Ramazanoğlu: Boşanmaların yüzde 39'u evliliğin ilk 5 yılında gerçekleşiyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, boşanma nedenleri araştırması incelendiğinde 2015 yılında boşanmaların yüzde 39,3'ünün evliliğin ilk 5 yılında gerçekleştiğini açıkladı. Boşanmaların yüzde 21,5'uğunun ise evliliğin 6-10 yıl arasında gerçekleştiğinin görüldüğünü kaydeden Ramazanoğlu, "Boşanma süreci en çok kadın ve çocukları etkiliyor. Bakanlık olarak aile odaklı sosyal politikalarla aile kurumunun devamlılığı için kadınlarımızın ve çocuklarımızın her zaman yanındayız." dedi.

Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir başkanlığında toplandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu'nun katılımı ile komisyon çalışmaları sonucu tespit edilen aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen unsurlar ve aile kurumunun güçlendirilmesine yönelik çözüm önerileri değerlendirme toplantısı yapıldı. Komisyonda ayrıca aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen risk faktörleri, boşanma sürecinde başta çocuklar olmak üzere aileyi oluşturan bireylerin karşı karşıya kaldığı sosyal ve psikolojik sorunlar ile aile kurumunun güçlendirilmesi için alınacak tedbirler üzerine, Üsküdar Üniversitesi'nden Psikiyatrist Prof. Dr. Hilmiye Nesrin Dilbaz ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sungur sunum yaptı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu bakanlık çalışmaları hakkında bilgi verdi. Boşanma kararının sadece tarafları değil toplumu da ilgilendiren temel bir sorun olduğunu belirten Ramazanoğlu, "O nedenle kentleşme, tüketim kültürünün değişmesi, bireysel değerlerin ön plana çıkması aileyi birçok alanda güçlü kılmayı gerekli hale getirmiştir." dedi.

Boşanma nedenleri araştırması incelendiğinde 2015 yılında boşanmaların yüzde 39,3'ünün evliliğin ilk 5 yılı, yüzde 21,5'uğunun ise evliliğin 6-10 yıl arasında gerçekleştiğinin görüldüğünü kaydeden Ramazanoğlu, "Boşanma süreci en çok kadın ve çocukları etkilemekte. Boşandıktan sonra kadınlar maddi ve manevi zorluklarla karşılaşmakta. Bakanlık olarak aile odaklı sosyal politikalarla aile kurumunun devamlılığı için kadınlarımızın ve çocuklarımızın her zaman yanındayız." diye konuştu.

Bir ülkenin yükselmesi güçlü aile yapısına bağlı olduğunu dile getiren Ramazanoğlu, "Eşler arası iletişimsizliğin boşanmanın en önemli sebebi olarak karşımıza çıkmakta. 2014 yılında 130 bin 913 boşanmanın 126 bin 732'sinin geçimsizlikten kaynaklandığı TÜİK verilerine göre açıklanmıştır. Tarafların birbirlerini doğru anlamaları, saygı göstermeleri, konuşarak sorunları çözmeleri, hayatı tüm alanlarıyla paylaşmaları önemlidir. Evlilik nasıl kültür ile ilgili ise boşanmada kültürle çok yakından ilgilidir. Evlenme ve boşanma biçimleri ülkelere farklılık göstermektedir. Bazı ülkelerde boşanmaya ve boşanan çiftlere bakış açısı daha da hoş görülürken bazı kültürlerde ise o bakış açısı tamamen çok katı kurallar çerçevesindedir. Boşanma sebepleri de çok değişkendir." şeklinde konuştu.

Boşanma ve evlenme oranlarının tıpkı intihar, ölüm, doğum oranları gibi yıllık ve kısa zaman dilimli açıklanabilecek olgular olmadığını anlatan Ramazanoğlu, "Bu olgular genellikle 20-30 yıllık zaman dilimleri içinde yorumlanabilecek oranlar ve değerlerdir. Araştırmacılar son 30 yılda dünyada boşanma oranlarında dramatik bir artış olduğunu söylemektedirler. Amerika'da yeni ve ilk evliliklerin en az yarısının boşanma ile sonuçlandığını belirtmektedirler. Ülkemizde ise 2002 yılında bin 7,36 olan evlenme oranına karşılık boşanma oranı binde 1,4'tür. 2015 yılında ise evlenme oranı binde 7,71 iken boşanma oranı ise binde 1,69 olmuştur. Bakanlığımızca konuya ilişkin gerçekleştirilen araştırmalar boşanma nedenleri araştırması 2008'de yapıldı. aile yapısı araştırması tespitler öneriler ise 2013 yılında yapıldı. Boşanma nedenleri araştırması ise 2014'te yapıldı." ifadelerini kullandı.

Cihan CİHAN
24 Mart 2016 12:19
DİĞER HABERLER