Risale-i Nur’ların basımı ile ilgili skandal olay!

Risale-i Nur’ların basımı ile ilgili skandal olay!
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün Bediüzzaman Said Nursi’nin Risale-i Nur Külliyatı’nın basılmasını fiilen durdurma uygulaması devam ediyor.

Bakanlığın ‘Kanuni vârisi’ olmadıkları gerekçesiyle yayınevlerine bandrol vermeme işlemi, yapılan tüm girişimlere rağmen çözülmedi. Yeni Asya Yayıncılık’ın Bediüzzaman’ın kardeşi Abdülmecit Ünlükul’un torunu resmi vârisi Seyda Ünlükul’dan izin almasına rağmen Bakanlık, yayınevinin ikinci kez bandrol başvurusuna da olumsuz cevap verdi.

 Kültür Bakanlığı’nın usulsüz bir şekilde Risale-i Nurlara bandrol sağlama problemi hâlâ çözülemedi. Yeni Asya Gazetesi’nin Genel Yayın Müdürü Kazım Güleçyüz, yayınevi olarak yaşadıkları usulsüz işlemi anlattı. Güleçyüz, bir ay kadar önce her türlü yasal işlemi yerine getirdikten sonra yeni basılacak Risale-i Nurlar için Kültür Bakanlığı’ndan bandrol talep ettiklerini ancak geçtiğimiz cuma günü ikinci kez olumsuz cevap aldıklarını ifade etti. Güleçyüz, “Kültür Bakanlığı, yasal vârislerden belge getirmeden veremiyoruz demişlerdi.” şeklinde konuştu. Zaman'ın haberine göre, Abdülmecit Ünlükul’un torunu Seyda Ünlükul’dan ailesi adına Risale-i Nurları serbestçe basabileceklerine dair belge aldıklarını söyleyen Güleçyüz, “Bakanlık bizim bu belgemize rağmen vârislerin yüzde 50’den alınan bir belge olarak değerlendirdi. Abdülmecit Ünlükul’un kardeşi Saadet Hanım’dan da belge gerektiğini söyledi. Ancak enteresan bir şekilde Bakanlık’tan o belgeyi de alsak bandrol alamayabileceğimizi söylediler. Zaten Saadet Hanım da kendi haklarından feragat ediyor basım konusunda.” diyerek, engelin anlamsız olduğuna dikkat çekti. Güleçyüz, Üstad’ın bazı talebelerinin yasal vâris olabilmek için dava açtığını ve Üstad’ın yasal vârisi olan iki akrabasından izin belgesini almalarına rağmen Bakanlığın talebeler tarafından açılan davayı bekleyeceği şeklinde açıklama yaptığını dile getirdi. Güleçyüz, “Risale-i Nurlar basılmış bir vaziyette depoda bekliyor. Okuyucuya ulaşamıyor. Bu yapılan uygulama yasağın bir başka adı. Bandrol verilmeyerek Risale-i Nurların basımının engellenmesi devam ediyor. Bu problemin altında farklı bir durumların da olabileceği akıllara geliyor. Seçimlerden önce hükümete destek verenler basabilecek diğerleri basamayacak gibi bir düşünce mi var, bunu daha sonra göreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu. Güleçyüz, bu uygulamanın Risale-i Nurların yayılmasına vurulmuş büyük bir darbe olarak nitelendirdi.

Risale-i Nurların basımındaki sıkıntılar nasıl başladı?

Risale-i Nurların devlet eliyle de basılmaya başlanması 29 Mart yerel seçimlerinden önce konunun seçim meydanlarına taşınmasıyla gündeme geldi. Ardından yayınevlerine bandrol verilmemesi bu icraatı gölgede bıraktı. Kültür Bakanlığı’nın Risale-i Nur basan yayınevlerinin bandrol taleplerine olumsuz cevap vermesiyle gündeme gelen sıkıntı medyada geniş yer aldı. 1 Kasım 2010’da yönetmelikte Risale-i Nurların basılmasına ‘Kanuni vârislerin izni olmadan bandrol verilmemesi’ şeklinde bir değişiklik yapılmış ama şimdi uygulanma ortaya çıktı. ‘Kanuni vâris’ olmadıkları gerekçesiyle bandrol alamayan yayınevleri, bunun haklı bir gerekçe olmadığını ve yasal vârislerin böyle bir talepleri bulunmadığını açıkladı. Barla Platformu ise yaptığı açıklamalarla farklı bir algı oluşturmaya çalıştı ve Risalelerin yasal mirasçılarının “Said Özdemir, Abdullah Yeğin, Salih Özcan ve Hüsnü Bayram” olduğunu ifade etti. Bu açıklamalar üzerine Yeni Asya Gazetesi, Üstad’ın yasal vârisi olarak görülen Seyda Ünlükul ile görüştü ve yasal mirasçıların sayılan 4 kişi değil, Bediüzzaman’ın kardeşi Abdülmecit Ünlükul’un gelini ve 3 çocuğu olduğunu duyurdu. Medyada bu problemin çok ses getirmesi üzerine Kültür Bakanlığı bir açıklama yaptı ve Risalelerin orijinaline aykırı basıldığı konusunda şikâyetler üzerine böyle bir karar alındığını açıkladı. Hükümet kanadından açıklama yapan Bülent Arınç ise konuyla alâkalı soruları cevaplamaktan kaçındı. Son olarak Kültür Bakanlığı, Risale-i Nurları basan Mutlu Yayıncılık’ın sahibi İsmail Mutlu’dan 2005’te Risale-i Nurların basımı ile ilgili benzer bir sıkıntıdan dolayı açıp kazandığı davanın sonucunu istedi. Bakanlık, Üstad’ın yasal vârisi Seyda Ünlükul’un dilekçesine ise herhangi bir dönüş yapmadı.

Yargı kararıyla Risalelerin basımı serbest

Tartışmalı engelleme kararlarının yaşandığı iki aylık sürede yeni bilgiler de ortaya çıktı. Kültür Bakanlığı’nın Risale-i Nurların basımında çıkarttığı bandrol engellemesinin yasal olmadığı da gün yüzüne çıktı. Bakanlığın Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin ‘kanuni vârisi olmadığı’ gerekçesiyle bandrol vermemesiyle başlayan tartışmanın daha önce 2011 yılında yaşandığı ve Yargıtay’ın 1987 yılında bu konuda verdiği kararla yayıncılar arasında bu sorunun çözüldüğü öğrenildi. Söz konusu kararda, davacıların Üstad’ın yasal vârisleri olmadığı ve bu yüzden Risalelerin basımında sadece kendilerinin yetkili olamayacakları karara bağlandı. Karar, yaşanan bandrol temini sıkıntısını önlemek için iki gün önce Bakanlığa yeniden sunuldu. Havuz medyası tarafından Üstad Bediüzzaman’ın yasal vârislerini başkalarıymış gibi gösterme ve fitne çıkartma çabalarını da boşa çıkardı. Ancak bütün bu gayretlere rağmen son kararla yayıncıların iyi niyetli çabaları yeni bir dayatmayla karşı karşıya kaldı.

06 Mayıs 2014 08:04
DİĞER HABERLER