Robotlar, milyonlarca çalışanı işinden edecek

Robot kullanımının yaygınlaşması ve sanayinin dijitalleşmesi, başta olmak Almanya üzere sanayi ülkelerinde 2021 yılına kadar milyonlarca işyerini tehdit ediyor. Sanayi 4.0 adı verilen bir sonraki sanayi devriminin, Almanya'da dağıtım, lojistik, bilgisayar bilimi ve mühendislik gibi bireysel mesleki alanlar hariç diğer mesleklerde işsizlik seviyesini artıracağı tahmin ediliyor.

Bilgisayarların araba süreceği, robotların ise hastalara bakacağı bir geleceğin günümüzde insanlar için düşünülmesi zor bir durum. Dijital devrimin gerçek olması bir süredir ciddi bir şekilde bilim dünyası tarafından tartışılmaya ve öngörülmeye devam ediyor. Monoton ve ağırlığa dayalı işlerin robotlar tarafından üstlenilmesi, birçok insan ve şirketlerin işini kolaylaştırsa da, aynı zamanda, sayısız iş yerini boşa çıkaracak gibi görünüyor. 20 - 23 Ocak arası İsviçre'nin Davos şehrinde düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu (WEF) öncesi açıklanan bir araştırmaya göre, robot kullanımının yaygınlaşması ve sanayinin hızlıca dijitalleşmesi iş gücü piyasasını önümüzdeki yıllarda sarsacak.

'Sanayi 4.0' adı verilen bir sonraki sanayi devrimi, başta Almanya olmak üzere sanayi ülkelerinde, 2021 yılına kadar yedi milyondan fazla iş yerini boşa çıkaracak. Frankfurter Allgemeine Sonntag gazetesinin, dünyanın önde gelen 350 şirketin üst düzey yöneticisine dayandırarak verdiği araştırmada, iş kaybı riski yüksek otomasyonlaştırılmış fabrikalardan ziyade daha çok, ofis ve yönetimde bulunan beyaz yakalı çalışanları vuracağı belirtildi.

Öte yandan, dijitalleşme için en önemli unsur olan programlama gibi bilgisayar ve teknik alanındaki mesleklerde 2020 yılına kadar yeni istihdam alanları açacağı tahmin ediliyor.

SANAYİ DEVRİMİ, İNGİLTERE VE TÜRKİYE'NİN İŞİNE YARAYACAK

Araştırmaya göre Almanya, Avrupa'nın diğer ülkelerine kıyasla dijital devrimden daha fazla etkilenecek. Farklı eğitim durumu söz konusu olduğu için kadınlar, erkeklere göre daha fazla iş kaybetme riski taşıyor. Sanayinin dijitalleşme neticesinde küresel iş gücü piyasasının da çalkalanacağı öngörülüyor. Güneydoğu Asya ülkelerinin yanı sıra Meksika ve ABD hariç, dünyanın diğer ülkelerinde işsizlik oranının artması bekleniyor.

Avrupa'da ise İngiltere'nin yanı sıra düşük ölçüde de olsa Türkiye'de istihdam artışı bekleniyor. Almanya'da ise dağıtım, lojistik, bilgisayar bilimi ve mühendislik gibi bireysel mesleki alanlar hariç diğer mesleklerde işsizlik seviyesinin artacağı tahmin ediliyor. Yapılan çalışmada iş yerlerinin dijitalleşme ve robotlaşmaya karşı önlem olarak, yeni teknolojileri geliştirme adına eğitime yatırım yapılması öneriliyor.

Daha kısa çalışma saatleri ve işi daha fazla insana dağıtma gibi önlemlerin ise bu sıkıntıya çözüm oluşturmayacağı ifade ediliyor. CİHAN
18 Ocak 2016 15:59
DİĞER HABERLER