RTÜK'e yeni 3 üyenin seçimi için oy verme işlemi başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 7. birleşimi yoklamasız saat 15.00'te açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Naci Bostancı yönetiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hükümet kurma görevinin Başbakan Ahmet Davutoğlu'na verildiği tezkere okutulup bilgiye sunuldu. Başkanlığın Genel Kurula sunuşları içinde, parlamenter diplomasi çerçevesinde yapılan ziyaretlere ilişkin TBMM Başkanlığı tezkeresi okundu

Daha sonra TBMM Genel Kurulu'nda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) üye seçimine geçildi. Partilerin adaylarının isimleri okutuldu. RTÜK'teki 2 AK Partili, 1 MHP'li üyenin görev süresi dolduğu için yeni üyeler seçilecek. Ancak 7 Haziran 2015 Milletvekili Seçimleri sonuçlarına göre AK Partili bir üye muhalefete geçecek. Bu üyenin MHP'den mi yoksa HDP'den mi olacağı seçimle belli olacak. AK Parti, HDP ve CHP, kura çekilmesini isterken, MHP ise Siyasi Partiler Kanunu'nun 35. maddesine göre, sandalye sayısının eşit olması durumunda kimin ana muhalefet olacağını belirlemek için oy oranına bakılması gerektiğini savunmuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, iki parti tarafından 4 aday gösterilmesinin gayri uygulama olduğunu savundu. Eşitlik halinde geçmiş dönemlerde yapılan usülün belli olduğunu dile getiren Altay, kura çekimi yapılması gerektiğini ve sonuca göre seçimin yapılması gerektiğini kaydetti. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Altay'ın görüşlerine katıldığını ifade etti. Meclis Başkanlığının partilerine gönderdiği yazının Anayasaya aykırı olduğunu vurgulayan Baluken, iki siyasi parti arasında kura çekilmesi gerektiğini söyledi. Baluken Meclis Başkanlığının konuya ilişkin tutumu konusunda usül tartışması istedi.

Bu talep üzerine RTÜK'te görev süresi dolacak 3 üyenin yerine yapılacak seçim sebebiyle usul görüşmesi yapıldı. AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat, 1 üyenin kime düştüğüne dair bir bilginin tüzükte ve Anayasada olmadığını ifade etti. Burada bir boşluk olduğunu anlatan Kubat, Meclis Başkanlığının adil bir yöntem gerçekleştirdiğini belirtti. Son üyeliğe ilişkin toplam 4 aday adayı içinden seçilmesinin doğru olduğunu kaydetti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise Meclis Başkanlığının yapmak istediği iç tüzük ihsası olduğunu ve buna kimsenin yetkisi olmadığını kaydetti. MHP'nin Siyasi Partiler Kanunu'nun 35. maddesini göstermesinin doğru olmadığını dile getiren Altay, bu şekilde yapılacak bir seçimin mahkeme tarafından iptal edileceğini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, bu tartışmaların boşa yapılan tartışmalar olduğunu söyledi. Milli irade dururken bahis oyunları oynanmak istendiğini belirten Vural, kura çekiminin yasalarda olmadığına dikkat çekti. HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, bu şekilde oylama yapılması halinde zincirleme bir usülsüzlüğün kabul edileceğini ifade etti. Meselenin Meclisin Anayasa ihlaliyle başlayıp başlamayacağının olduğunu dile getiren Önder, kendilerine Anayasayı çiğnetemeyeceklerini belirterek "Ben bir defa çiğnedim 12 yıl hapis yattım. Bize Anayasayı çiğnetemezsiniz." dedi.

Yaşanan süreci anlatan TBMM Başkanvekili Naci Bostancı, başkanlığın tutumunda bir değişiklik olmadığını belirterek oylamaya geçildi. CİHAN
14 Temmuz 2015 16:11
DİĞER HABERLER