Rum bakan, 'Türkiye'nin 17. faslı açmasına karşı değiliz' dedi; ülke karıştı

Rum bakan, 'Türkiye'nin 17. faslı açmasına karşı değiliz' dedi; ülke karıştı
Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in, Rum Yönetimi'nin Türkiye'nin 17 numaralı müzakere başlığının açılmasına itirazı olmadığı açıklaması Rum iç cephesinde "savaş sebebi" sayıldı. Muhalefet Kasulidis'i topa tuttu, cevap Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis'ten geldi.

Demokratik Seferberlik Partisi (DİKO) Başkanı Nikolas Papadopulos, "Türkiye'nin ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın doğalgaz için savaş tehditlerine, Türkiye'den KKTC'ye borularla su getirilmesinin şekillendirdiği yeni olgulara rağmen Dışişleri Bakanımız, Anastasiadis hükümetinin 17'nci müzakere başlığını açmaya hazır olduğunu söylemesinin akla ve mantığa uygun değildir." dedi.

"DAHA BİR HAFTA ÖNCE OLANLARI ÇABUK UNUTTU"

Emekçi Halkın İlerici Partisi (EDEK) Başkanı Marinos Sizopulos da "Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin daha bir hafta önce Kıbrıs'ın işgal altındaki bölgelerine borularla su temini projesini törenle açılmasıyla, tahrikkar bir şekilde, işgal altındaki bölgeleri Türkiye'ye bağlama yönünde yeni bir proje, yeni bir adım daha atmaya çalıştığını çabuk unuttu. Kıbrıs sorununun yönetiminden sorumlu bir bakanın bu kadar ciddi bir meseleyi çok yüzeysel karşıladığı için üzgünüz. Jeostratejik derinlik, taktik olmadan Kıbrıs sorununun çözümünden Kıbrıs Helenizm'inin beklentilerinin en iyisini ummamız mümkün değil." diyerek eleştirdi.

HRİSTODULİDİS: 17. BAŞLIK DONDURDUĞUMUZ 6 BAŞLIK ARASINDA DEĞİLDİ

Muhalefetin bu eleştirilerine cevap Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis'ten geldi. Durum değerlendirmesi yapan Hristodulidis, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik müzakerelerinin 2005'te Rum yönetiminin de rızasıyla başladığını söyledi. Hristodulidis, özetle şunları ekledi:

"Politikamızın itibarı ve etkinliği açısından, bütün hükümetlerin izlediği strateji; Türkiye'nin müzakere başlıklarının milli çıkarlarımıza ve Türkiye'nin Kıbrıs kökenli yükümlülüklerine tabi olanlar ve bu kategoride olmayan diğer başlıklar olmak üzere ayrıldı.

Avrupa Konseyi, 2006'da Ek Protokol (Ankara protokolü) ile ilgili 8 başlığı dondurma kararı aldı. İlaveten, Türkiye'nin üyelik müzakereleriyle ilgili milli stratejisi temelinde Kıbrıs Cumhuriyeti siyasi bir açıklama yaparak, Kıbrıs kökenli yükümlülüklerini yerine getirmediği için Türkiye'nin 6 başlığını tek yanlı dondurdu.

17'nci başlık, dondurduğumuz 6 başlık arasında değildi. Hiçbir hükümet de bu başlığı Kıbrıs kökenli yükümlülüklerden saymadı. Bu Fransa'nın 2007'de diğer üç başlıkla birlikte dondurduğu bir başlıktır. 17'nci başlığın açılması çabaları, Fransa'nın AB'ye bu konudaki siyasi kararını gözden geçirdiğini iletmesi üzerine 2014'te başladı." CİHAN
24 Ekim 2015 13:45
DİĞER HABERLER