Rumların Türklere vatandaşlık ambargosu tepki çekti

LEFKOŞA (CİHAN)- Güney Kıbrıs'ta oturan Kıbrıslı Rumlarla evlenen yabancı uyruklulara Rum ve Avrupa Birliği (AB) vatandaşlıkları verileceği bildirildi. Kıbrıslı Türklerle evlenen Türkiyeli vatandaşların bu haklardan mahrum bırakılmasına ise KKTC'deki siyasilerden sert tepkiler geldi.

Güney Kıbrıs'ta meclis gündemine alınan bir yasa tasarısı, Ada'ya kaçak yollarla giren ya da ikamet izinleri bittikten sonra burada yaşamaya devam eden yabancı uyruklulara, Kıbrıslı Rum ile evlenmeleri halinde vatandaşlık imkanı tanıyor. Ancak Kıbrıslı Türk ile evlenen Türkiye vatandaşları kapsam dışı bırakılıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan eski başbakanlardan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Ferdi Sabit Soyer "Bu uygulamalar onların ırkçılığı ne kadar canlı tuttukların kanıtlar niteliktedir." dedi Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Faiz Sucuoğlu, bu kararın sürpriz olmadığını belirterek, Rumların nefret ettiği tek ırkın Türkler olduğunu söyledi. CTP Milletvekili Birikim Özgür, bu gibi ırkçı davranışların artık son bulması gerektiğini belirtirken, Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, Rumların bu girişimini 'ayıplayarak' uluslararası alanda girişim başlatacakları ifade etti.

Tecrübeli Kıbrıslı Türk siyasetçilerin konu ile ilgili görüşleri şu şekilde;

SOYER: AB NORMLARINA AYKIRI

"Yıllardır olan ve anti demokratik bir davranış biçimidir. Türkiye kökenli birisiyle evlenen Kıbrıslı Türklere değil onlardan doğan çocuklara da vatandaşlık ve pasaport vermemek için dışlayıcı bir tavır sergileniyor. Bu ne Avrupa Birliği normlarına ne de insan haklarına uygun bir davranıştır. Rumların başlattığı önyargılı bir mantık 21. Yüzyılda da devam ediyor. Bu uygulamalar onların ırkçılığı ne kadar canlı tuttuklarının bir göstergesi olarak gösterilebilir. Bunlar değerlendirilmeli… Artık globalleşen dünyayla ayak uyduran bir tutum içerisine girilmeli ve insan haklarını gözeten kararlar verilmesi kanaatindeyim."

SUCUOĞLU: SÜRPRİZ DEĞİL

"Daha önceden vatandaşlık verilirken çocuklardan doğan sıkıntılar vardı. Şimdi böyle bir kararın çıkması sürpriz değil… Bizim tüm iyi niyetlerimize rağmen, bir çözüm bulacağız barış yaratacağız çabalarının ne kadar uzağında olduklarının göstergesidir. KKTC'de ve ya Türk insanlarında böyle ön yargılar yoktur. Biz daha ılımlı düşünüyoruz. Genel anlamda böyleler. Bizimle olmayanın hakları yoktur. Yıllardan beridir devam eden bir düşünce tarzıdır. Üzücü, yanlış. Kesinlikle sürpriz bir karar değil.

İZCAN: ULUSLARARASI ALANDA GİRİŞİM BAŞLATACAĞIZ

"Bizim görüşümüz her zaman şudur; Kıbrıs Cumhuriyeti sadece Kıbrıslı Rumların Cumhuriyeti değildir. Kıbrıslı Rumların kontrolüne geçmiş bir cumhuriyettir. Anayasa, uluslararası hukuktan doğan haklar Kıbrıslı Türkler için de geçerlidir. İster evlilik olsun ister diğer konularda olsun Kıbrıslı Türkleri dışlayacak şekilde yok farz edilmesi kabul edilemez. Sunulan taslak açıkça şunu diyor; Sadece Kıbrıslı Türklerle evlenen Türkiyeliler değil, Kıbrıslı Türklerle evlenen kim olursa doğal olarak onların Kıbrıs Cumhuriyeti olma hakkı yoktur. Bunun tek taraflı olarak reddedilmesi uluslararası hukuka aykırıdır. Bu konuda girişim üstlenmemiz gerekmektedir. BKP bu konuda uluslararası hukuka başvurmak için çalışma başlatacaktır. Anayasadan kaynaklanan diğer konular için de geçerli olacaktır. Doğan çocuklar için de geçerlidir ve ya mülkiyet içinde… Birçok temel hak fiili durum gerekçe gösterilerek askıya alınmıştır. Bu ayıp bir yasadır."

ÖZGÜR: YURTTAŞLIK HAKLARINI BALTALIYOR

"Güney'e geçişlerde, anne veya babası Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşı olup da 1974 sonrasında Kıbrıs'ın kuzeyinde gerçekleşen evlilikler sonucu doğan çocukların doğum belgesi, kimlik kartı veya pasaport başvurularında ve benzeri uygulamalarda çeşitli sıkıntılar doğduğunu duyuyoruz. Aynı şekilde, şimdi gündeme getirilen yasa da Türkiye kökenli olup da Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği taşıyanlarla yapılan evlilikler sonucunda elde edilmesi beklenen yurttaşlık haklarını kısıtlayıcı bir içeriğe sahiptir. CİHAN
02 Mart 2015 15:23
DİĞER HABERLER