Rus perakendeci ve üreticiler, Türk yaptırımından dolayı fiyatları sabitliyor

Rusya ve Türkiye arasındaki uçak krizinin ardından Moskova yönetiminin Türkiye'den gelen bazı sebze ve meyve ürünlerine yasak getirmesi, Rusya'da sebze meyve fiyatlarının yükselmesi riskine yol açtı. Rus üreticiler ve perakendeciler ise bu riske karşı, Rus vatandaşlarına Türkiye'ye uygulanan yaptırımdan dolayı sebze ve meyve fiyatlarını sabit tutma sözü verdi. 1 Ocak'tan itibaren Türkiye'den bazı ürünlerin Rusya'ya gelişinde yasak veya sıkı tedbirler uygulanmaya başlanacak.

Rus gıda üreticileri ve tedarikçileri birliği Rusprodsoyuz ve perakende ticaret şirketleri birliği AKORT, Türkiye'ye karşı uygulanan yasaktan dolayı yükselmesi beklenen fiyatları sabit tutma söz verdi. Rus TASS ajansına konuşan dernek yetkilileri "İçinde bulunduğumuz yılın son çeyreğinde birliğin birçok üyesi, döviz kurlarındaki oynamalara ve giderek artan lojistik masraflarına rağmen bile fiyatları yükseltmedi. Tüketici talebi düşüyor. Yılbaşı'ndan sonra geleneksel olarak talepte bir düşüş olur, bu yüzden yüksek fiyatlar ne tüketicileri ne de üreticileri ve perakendecileri memnun eder." ifadelerini kullandı.

AKORT yöneticisi Ilya Lomakin-Rumyantsev, büyük perakende şirketlerinin tüketicilerin alım gücünün ve ticaret hacminin düşmesinden dolayı çeşitli reklam faaliyetlerine başvurduklarını söyledi. Türkiye'ya karşı uygulanacak ambargo ile birlikte fiyatların yükselmesine birçok faktörün etki edeceğini kaydeden Lomakin-Rumyantsev, "Fiyatların yükselmesi ile ilgili dört beş neden sayabilirim: jeopolitik, hesaplı borçlanmaların az olması, arz çeşitliliğinin daralması, istikrarsız ithalat, yönetimden gelen baskı ve aşırı kontrol." dedi.

TEDARİKÇİLER ZATEN ALTERNATİF ARAYIŞINDALAR

Rusprodsoyuz yetkilisi Vostrikov da 1 Ocak'tan itibaren Türkiye'den gelecek sebze ve meyve ürünlerine yasak getirilmesinden dolayı fiyatlarda yükselme riski olduğunu belirterek, "Rusprodsoyuz üyeleri zaten alternatif tedarikçilerle görüşme halindeler. İkincisi ayrıca yerli üretimi artırmak için bazı adımlar atıyorlar. Birliğin birçok üyesi tarım üreticilerine, toptan satış yağan dağıtım merkezlerine yatırım yapıyorlar." diye konuştu.

Rusya "tekel önleyici kurum" olarak çalışan devlete bağlı FAS kurumu da Türk ürünlerine uygulanacak ambargo öncesinde üreticileri ve perakendecileri fiyat artışları konusunda uyardı. Vostrikov da Rusprodsoyuz derneğinin böyle bir uyarı aldığını doğruladı ve birliğin FAS'ın tavsiyelerine uyacağını dile getirdi.

Lomakin-Rumyantsev ise AKORT'a FAS'tan böyle bir mesaj gelmediğini belirtti; ancak yine de tavsiyelerine uyacaklarını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla uçak krizinin ardından Türkiye'ye karşı bir dizi ekonomik tedbir alınmıştı. Bu tedbirler arasında; Türkiye'den bazı ürünlerin, özellikle sebze ve meyve ürünlerinin bir kısmının ithalatına yasak getirilmiş, bir kısmı için de gümrüklerde kontrollerin sıkılaştırılacağı belirtilmişti. Bu tedbirler 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulanmaya geçilecek.

Rusya Tarım Bakanlığı rakamlarına göre 2014 yılında Rusya, Türkiye'den 1,7 milyar dolar değerinde tarım ürünü ithal etti. Rusya'nın toplam gıda ithalatında Türkiye'nin payı yüzde 4 civarında. Yine Bakanlığın rakamlarına göre de Türkiye'den gıda ithalatı, 2015 Ocak-Ekim ayı içerisinde 1,035 milyar dolarlık hacme ulaşmıştı. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,2'lik bir düşüş olduğunu gösteriyor.

CİHAN
26 Aralık 2015 11:15
DİĞER HABERLER