BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (UNHCR), 24 Şubat'ta Rusya işgali sonrası ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1200'e ulaştığını kaydetti. Rusya, petrol satışına ambargo getirilmesi halinde Almanya üzerinden Avrupa'ya ulaşan boru hattına verdiği gazı durdurma tehdidinde bulundu. Gelişmeler canlı anlatım sayfamızda.
14.00 Navalni'den Ruslara çağrı: Protestoları sürdürün
Rusya'da tutuklu muhalif siyasetçi Aleksey Navalni, Rusya halkına savaş karşıtı protestoları sürdürme çağrısı yaptı. Navalni'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Şartlar ne olursa olsun savaş karşıtı protestolar sona ermemeli" ifadeleri yer aldı. Navalni ayrıca, Rusya'da kamuoyunun görüşünün savaş karşıtlığına dönüşme eğiliminde olduğunu ifade etti. Rusya'da hafta sonu düzenlenen protestolarda 5 binden fazla kişi gözaltına alınmıştı. Savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana 13 bin 500 kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.
13.30 AB Rusya ve Belarus'a yeni yaptırımları görüşecek
Avrupa Birliği (AB) çevrelerinden alınan bilgiye göre, AB bugün Rusya ve Belarus'a yönelik yeni yaptırımları görüşecek. AB'nin, Belarus bankaları ve yeni Rus oligarklarının yanı sıra Rus parlamenterlerinin de yaptırım listesine alınmasını ve denizcilik alanında teknoloji ürünlerinin ihracatına yasak getirmeyi planladığı belirtiliyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yaptırımların daha etkili olması için, bu yaptırımlardan kaçmayı sağlayan hukuki boşlukların giderileceğini ifade etmişti. Von der Leyen buna örnek olarak da, Rus mali sistemine vurulan darbenin ardından, kripto paraların da daha sıkı bir denetim altına alınmasına yönelik hazırlıkları örnek göstermişti.
13.00 BM: Ukrayna'dan kaçanların sayısı 2 milyonu aşmak üzere
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, Ukrayna'daki savaştan kaçanların sayısının "bugün veya yarın" 2 milyonu geçmesinin beklendiğini açıkladı. Örgütün başkanı Filippo Grandi Oslo'da yaptığı açıklamada, "2 milyon eşiğini bugün ya da en geç yarın geçeceğimizi düşünüyorum" dedi. BM'nin verilerine göre, Rusya'nın işgalinin ardından Ukrayna'dan şimdiye kadar yaklaşık 1 milyon 700 bin kişi ayrıldı. Grandi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'nın ilk kez bu kadar kısa sürede böylesine yoğun bir göçle karşılaştığını söyledi.
12:13 Shell, Rusya'dan petrol ve gaz almayacağını açıkladı
Geçtiğimiz hafta Rusya'dan ham petrol satın alması kararı nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Shell, bugün yayımladığı basın açıklamasında bu durumdan dolayı özür diledi ve Rusya'dan petrol ve gaz almayacağını açıkladı.
Shell tarafından yapılan açıklamada şirketin şu adımları atacağını belirtildi:
-Shell Rus ham petrolünü spot piyasadan almayı derhal durduracak ve vadeli sözleşmeleri yenilemeyek
- Aynı zamanda, hükümetlerle yakın istişarede bulunarak, ham petrol tedarik zincirinden Rus hacimlerini çıkaracak.
-Şirket Rusya'daki servis istasyonlarını, havacılık yakıtları ve madeni yağ operasyonlarını kapatacak. Süreç hemen başlayacak.
-Şirket Rus petrol ürünleri, boru hattı gazı ve LNG'den aşamalı olarak çekilmeye başlayacak.
Açıklamada, "Enerji sisteminin bu bölümünü değiştirmek, hükümetler, enerji tedarikçileri ve müşterilerin ortak eylemini gerektirecek ve diğer enerji kaynaklarına geçiş çok daha uzun sürecektir." dendi.
11:32 BM: Ukrayna'dan kaçan insanların sayısı 2 milyona ulaştı
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, BBC'ye verdiği demeçte savaş nedeniyle Ukrayna'dan kaçan insanların sayısının 2 milyona ulaştığını söyledi.
Mülteci Ajansı bugün düzenlediği basın toplantısında Ukrayna'dan kaçan mültecilerin ikinci dalgasında birincisine göre daha kırılgan grupların olduğu tahminin paylaştı.
Grandi, "Savaş devam ederse, kaynakları ve bağlantıları olmayan insanların da ülkeden kaçtığını görmeye başlayacağız" dedi ve ekledi:
"Bu, Avrupa ülkeleri için ileriye dönük yönetilmesi daha karmaşık bir durum olacak. Bunun için Avrupa ve ötesinde herkesin daha da fazla dayanışmaya ihtiyacı olacak."
11.00: UKRAYNA’DA GEÇİCİ ATEŞKES BAŞLADI
Ukrayna'da başkent Kiev dahil 5 şehirden sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes başladı.
Rusya Savunma Bakanlığı'nın, Ukrayna'nın Kiev, Harkov, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinden sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes kararı Moskova saati ile 10.00 itibariyle yürürlüğe girdi.
9.45: GAZPROM: UKRAYNA ÜZERİNDEN GAZ SEVKİYATI AYNI ÖLÇÜDE SÜRÜYOR
Rus enerji devi Gazprom, günde 109.5 milyon metreküp ile Ukrayna üzerinden aynı hacimde gaz sevkiyatını sürdürdüğünü açıkladı.
9.20: UKRAYNA’DAN RUSYA’YA YAPTIRIMI ARTTIRMA ÇAĞRISI
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile Rusya'ya yönelik yaptırımları görüştü.
Kuleba, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Josep Borrell ile görüştüm. AB'ye kararlı duruşu ve atılmış bir dizi kararlı eylem için minnettarız. Ancak Rusya'ya yeni bir sert yaptırımlar getirme ihtiyacı acil. Rusya Ukrayna'daki vahşeti durdurmuyor. Baskının artırılması gerekiyor" dedi.
9:01 İskoçya ve Ukrayna milli takımlarının Dünya Kupası maçı ertelendi
İskoçya ile Ukrayna arasında 24 Mart'ta Glasgow'da oynanması planlanan Dünya Kupası yarı final play off karşılaşması ertelendi. Maç muhtemelen Haziran'da oynanacak. FİFA, Ukrayna Futbol Federasyonu'nun geçen haftaki erteleme talebinin kabul edildiğini açıkladı. Maçın galibi Kasım'da Katar'da yapılacak Dünya Kupası'nın finallerine katılabilmek için ya Avusturya ya da Galler'le eşleşecek.
Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgalinden sonra futbol karşılaşmaları iptal edilmişti. Tüm uluslararası karşılaşmalardan men edilen Rusya, Polonya ile play off maçına çıkamayacak.
7:40 Putin, zorunlu askerlerin ya da yedek kuvvetlerin cephe hattına gönderilmeyeceğini söyledi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yayınladığı bir video mesajda, zorunlu askerlik yapanların veya yedek askerlerin Ukrayna’da cephe hattında gönderilmeyeceğini söyledi. Putin bu mesajı, Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin yayınladığı videoda verdi.
Rus lider, “Ordu hizmetindeki askerler, bu çatışmalara katılmayacak. Belirlenen görevler profesyonel ordu tarafından yerine getirilecek” dedi. Ukrayna’da seferberlik ilanı sonrası on binlerce yedek asker silah altına alındı. Putin mesajında, “sevdikleri için endişe eden kadınları anladığı” ifadesini de kullandı.
6:44 Dünya Bankası'ndan Ukrayna'ya 723 milyon dolarlık destek paketi
Dünya Bankası, Rusya işgali altındaki Ukrayna’ya yardım için hibeler ve kredilerden oluşan toplam 723 milyon dolarlık bir paketi onayladı. Banka, 3 milyar dolarlık bir destek paketi üzerinde de çalışıldığını duyurdu. Dünya Bankası, Ukrayna’ya komşu ülkelere de, mülteci krizindeki rolleri nedeniyle ek yardım yapılacağını açıkladı.
Destek paketinin, hastane çalışanı gibi kritik görevlerdeki Ukraynalıların maaşları ile emekli maaşları gibi ödemelerde kullanılabilecek. Paketin yaklaşık yarısı kredilerden oluşuyor. Japonya pakete 100 milyon dolarlık bir hibe ile katkı verdi.
4:29 Rusya, petrol ambargosu durumunda Avrupa'ya gazı kesme tehdidi yaptı
Rusya, petrol satışına ambargo getirilmesi halinde Almanya üzerinden Avrupa'ya ulaşan boru hattına verdiği gazı durdurma tehdidinde bulundu. Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, “Rusya petrolünün engellenmesinin, küresel piyasalara sonuçları felaket olur” dedi.
Novak, petrolün varil fiyatının 300 dolara çıkabileceğini iddia etti. ABD, Avrupa Birliği ile Rusya petrolüne ambargonun görüşüldüğünü duyurdu. Ancak, Rusya petrolüne büyük ölçüde bağımlı olan Almanya ve Hollanda olası bir ithalat yasağına açıkça karşı çıkıyor.
Avrupa Birliği, doğalgazın yaklaşık yüzde 40’ını, petrolün yüzde 30’unu Rusya’dan alıyor. Devlet televizyonunda konuşan Novak Avrupa’nın Rusya petrolünün alternatifini kısa sürede bulamayacağını savundu.
Novak, “Bu yıllar sürer ve Avrupalı tüketiciler için yine de çok daha pahalı olur. En sonunda, bu adımdan en fazla onlar zarar görür” değerlendirmesini yaptı. Rus siyasetçi, ambargo durumunda, misilleme olarak Kuzey Akım 1 hattına verilen gazın kesilebileceği tehdidinde bulundu. Brent petrol, Pazartesi günü varil başına 139 dolar ile yaklaşık sok 14 yılın en yüksek seviyesine ulaştı; ertesi gün teslimat için toptan gaz fiyatları ise iki katından fazla arttı.
4:17 Rusya'da faaliyetlere devam eden McDonald’s ve Coca Cola için boykot çağrıları yapılıyor
McDonald’s ve Coca Cola üzerinde, Rusya pazarından çıkma konusunda baskı artıyor. İki firma da sosyal medyada sert şekilde eleştiriliyor ve işgal ile ilgili açıklama yapmamakla suçlanıyor. Bazı kullanıcılar bu iki markanın boykot edilmesi çağrılarını da dile getirmeye başladı.
McDonald's ve Coca-Cola, BBC’nin haberle ilgili değerlendirme isteğine henüz yanıt vermiş değil. Rus pazarındaki KFC, Starbucks ve Burger King’in bu ülkedeki faaliyetlerini durdurma kararı almasıyla, bu iki piyasa devi üzerindeki baskı da artıyor. Hali hazırda ABD merkezli, Apple ve Netflix gibi bazı dev şirketler Rusya pazarından çekildiklerini ya da faaliyetlerini durduklarını açıkladı.
2:14 Ukrayna'ya Rus yapımı savaş uçağı sağlanması konusunda ABD'de neler konuşuluyor?
ABD yönetimi, Ukrayna’nın savaş uçağı talebini karşılayabilmek için seçenekleri değerlendiriyor. Reuters’ın haberine göre, ABD’li parlamenterler konu ile ilgili Başkan Biden’a baskı yapıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Cumartesi günü bu çağrısını yinelemiş ve “Bize savaş uçağı vermezseniz siz de ölmemizi istiyorsunuz demektir” demişti.
Beyaz Saray, Polonya ve Doğu Avrupa ülkeleri üzerinden bu talebe karşılık verebilmenin lojistik engelleri olduğunu kaydediyor. Senato Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez, Washington’un, Ukrayna’ya savaş uçağı bağış yapacak ülkelere de yardım etmesi gerektiğini söyledi.
Menendez, bağışlanan jet karşılığında, Batı yapımı uçaklar, ayrıcalıklı alım imkanları ve düşük fiyat verilmesi gibi seçeneklerin masaya konulması gerektiğini savundu. Senatör, NATO’nun da bağışlanan jetler karşılığında, o ülkeye, yeni savaş uçağı konuşlaması gerektiğini söyledi.
Zelenskiy, Avrupa’ya, ülkesine Rusya yapımı savaş uçağı sağlama çağrısında bulunmuştu. ABD’li yetkililer, Polonya’nın bu yönde bir adım konusunda henüz net bir karar vermediğini aktarıyor. Ancak Beyaz Saray yetkilileri, Ukrayna’ya savaş uçağı transferinin lojistik sorunlar yaratabileceğini öngörüyor.
0:17 Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın insani koridorlar adı altında "propoganda" yaptığını savundu
Kiev’deki ofisinden Pazartesi akşamı bir video mesaj paylaşan Zelenskiy, göstermelik olarak koridorlar açıldığını savundu ve Mariupol’da yolların mayınlandığını iddia etti:
- “Bunlar insan değiller. Yeşil koridor üzerinde anlaşılmıştı, işe yaradı mı? Çalışan Rus tankları ve Rusya mayınları oldu. Mariupol halkı için ilaç ve gıda için kullanılması üzerinde anlaşılan yolu bile mayınladılar. İnsanları tahliye edecek otobüsleri bile bombaladılar. Aynı anda birkaç düzine insani için, işgal altındaki topraklara çıkan bir koridor açtıklarını söylüyorlar. Kendi halklarına, bak insanları kurtarıyoruz diye propoganda yapacaklar. Açıkça alay ediyorlar.”
00:01 BBC muhabiri, Odesa'da patlama sesleri duyulduğunu bildiriyor
Ukruyna’nın liman kenti Odesa’da bulunan BBC muhabiri Paul Kenyon, şehirde patlama seslerinin duyulduğunu bildiriyor. Kenyon, kentin batısından üç ya da dört büyük patlama sesi geldiğini aktardı. Kentteki Ukrayna savunma birimleri, Rus gemilerinden atılan füzelerin hava savunma sistemleri ile havada patlatıldığını, seslerin bu patlamalardan geldiğini duyurdu.
Ukraynalı yetkililer, günlerdir kilit konumdaki kente bir Rus saldırısı yapılacağını kaydediyor. Odesa’da saat 7 itibariyle sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.