Rusya, Fransa'dan ümidi kesti; kendi helikopter gemisini yapacak

Rusya, Fransa'dan ümidi kesti; kendi helikopter gemisini yapacak
Ukrayna krizi ve yaptırımlar nedeni ile Fransa'dan Mistral tip helikopter gemisini teslim alamayan Rusya kendi gemisini yapmaya karar verdi.

Rusya Askeri Saanyi Komisyonu Başkan Yardımcısı Oleg Boçkarov, Fransa'dan Mistral tip helikopter gemilerinin alımından vazgeçildiğini, benzer gemileri kendilerinin üreteceklerini açıkladı.

Yerli üretilecek gemilerin Mistral'lerin kopyası olmayacağını ifade eden Boçkarov, Rus deniz kuvvetlerinin ihtiyacına göre projenin yeniden hazırlanacağını söyledi.

Moskova ve Paris arasındaki görüşmelerin sevkiyatla ilgili sona erdiğini ifade eden Rus yetkili, artık sadece tazminat konusunun ele alınacağını ifade etti. Boçkarov, "Rusya artık o gemileri almayacak. Burada oluşan tazminatın tahsili ile ilgili konular gündemde olacak." dedi.

Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Yevgeni Lukyanov da Mistral'lerin alınmaması durumunda Rusya filosunun herhangi bir güvenlik eksikliği olmayacağını belirtti.

Fransız haftalık gazete Le Point'e göre Mistral tip iki savaş gemisi ile ilgili anlaşmanın iptali Fransa'ya 2-5 milyar Euro'ya mal olacak. Fiyat farklılığı Rusya'nın anlaşmayı iptali ve üçüncü ülkelere satışına izin vermesi ile bağlantılı olarak değişecek.

Kommersant gazetesi Fransa'nın iptalle ilgili Rusya'ya 785 milyon Euro ödeme önerdiği, ancak Moskova'nın bu rakamı yetersiz bulduğu ifade edildi. Askeri kaynağa göre Rusya en azından 1 milyar 163 milyon Euro talep ediyor. Rusya zararın karşılanmaması durumunda üçüncü ülkelere satışına da onay vermeyecek.

Rusya ile Fransa arasında Haziran 2011'de imzalanan 1,12 milyar Euro'luk iki savaş gemisi ile ilgili anlaşmaya göre ilk gemi Vladivostok'un teslimatının Ekim 2013'de yapılması gerekiyordu. Teslimat önce 2014 ortasına ertelendi, sonra da yaptırımlar nedeni ile Eylül 2014'de askıya alındı. Teslimatın yapılmaması durumunda anlaşma gereği Fransa'nın Rusya'ya tazminat ödemesi gerekiyor. İkinci gemi Sivastopol'un ise Ekim 2015'de teslim edilmesi gerekiyordu.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, kontratın fesh edilmesi durumunda Rusya'nın yaptığı ödemenin iade edileceğini ifade etmişti. CİHAN
26 Mayıs 2015 17:59
DİĞER HABERLER