Rusya'nın meyve ambargosunu ötelemesi TIR yoğunluğuna neden oldu

Rusya'nın uçak krizi sonrası yaş sebze meyveyi önce alımını durdurup sonrasında yıl sonuna kadar alım yapacak olması Samsun Limanı'na mal getiren TIR'larda yoğunluk yaşanmasına neden oldu. Şehir girişindeki dinlenme tesisleri TIR parkına döndü.

Rus uçağının düşürülmesinin ardından ilk 4 gün yaş sebze meyve alımını durduran Rusya gemilerde beklettiği sebze ve meyveleri enflasyonun yükselmesi endişesi ve iç piyasanın talebi doğrultusunda peyderpey 'içeri' almaya başladı. Başka ülkelerden aynı ürünlerin temini konusunda görüşmeler yürüten Rusya'nın bu süre zarfında Türkiye'ye uygulayacağı ambargoyu ay sonuna kadar ötelemesi yaş sebze ve meyve taşıyan TIR'larda yoğunluk yaşanmasına neden oldu. Samsun Limanı'ndaki gemilere mal getiren onlarca TIR yükleme sırasının gelmesinin Samsun-Ankara yolu üzerindeki dinlenme tesislerinde bekliyor.

Firmaların yılbaşına kadar daha çok malı Rusya'ya gönderme girişimi limanda uzun TIR kuyrukları oluşmasına neden oluyor. Firmalar, liman girişinde yoğunluğun yaşanmaması için TIR'ları dinlenme tesislerinde bekletiyor. Gemiye yüklenme sırası bekleyen TIR şoförleri arasında 2 gündür dinlenme tesisinde aracının içerisinde yatanlar var.

Mersin'den aldığı ürünleri Samsun Limanı'na getiren Mustafa Rahmi Nur, "Mersinden portakal, mandalina ve limon getiriyorum. Uçak düştüğü zaman az bir sıkıntı oldu. Üç dört gün bekleyen oldu burada ama biz beklemedik. Bir defa malımızı limana getirip indiremeden geri götürdük. Şuanda giden ürünlerde bir sıkıntı yok. Limana yanaşan gemilere ürünlerini yıkan araçlar geri dönüyor. Şimdi ben malımı bırakıp geri gideceğim yeniden yükleyip geleceğim. Bunu biz haftada iki sefer yapıyoruz. Gemiler gelmeden araçlar limana alınmıyor. Gemiler yükünü boşaltıyor hazırlanıyor sonra buradaki araçları çağırıyorlar. Yani buradakiler hep sıra bekliyor." dedi.

Yükü, Mersin'den yükleyip Samsun Limanı'na getirip boşaltmalarının 2 gün sürdüğünü hatırlatan TIR şoförü Serkan Karaçivi de "Yükümüzü yüklüyoruz gelip limana boşaltıyoruz. Herhangi bir sıkıntımız yok. Burada bekleme nedenimiz gemi sırasının gelmesi. Uçak düştüğü zaman 4 gün alım olmadı. Sonra biz haftada 2-3 sefer mal getirmeye başladık. Gelip malımızı yıkıp geri yüklüyoruz. Malı Silifke'den yüklüyoruz. Şuanda bir sıkıntımız yok İnşallah bundan sonrada olmaz. Eğer bu şekilde sıkıntı olursa kimse borcunu harcını ödeyemez. Bu araçlar suyla çalışmıyor. Mazot, lastik giderlerimiz var Allah'a şükür onların hepsinin parasını şimdi ödüyoruz. Sadece benim çalıştığım firma günlük 7-8 TIR gönderiyor. Bir TIR'da 25 ton ağırlığında mal oluyor." diye konuştu.
CİHAN
26 Aralık 2015 12:32
DİĞER HABERLER