Rusya'nın şekerli mamuller ithalatı geriledi, ihracatçı fiyatları indirdi

Rusya'nın şekerli mamuller ithalatı geriledi, ihracatçı fiyatları indirdi
İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Rusya'nın şekerli mamuller ithalatının gerilediğine işaret etti. Mete, bu durumun üreticiyi fiyatları minimuma indirmeye yönelttiğini vurguladı.

Gıda ve içecek sektörü, World Food Moscow (WFM) 2015 Fuarı'nda buluştu. Ukrayna bunalımının ardından Avrupa'dan gıda ithalatını durduran Rusya'ya yönelen Türkiye, fuarda 65 firma ile yer aldı. Fuar ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, hem ürünlerini tanıtmak hem satışlarını arttırmak için WFM'e katıldıklarını anlattı.

Rusya'nın ticari sorunlarına değinen Mete, şunları ifade etti:

"Ukrayna ile Rusya savaşı ile Ukraynalı üreticiler fabrikalarını Rusya'ya taşıdı. Rusya'nın Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri ile ticari anlaşmaları Ukraynalı üreticiyi buraya getirdi. Bu durum ihracatımızda daralmaya neden oldu. Bizde burada fiyatları minimuma çekerek bu güçlüklerle mücadele etme gayretindeyiz."

Rublede yüzde 50 erimenin Rusya'ya ihracat yapan firmaların aleyhine olduğunu belirten Mete, şöyle devam etti:

"Rublenin dolara karşı yüzde 30 daha erimesi ihtimal. Devalüasyon ticareti güçleştirdi. Ancak Sovyetler Birliği'nden ayrılan tüm ülkeler bizim ihracatımızın temel taşları. İhracatçımızın Rusya'yı bir yana bırakması kesinlikle mümkün olamaz. Onun için 2014'te 26 firmayla 548 metrekare katıldığımız bu fuara bu sene 38 ihracatçı firmayla 800 metrekare alanda katıldık. Diğer katılımcılarımız ile 65 firmayı buluyoruz. Moskova'da 23.'sü yapılan fuar 25 bin metrekare alana yayıldı. 2016'da bu fuardan bin metrekare yer almak talebimiz."

Zekeriya Mete, ilaveten 5 ülke için tasarlanan Türkiye ticaret merkezleri ile ilgili adım atılmadığından yakındı. Mete, Dubai'de merkez açmak için başvurduklarını da dile getirdi.

Birlik üyelerinin ihracatının ilk 9 ayda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 8 gerilediğini bildiren Mete, "Kalan 3 ayda atak yaparak seneyi 2014 seviyesinde kapatmak temennimiz. Bölgede siyasal ve ekonomik sorunlar ihracatın aleyhine. Arap Baharı ile sınır kapılarımızda ticaretin durmasına ramak kaldı. Irak gümrüğünde tırlarımız kapıda bekliyor. Şeker ve un taşıyan tankerlerde ürünler zarar görüyor. Bölgede durum bu kadar kötü olunca bizlerde ihracatçı olarak rotamızı yeni bölgelere çevirdik. Birlik olarak Panama, Şili, Guatemala, Kolombiya, Arjantin, Paraguay ve Uruguay'da da fuarlara katılma gayretindeyiz." dedi.
CİHAN
15 Eylül 2015 17:50
DİĞER HABERLER