1700'lü yıllarda Kutbü'n-Nayi Osman Dede tarafından bestelenen ve Bursalı Safiye Hatun'un 1888 yılındaki vakfiyesi gereği Bursa Hoca Muslihiddin (Mahkeme) Camii'nde her Miraç Kandili'nde ikindi namazı sonrası okutulan Hz. Muhammed'in (sas) semaya çıkışını konu edinen divan olan Miraciye geleneği bu sene 127'inci kez coşku ile gerçekleştirildi.
Hz. Muhammed'in (sas) önce Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya; oradan da semaya yaptığı pek çok ilahi hikmet, sır ve bereket dolu manevi yolculuğun kutlu günü olan Miraç Kandili'nde Bursa'da 127 yıldır okunan Miraciye, Bursa Mahkeme Camii'nde TRT Radyo Sanatçısı Hasan Semerkantlı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Korosu'ndan Hafız Murat Taştekin, Burak Özdemir ve Erol Armutlu'dan oluşan icra heyetine okutuldu. Türk musikisinin en önemli eserlerinden olan Kutbü'n-nâyî Osman Dede'nin Hz. Muhammed'in göğe çıkışını konu edinen divan koşuğu Miraciyesi 127 yıldan bu yana Miraç Kandillerinde Hoca Muslihiddin Camii'nde okunuyordu. Bu yıl da camiyi dolduran cemaatin eşliğinde Miraciye üstatları tarafından Miraciye kıraati okundu.
Az sayıda cemaatin hazır bulunduğu Miraciye kıraatinde, "Evvel Allah adını yad eyleriz / Dil dil olmuş kalbi dil-şad eyleriz" diye başlayan Miraciye sırasında, Miraçta Hz. Peygamber'e (sas) ikram edilmesi vesilesiyle cemaate süt ikram edildi. Miraciye okunmasının yaklaşık 2,5 saat sürdüğünü belirten Sanatçı Hasan Semerkantlı, "Miraciyenin bir şiir tarafı bir de beste tarafı var. ok miraciyeler yazılıp bestelenmiş ama musikişinaslar arasında, eski tasavvuf erbabları arasında bazı eserler fazla tutulmamış. Ama Nâyî Osman Dede'nin 1700'lerde Nasuhi Dergahı'nda bestelediği Mîrâciye tutulmuş. 127 senedir Safiye Hatun'un vakfiyesi tarafından okunuyor. İstanbul'da da değişik tekke ve camilerde okutuluyor." dedi.
Mİraciye üstadlarından Kültür ve Turizm Bakanlığı Korosu'ndan Hafız Murat Taştekin, "Bursa'da hem Mahkeme Camii'nde hem de yatsı namazında Numaniye Dergahı'nda okunduktan sonra İstanbul'da da Miraç gecesinden sonraki ilk Salı gününde Kadirhane'de yıllarca okunmuş. Bizler de devam ettirmek için çalışıyoruz. cenabı Hak inşallah devamını nasip eder." diye konuştu.
Mustafa Günhep isimli vatandaş ise şunları kaydetti: "Yıllar önce ikindi namazını kılmak için geldiğimde Miraciye geleneğinin yaşatıldığını gördüm. İnsanlar yeterince bilmiyor, vakfiyeyi öğrenen insanlar epey şaşırıyor." CİHAN