Şahenk İnisiyatifi'nden Göbeklitepe'ye 15 milyon doları aşan yatırım

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk tarafından temeli atılan Şahenk İnisiyatifi'nden tarihi 12 bin seneye dayanan Göbeklitepe'ye 15 milyon doları aşan yatırım yapıyor.

Yatırım Dünya Ekonomik Forumu'nda duyuruldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Şahenk İnisiyatifi tarafından devreye alınan 20 senelik program dâhilinde Göbeklitepe'de erken Neolitik dönemden kalan buluntular araştırılıp korumaya alınacak. Burada inisiyatif ana sponsor olacak, tarihi alanda araştırmaları teşvik edecek. Konuklar için bir deneyim merkezi inşa edecek ve iletişim faaliyetleri ile bu ikonik yeri dünya markası haline getirecek.

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk 15 milyon doları aşan yatırım ile ilgili şunları ifade etti:

"Dünya liderlerinin bir araya geldiği Davos'taki herkesi, yeni kuşaklara ilham vermek üzere izini bırakmaya davet ediyorum. Tam da bu amaçla yola çıkan Şahenk İnisiyatifi olarak projelerimizi geçmişi korumak, bugün için doğru olanı gerçekleştirmek ve geleceğe yatırım yapmak üzerine kuruyoruz. "Bugün" için yürüttüğümüz 'Oyunda Kal' projesinin yanı sıra 'gelecek' için hayata geçireceğimiz 'Çocuk Bilim ve Keşif Müzesi' ve 'Çocuk Hastanesi' gibi çok önemli projelerimiz var. Ama şu an burada 'geçmiş' için bulunuyoruz. Göbeklitepe'yi ,Türkiye'nin bu çok değerli hazinesini, tüm dünyanın haberdar olması adına Dünya Ekonomik Forumu'nun merkezine yerleştirdik. Zira tüm insanlığın ortak değeri olarak kabul ettiğimiz Göbeklitepe ortak tarihimizin sıfır noktasını oluşturuyor. Dördüncü sanayi devriminin eşiğinde bulunduğumuz ve muazzam bir küresel değişimin yaşandığı bir dönemde, yeniden işbirliği yapmamızın zamanı geldi. İşte bu yüzden, Şahenk İnisiyatifi'ni hayata geçirip Göbeklitepe'yi tüm dünyaya daha da yakından tanıtmak amacıyla Davos'u seçtik."

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar ise şu açıklamalarda bulundu:

"Arkeolojik açıdan büyük bir değer ifade eden Göbeklitepe kazı ve araştırma çalışmalarının yürütülmesinde Şahenk İnisiyatifi ana sponsordur. Dünya kamuoyu adına da önem taşıyan bu ören yerinin değerini açığa çıkarmak ve uluslararası arenada tanıtımını yapmak konusunda yaptığımız güçbirliği oldukça değerlidir. Çok çeşitli ve zengin bir arkeolojik mirasa sahip bir ülke olarak; bu mirasın korunması ve topluma kazandırılmasının sağlanması için kamu, özel sektör ve sivil toplum olarak işbirliğinde bulunmamız çok önemlidir. Göbeklitepe keşfedildikçe; yerleşik tarih anlayışımız ve uygarlık tarihine bakışımız da değişmektedir. İnsanlığın ilgisini oldukça çeken Stonehenge'den 7 bin, Piramitlerden 7 bin 500 sene eski olduğu düşünülen bu alan, insanlık için büyük bir merak konusudur. Avcı-toplayıcı yaşam biçiminden, dini mekânların biçimlenmesi, tapınak mimarisinin ve sanatın doğuşu, tarım ve hayvancılığa geçiş sürecini anlamamıza önemli katkılar sağlayan Göbeklitepe'nin, ulusal ve uluslararası alandaki çalışmaları Bakanlığımızın öncelikli görevleri arasındadır. Nitekim Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mahir Ünal da göreve gelir gelmez, Göbeklitepe'nin tüm insanlığın ortak değeri olduğunu vurgulamış ve bu nedenle öncelikli olarak korunması yönünde talimat vermiştir.

Kültürel mirasın en iyi şekilde korunarak geleceğe aktarılması, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın en önemli ve öncelikli görevidir. Bu amaçla bilimsel kazı ve araştırmaları teşvik ediyor; mevcut müzelerimizi yenilerken, bir yandan da çağdaş abidevi müzeler inşa ediyoruz. Taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının restorasyon ve konservasyonları için bölge laboratuvarları kuruyoruz. Kazı alanları ve tarihi yerleşim alanlarının restorasyonu, çevre düzenlemeleri ve gerekli güvenlik tedbirleri alınarak bunlardan uygun görülenleri ziyarete açıyoruz. Taşınmaz kültür varlıklarının koruma statülerini belirlemeye yönelik faaliyetler yürütüyoruz. Tüm bu çalışmalar için Bakanlığımız bünyesinde 7 bin 500 dolayında personel istihdam ediyor ve senelik 150 milyon dolar kaynak kullanıyoruz."

Göbeklitepe, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Şanlıurfa'nın yaklaşık 12 kilometre kuzeydoğusunda bulunan bir dağ sırasının tepesinde bulunan bir arkeolojik alan. Bulunduğu yer itibari ile de 'Bereketli Hilal olarak bilinen Mezopotamya'nın bir parçası.
CİHAN
21 Ocak 2016 13:59
DİĞER HABERLER