'Sanayi üretimindeki artış sorunları çözecek ölçüde değil ama yine de olumlu'

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, geçen yıl sanayi üretiminin yıllık yüzde 4,5 arttığını, bunun Türkiye'nin sıkıntılarını doğrudan çözecek ölçüde olmasa da olumlu bir gösterge olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Özer, odanın şubat ayı meclis toplantısında, ekonomik ve siyasi gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yaptı.

DTO Meclis Başkanı Habib Yıldız'ın yönettiği toplantısdan sonra açıklamalarda bulunan Özer, küresel ekonomideki durgunluğun devam ettiğini, bu sebeple 2016 yılının ilk çeyreğinde önemli bir hareket beklenmediğini dile getirdi. Dünya çapındaki durgunluk ve jeopolitik risklere rağmen Türkiye ekonomisinde, sınırlı da olsa iyileşmenin devam ettiğini belirtti. 2015 yılında cari açıkta önemli ölçüde iyileşme olduğunu kaydeden DTO Başkanı Özer, "2015 yılı sanayi üretimi yıllık yüzde 4,5, imalat sanayisi yıllık üretim artışı yüzde 4,4 ve ara malları üretimi yıllık yüzde 2,8 artmıştır. Bu artışlar, Türkiye'nin sorunlarını doğrudan çözecek ölçüde olmasa da içinde bulunulan sosyoekonomik konjonktürde yine de olumlu bir gösterge olarak değerlendirilmelidir. Finansmanında olumsuzluklar yaşansa da cari açığın düşmesi olumlu bir göstergedir." dedi.

Turizm sektörünün içinde bulunduğu sıkıntıların aşılmasına dönük olarak bazı önlemler alındığını da hatırlatan Özer, "Turist getiren uçaklar için verilen destekler arttırılmıştır. 700 bin dolar ve üzeri döviz kazancı sağlayan turizm firmalarının ihracatçı sayılması ve Eximbank kredilerinden yararlandırılma esası getirilmiştir. Kredi borçları için yapılandırma imkanı sağlanacağı açıklanmıştır. Bu desteklerin önemli olacağı açıktır." diye konuştu.

Et fiyatlarına uygulanan tavan fiyatla ilgili de açıklamalarda bulunan Necdet Özer, "Talebe göre arzdaki yetersizlik nedeniyle tavan fiyat uygulamasının olumsuz sonuçlanma riski vardır. Çözüm, arzın arttırılmasında yatmaktadır. Tavan değil, taban fiyat (destek fiyat), sektörün geleceği için önemlidir. Bu da üretici desteğine dayandırılmalıdır." dedi.

Kıdem tazminatı fonunun tekrar gündeme getirilmesinin de önemli olduğuna değinerek, "Daha önce de belirttiğimiz gibi kıdem tazminatı fonu kurulmasını destekliyoruz, çünkü işçilerin çok azı kıdem tazminatından yararlanabilmektedir. Bireysel sigortalar için yapılan yüzde 25 oranında destek, kıdem tazminatı için de verildiği takdirde sosyal barış da güçlendirecektir. Bu uygulama, ülkemizin en önemli makro sorunu olan düşük tasarruf oranını arttıracak, ayrıca iş hayatına orta ve uzun vadede emek piyasalarının eklenmesinde büyük yarar sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Denizli'de 2015 Kasım sonu itibariyle 4/a kapsamında kayıtlı istihdamın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.41 artarak 199 bin 571 kişi olduğunu belirten DTO Başkanı Özer, şunları kaydetti: "2015 yılında teşvik alan yatırım tutarı, Türkiye genelinde 64 milyar 349 milyon TL'den 103 milyar 59 milyon TL'ye çıkarken ilimizdeki teşvik alan yatırımlar, aynı dönemde 809 milyon TL'den 1 milyar 49 milyon TL'ye yükselmiştir. 2015 Ocak ayında odamıza 157 firma kaydını yaptırmış, 72 firma da odamızdan kaydını sildirmiştir. 2016 Ocak ayı sonu itibariyle odamızda 11 bin 943'ü faal, 3 bin 406'sı askıda olmak üzere toplam 15 bin 349 kayıtlı üye bulunmaktadır."Cihan CİHAN
27 Şubat 2016 10:08
DİĞER HABERLER