Cumhurbaşkanlığı için yaptırılan Vahdettin Köşkü’nün bitişiğindeki hanelerin yıkımını yargı iptal ederken, bu sefer de kamulaştırma kararı çıktı. Mahalleli yine davacı...
İstanbul Çengelköy’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çalışma ofisi olarak restore ettirilen Vahdettin Köşkü’nün bitişiğindeki Hasanpaşa Setti Yukarı Sokak'ta yaşayanların derdi bitmek bilmedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) encümeni tarafından 13 hanenin yıkımı ve tahliyesi için geçen yıl alınan kararın mahallelinin açtığı davalarla iptal edilmesi ardından şimdi de evlerin kamulaştırılmasına dair belediyeden karar çıktı. İBB encümeninin Ocak 2015’te aldığı kamulaştırma kararları mahalleliye yeni tebliğ edildi. 60 yıldır yaşadıkları evlerinin cüzi bedellerle ellerinden alınmak istendiğini belirten mahalleli kamulaştırma kararlarını da yargıya taşıdı.
Köşk’ün güvenliği için...
İBB Kamulaştırma Müdürlüğü’nden yetkililerin evlerin ölçümü için mahalleye geldiklerini anlatan semt sakini İsmail Sever, “Kamulaştırma işlemi için evlerimizi ölçmek istediler, ancak biz ölçüm yapılmasına izin vermedik. Evlerimizin bulunduğu alanı yeşil alan olarak Cumhurbaşkanlığı Köşk’üne ekleyeceklerini söylediler. Güvenli alan oluşturacağız dediler. Biz halkız. 70 yıldır burada oturuyoruz. Halktan mı korkuyorlar?” diye soruyor.
‘Evimize göz koymuşlar’
Mahalle sakinlerinden Muhammed Sarıhasan, ise “Yıkım kararlarını iptal ettirdik. Bu sefer kamulaştırma kararı aldılar. Evlerimize göz koymuşlar. 60 yıldır bu evlerde yaşadığımız mahkeme kararlarıyla onaylandı. Elimize cüzi bir para verip buradan çekip gidelim istiyorlar” diyor.
Boğaz’a bakıyor ama…
Tapulu evine kamulaştırma kararı çıkan Aynur Hacımustafaoğlu ise evlerine biçilen bedellerin oldukça cüzi olduğunu söylüyor: “Belediye istimlak için pazarlığa çağırdı. Metrekaresine 2 bin 500 TL değer biçmişler. İstimlak kararına dava açtık. Önerdikleri parayla gecekondu bile alamayız.”
Ne olmuştu?
Hasanpaşa Setti Yukarı Sokak’ta Boğaz manzaralı 7 bin 300 metrekarelik arazideki 13 haneye İBB encümeni tarafından çıkan 1.yıkım kararı duyurulmuştu. Arazinin 1/1000 ölçekli Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Planı’nda yeşil alanda ve yolda kalması yıkıma gerekçe gösterildi. Mahalle sakinleri, tapulu araziye belediye encümeni tarafından çıkarılan yıkım kararının kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle yargıya başvurdu. İdare mahkemeleri kararı hukuksuz bularak iptal etti. Davalar Danıştay’da sürüyor.