Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) verilerine göre, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'nun 31 Aralık 2015 itibarıyla Hazine nezdinde tahakkuk etmiş 13 milyar 240 milyon 391 bin 78 TL alacağı mevcut.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) 2015 yılı çalışmalarına ilişkin raporunu tamamladı. Türk savunma sanayiinde, son dönemlerde yapısal bir değişim ve dönüşüm yaşandığını belirten Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Sürdürülebilirlik, rekabet ve teknolojik derinlik sağlanması hedefimiz doğrultusunda savunma sektörü ve diğer sektörler arasında bağ oluşturmak ve bu sektörleri birbirine bağdaştırmak için çalışmalar yapmaktayız." dedi.
Mevcut imkân ve kabiliyetler çerçevesinde, sanayi firmaları, KOBİ'ler, üniversite ve araştırma kuruluşları ile faaliyetleri sürdürdüklerini kaydeden Yılmaz, "Savunma sanayimiz yıllık 5 milyar doları aşan üretim gücüne, 1,66 milyar dolar ihracat kapasitesine ulaşmış bulunmaktadır. Yıllık 890 milyon dolar seviyesinde Ar-Ge harcaması ile Türkiye'nin en fazla Ar-Ge ve teknoloji yatırımı yapan sektörü konumuna gelmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ve diğer savunma ve güvenlik kurumlarımızın bütün modern silah ve teçhizat ihtiyaçlarını, öncelikli olarak ülkemizde tasarlanan, geliştirilen ve üretilen ürünlerle karşılamak için bütün gücümüzle çalışmaktayız." diye konuştu.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 2015 yılında Yenilikçi Üretim, İstikrarlı Yüksek Büyüme / İmalat Sanayiinde Dönüşüm politikası kapsamında teknolojik üstünlük kazandıracak platform ve sistemlerin yurtiçinde geliştirilmesine yönelik projeler hayata geçirildi. Bu politika ekseninde ALTAY, ANKA, ATAK, HÜRKUŞ, Modern Piyade Tüfeği ve Özgün Helikopter Projeleri kapsamındaki çalışmalara devam edildi. ALTAY Projesinde Sistem kalifikasyon testlerine devam edilirken seri üretim dönemi için Teklife Çağrı Dosyası (TÇD) yayımlandı ve Ocak 2016 itibariyle teklifler bekleniyor.
ANKA Projesinde Blok B kapsamında tasarım aşamaları tamamlanırken seri üretime başlandı. ANKA-S Projesi kapsamında kritik tasarım aşaması çalışmalarına başlandı ve üretim faaliyetleri kapsamında ilk parça imalatı gerçekleştirildi. ATAK projesinde, 3 adet helikopter daha teslim edilerek toplam 10 adet helikopter envantere alındı.
HÜRKUŞ Projesinde, prototip uçakların test,kalifikasyon ve sertifikasyon faaliyetlerine devam ediliyor. ÖZGÜN Helikopter Programı kapsamında sivil-askeri sertifikasyon ve lojistik konularında çalışmalar gerçekleştirilirken Ön Tasarım Gözden Geçirme toplantısı için çalışmalara sürüyor. Milli (Modern) Piyade Tüfeği Projesinde, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu ve Kalekalıp Makina ve Kalıp Sanayi A.Ş. ile MPT76 tedariki için sözleşme imzalandı.
Müsteşarlık 2015 yılında tahsis 49 milyon 643 bin TL'lik başlangıç ödeneğine net olarak 11 milyon 507 bin 500 TL'lik ödenek ekleme işlemi yapıldı, bunun 57 milyon 268 bin 919 TL'si harcandı. 2015 yılı mal ve hizmet alım giderleri tertibinde yer alan ödenek, araç kiralama, personel servis hizmeti kiralama işleri başta olmak üzere elektrik, su, temizlik malzemesi ile yolluklar ve eğitim hizmetlerinin tedariki amacıyla kullanıldı. Müsteşarlık verilerine göre, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'nun 31 Aralık 2015 itibarıyla Hazine nezdinde tahakkuk etmiş 13 milyar 240 milyon 391 bin 78 TL alacağı bulunuyor.
Cihan CİHAN