Saydan: Kadın eczacılar gece nöbetlerinden korkuyor

Saydan: Kadın eczacılar gece nöbetlerinden korkuyor
ANKARA (CİHAN)- Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, kadın eczacılar gece nöbetlerinden korktuğunu söyledi. Kadın eczacılarının kadın ve eczacı oldukları için mesleklerini icra ederken cinsiyetçi tutum ve davranışlarla karşılaştığını belirten Saydan, "Hastalar genelde kadın eczacıya erkek eczacıdan daha fazla şiddet gösteriyor. Kadın eczacılar olarak gece nöbeti tutuyor, fakat nöbetlerde yalnız kalmamaya gayret ediyoruz." dedi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

2015 OCAK AYINDA 25 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

8 Mart'ı kutlama havasında geçiremediklerini, çünkü tüm dünyada ezilen, şiddete uğrayan kadınların kendilerini derinden etkilediğini ve isyan ettirdiğini kaydeden Saydan, "Her geçen yıl kadına karşı evde, iş yerinde, okulda, sokakta şiddetin artarak devam etmesi, kabul edilebilir bir durum değildir. Bugün dünyada kadınların yüzde 36'sı, Avrupa'da yüzde 25'i, Türkiye'de ise kadınların yarısı yani yaklaşık olarak 20 milyonu şiddete uğruyor. Türkiye'de 2008'de 80 kadın öldürülürken bu rakam, 2014'de 294'e yükselmiştir. Sadece 2015 Ocak ayında 25 kadın öldürülmüştür." diye konuştu.

TÜRKİYE'DE KADINLARIN YARISI ŞİDDET MAĞDURU

Türkiye'de güncel gelişmelere bakıldığında tablonun kadınlar açısından çok karanlık olduğu kaydeden Saydan, "TÜİK verilerine göre 2014 yılında Türkiye'nin nüfusu 77 milyon 695 bin 904 olmuştur. Bunun yüzde 49,8'ini kadın nüfus, yüzde 50,2'sini erkek nüfus oluşturmaktadır. Bizim mesleğimizde de ülke genelinde eczacıların yüzde 53,3'ü kadındır. TEİS üyelerinin ise yüzde 54,7'si kadın eczacıdır." dedi. Uzmanlara göre ülke genelinde eşi veya eski eşi tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılan kadınların oranının yüzde 39 olduğunu vurgulayan Saydan, "Varoşlarda bu oran yüzde 97'lere çıkıyor. Yaşadıkları fiziksel şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranı yüzde 48.5. Herhangi bir sivil toplum örgütüne ve polis, savcılık dahil hiçbir kuruluşa başvurmayanların oranı yüzde 92'dir.

Ülkenin emekçi kadın eczacılarının kadın ve eczacı oldukları için mesleklerini icra ederken cinsiyetçi tutum ve davranışlarla karşılaştığını hatırlatan Saydan şunları söyledi: "Hastalar genelde kadın eczacıya erkek eczacıdan daha fazla şiddet gösteriyor. Kadın eczacılar olarak gece nöbeti tutuyor, fakat nöbetlerde yalnız kalmamaya gayret ediyoruz. Bu tarz sorunlar, saldırılar ve tehditler alıyor ve bu şartlar altında halkımıza sağlık hizmeti sunmaya devam ediyoruz."

KADIN CİNAYETLERİ SON 7 YILDA YÜZDE 1400 ARTTI

Son 7 yılda kadın cinayetlerinin yüzde 1400 arttığını ifade eden Saydan, "Sesimizi duyurmak için ülkede her gün artan kadın cinayetlerini, kadına şiddeti engellemek, bu konuda farkındalık yaratmak için bir şeyler yapmak ve çabalamaktan başka çaremiz yok. Artık bu şiddet olaylarının altında yatan sebepleri bir an önce aklın ve bilimin ışığında tartışmaya başlamalı, geçici çözümler yerine sorunu kökten çözecek, uygulamalar hayata geçmeli. Bunların başında da eğitim ve hukuk gelmelidir." açıklamasında bulundu. CİHAN
07 Mart 2015 14:20
DİĞER HABERLER