Adalet Bakanlığı HSYK'nın ‘seçilmiş' 5 üyesinin Müsteşar Kahraman için suç duyurusu yapmasına sert çıktı: Bazı üyeler Anayasa paketinin açıklanması üzerine çatışma ortamı oluşturma gayretinde
Adalet Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) çalışmalarının Adalet Bakanı ve Müsteşarı tarafından engellendiği yönündeki iddiaları yalanladı. Bakanlık, “Üyeler Anayasa değişiklik teklifinin kamuoyuna açıklanması üzerine bir çatışma ortamı oluşturma gayretine girişmişlerdir'' açıklaması yaptı.
ÇÖLAŞAN YAZDI, ÜYELER SAHNELEDİ
Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, ‘“Salı günü HSYK toplantısının, gündeme geçilmeden sona ermesi ve bazı HSYK üyelerinin basına açıklamalar yaparak, tutanak tuttuklarından bahsedilmesi üzerine açıklama yapılması gerektiği” belirtildi. HSYK İç Yönetmeliği'ne göre Kurul gündeminin Başkan veya vekili tarafından düzenlendiği ifade edilen açıklamada, isim vermeden Emin Çölaşan'ın Sözcü gazetesinde 23 Mart'ta yayınlanan yazısına atıf yapıldı.
“Yazıdaki bir kısım hususların” HSYK'nın bazı üyelerince aynı gün işleme konulduğu kaydedilen açıklamada şunlar kaydedildi:
ÇATIŞMA ORTAMI OLUŞTURMA GAYRETİ
“Köşe yazarı, ‘HSYK kararname istiyor' başlıklı yazısında, ‘ o gün olacakları tek tek yazmış ve Kurulun sürpriz kararlar alacağını önceden açıklamıştır. Başka yerlerde hazırlanan ve kamuoyuna açıklanan hukuk dışı stratejinin HSYK'nın bazı üyelerince uygulanmaya konulması son derece vahimdir. Söz konusu üyeler yasaların Bakanlığa verdiği bir yetkiyi hukuk dışına çıkarak kullanmak istemişler ve Anayasa değişiklik teklifinin kamuoyuna açıklanması üzerine bir çatışma ortamı oluşturma gayretine girişmişlerdir.” Açıklamada şu noktaların da altı çizildi:
Ergenekon savcılarının terfileri de bekletiliyor
• Yargıtay üyeliklerine seçim hususu sekiz ay süreyle incelemede tutularak 27 Aralık 2009'da hazır olduklarını bildirmişlerdir.
• Sonbahar kararnamesi Ekim'de hazırlanmasına rağmen Ocak'a kadar bekletilmiştir.
• Ağustos 2009 terfi defteri Eylül itibarıyla hazır olmasına karşın Ocak'ta karara bağlanabilmiştir.
• 282 hakim ve savcının soruşturma geçirdiği 191 disiplin dosyası HSYK'ya sevk edilmiş olup, görüşülmeyi beklemektedir.
• Görüşülmesi tamamlanarak imzaya sunulan kararlardan bir yıla yakın sürelerle imzalanmayı bekleyenler bulunmaktadır. Bu da, ilgili hakim ve savcıların mağduriyetlerine neden olmaktadır.
• Haklarında soruşturma bulunmadığı halde kamuoyunca bilinen bazı davaları yürüten hakim ve savcıların terfileri gerekçe gösterilmeksizin bekletilmekte veya terfileri yaptırılmamaktadır.
STAR GAZETESİ