Seçimde büyük kriz çıkabilir

Seçimde büyük kriz çıkabilir
Tek başına iktidar için ülkeyi erken seçime götüren AKP taşımalı sandık formülüyle Güneydoğu'da, HDP’nin oy oranını azaltmayı planlıyor. CHP’nin YSK temsilcisi Hadimi Yakupoğlu, sandık taşıma diye bir şeyin yasalarda olmadığını vurgularken anayasaya göre 1 kişinin bile oy kullanamadığını ifade etmesi seçimleri iptal etmek için yeterli.
1 Kasım seçimlerinden tek başına iktidar olabilecek çoğunlukla çıkmak için her yola başvuran AKP, Yüksek Seçim Kurulu’nu ‘güvenlik’ gerekçesiyle sandık birleştirme kararı vermesi için zorluyor. YSK, hafta başında iktidarın talimatlarını yerine getirmekle Anayasa ve yasalara uyma arasında tercih yapacak.

YSK AKP KISKACINDA

BirGün Gazetesi'nin haberine göre, AKP’nin hukukçu kurmayları YSK Başkanı Sadi Güven ile kurul üyelerini sandık birleştirme kararı almaları için ikna etmeye çalışıyor. Güven’in “Bayramdan sonra görüşürüz” dediği sandık birleştirme talepleri ile ilgili kurulun vereceği karar merakla bekleniyor.

Cizre'de bir hakimin Cudi, Nur ve Sur mahalleleriyle birlikte 23 köy ve 1 mezrada sandık kurulmaması kararı alması YSK’yi yeni bir sınavla karşı karşıya bıraktı.

‘İPTAL EDİLEBİLİR' 

YSK’nın kararlarının ‘kesin hüküm’ niteliğinde olması nedeniyle alınabilecek birleştirme kararı durumunda partilerin yapacağı bir şey olmadığını, ancak seçme hakkını kullanamadığını ileri süren bir yurttaşın seçimlerin iptalini sağlayabileceğine dikkati çeken CHP’nin YSK Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu şu değerlendirmeyi yaptı:

“Seçim Kanunumuza göre sandık birleştirmesi sadece aynı mahalle içinde yapılabilir. Sandığın taşınması diye bir kavram kanunumuzda yok, bu kesinlikle yasak. YSK her zaman güvenlik veya başka sebeplerle sandıkların mahalle dışında çıkarılması taleplerini reddetti. Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar aksi bir örneğe tanık olmadı.
YSK bunu yaparsa kendini yasama organının, TBMM’nin yerine koymuş olur, Anayasa’yı değiştirmiş olur. Bir hukuk devletinde bu kabul edilemez.

‘MEŞRUİYET TARTIŞMASI' 

Sandıkları taşıdığınızda seçimle ilgili meşruiyet tartışması ortaya çıkar. ‘Oy kullanamadım, seçme hakkım ihlal edildi’ diyen bir sürü insan olacaktır. Ve bu insanların başvuruları ile Anayasa Mahkemesi’ne, AİHM’e kadar uzanan bir hukuki süreç başlayacaktır. Taşınan sandıkta oy kullananların sayısı 7 Haziran’da oy kullananlardan az olursa o durumda seçme hakkının kısıtlandığı sonucu çıkar.

‘İPTAL YEREL KALIR' 
Sandıkları taşırsanız seçimlerin ülke genelinde iptali gündeme gelebilir, sandık taşımazsanız oy kullanmada sıkıntılar yaşandığı tespit edilirse 2002’deki Siirt örneğinde olduğu gibi sadece o sandık bölgesinin seçimleri yenilenir. Sandık taşıdığınızda seçme hakkını kullanamadığını iddia eden bir seçmen bile seçimleri iptal ettirebilir. YSK kararları kesindir, siyasi parti olarak bizim yapacağımız bir şey yok ama vatandaş hakkını kullanabilir.

‘SEÇMEN NASIL TAŞINIR?' 
Seçmenin nasıl taşınacağı da belirsiz. Sandık kurulamayacak kadar güvensiz olan, abluka altındaki mahallelere devlet nasıl girip seçmeni taşıyacak? Oy kullanma saatine kadar oy kullanmak isteyen herkes nasıl sandığa götürülecek? Taşıma sırasında siyasi partiler arasında ayrım yapılıp yapılmadığı nasıl bilinecek?”

BirGün
27 Eylül 2015 11:30
DİĞER HABERLER