Sendika açıkladı: Ücret artışı için eylem yapan bin 500 kişi işten atıldı

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, geride bıraktığımız Mayıs ayında Bursa başta olmak üzere çevre illerde ücret artışı için eylem yapan bin 500 çalışanın işten atıldığını açıkladı. Bursa da OYAK-Renault işçilerinin 16 Mayıs 2015'de başlattıkları ve binlerce metal işçisinin katıldığı grev ve direnişe ardından Tofaş ile birlikte yan sanayi üreten çok sayıdaki fabrikanın çalışanları da katılmıştı.

Küresel işçi konfederasyonu İndustriAll üyesi Fransa'da Renault fabrikalarında örgütlü olan CGT (Fransa Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu) Renault Grubu Başkanı Fabien Gache ve CGT sendikası temsilcisi, Nail Yalçın, Bursa'da Renault işçileriyle buluştu. Buluşmanın ardından DİSK Birleşik Metal iş Sendikası Bursa şubesinde basın toplantısı düzenlendi. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, OYAK Renault işçilerin kendi sendikalarını tercih ettiğini açıkladı.

Türkiye'de metal işçisinin hak ettikleri ücreti alamadığını belirten Göktaş, şöyle devam etti: "Bu gün Türkiye'de bir seçim yapıldı. Bu seçim vaatlerine baktığımızda bin 300 lira – bin 400 lira asgari ücreti iktidar vaat etmekte. Temennimiz gerçekleşmesi. Diğer vaatler gibi sayın bakanın açıklamış gibi 'tekrar biz onu komisyona sunacaktık' denilmemesi. Ancak şuanda altını çizmek istiyorum bu gün Renault'da çalışanlar bu ülkede araç üretenler, Avrupa'nın diğer Renault fabrikaları ile kıyaslandığında birinci sıradaki Renault işçileri bu günkü hükümetin vadettiği asgari ücret seviyesinde ücret almıyor."

MAYIS AYAKLANMASINDA BİN 500 İŞÇİ İŞTEN ATILDI

Selçuk Göktaş, bir soru üzerine, mayıs ayında ülke genelinde 30 bin insanın Türk metal sendikasından istifa ettiğini iddia ederek, "Ancak daha sonraki süreçte kimi iş yerlerinde işten çıkarmalar gerçekleşti. Tofaş'da dahil sendikal tercihlerinden dolayı işçiler işinden olmuştur. Türkiye çapında bin 500 diye tahmin ediyoruz. Tofaş'da 80 civarında." şeklinde konuştu.

AYAKLANMADAN SONRA 8 BİN ÜYEMİZ ARTTI

Renault'da 400 üyeleri olduğunu belirten genel sekreter Göktaş, şöyle devam etti: "Renault'da sadece Birleşik Metal-İş Sendikası var. Şu anda 4 bin üyemiz var ve üye olacak 700 civarında insan var. Türk Metal'in de 200 civarında üyesi var. Metal iş kolundaki bu ayaklanmadan sonra Birleşik Metal-İş Sendikasının 8 bin üye artışı olmuştur."

Selçuk Göktaş, Renault'da yetkili sendika olmak için 2017'yi beklemelerine gerek olmadığının altını çizerken, şunları aktardı: "Renault işçisinin de talebi odur. Renault'un uluslararası imzaladığı çerçeve sözleşmesinde Renault işçisinin sendika seçme özgürlüğü mevcut. Kaldı ki bizim ülkemizde de yasalarımıza göre de mevcut ama bizim ülkemizde yasalar çok sağlıklı işlemediği için, yasalarımıza güvenemediğimiz için, yoksa anayasa ve yasalara baktığımızda işçilerin özgürlüğü var. Ama bu ülkede anayasa ve yasalar artık rafa kaldırılmıştır. Bu uluslararası sözleşmenin yerine getirilmesini istiyor Renault işçisi. Hukuki süreç 2017 olabilir ama bu gün Renault işçisinin sorunun çözecek bir tek sendika vardır o ada Birleşik Metal-İş Sendikasıdır."

RENAULT İŞÇİSİNE DESTEĞİMİZ TAMDIR

CGT (Fransa Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu) Renault Grubu Başkanı Fabien Gache de, "Geçtiğimiz 28 Nisan ayında CGT olarak Bursa'da Oyak Renault çalışanlarına ve aynı zamanda genel olarak Oyak Renault taşeron çalışanlarına desteğimizi dile getirmek için toplanmıştık. Göstermiş olduğumuz desteğin yoğunluk kaybetmediğini göstermek için burada bulunuyoruz." dedi. CİHAN
04 Kasım 2015 13:16
DİĞER HABERLER