Serdar: Sağlık çalışanları ağır bir tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya

TRABZON (CİHAN)- Türk Sağlık-Sen Trabzon Şube Başkanı Mustafa Serdar; şiddet, yetersiz istihdam, ağır iş yükü, bitmek bilmeyen nöbetler, yapılan haksız uygulamalar, ayırımcılık ve ötekileştirmeler nedeniyle sağlık çalışanlarının ağır bir tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde sağlık çalışanlarının bir günlük iş bırakma eylemi Trabzon'da da uygulandı. Türk Sağlık-Sen Trabzon Şube Başkanı Serdar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının sorunlarının giderek arttığı bir dönem yaşandığını belirterek, "Bu dönemde özellikle çalışan memnuniyeti gözardı edilmekte, sağlık çalışanlarının haklı talepleri sürekli ertelenmektedir. Şiddet, yetersiz istihdam, ağır iş yükü, bitmek bilmeyen nöbetler, yapılan haksız uygulamalar, ayırımcılık ve ötekileştirmeler nedeniyle sağlık çalışanları ağır bir tükenmişlik sendromu ile karşı karşıyadırlar. Sağlık Bakanlığı'nın değişen teşkilat kanunu sonrası sık sık değişen mevzuat sonucu genelge, yönetmelik, yönerge çöplüğüne döndük. Her iki yılda bir atanan idareciler nedeniyle kurumlarda hiyerarşik yapının tamamen bozulması, kurumsal idarecilik anlayışının, idare et ne şiş yansın ne kebap anlayışı ile yer değiştirdiği, liyakat, ehliyet ve tecrübenin yok sayıldığı, dört yıllık diploman ve adamın varsa koltuğun hazırdır, sınava da gerek anlayışının egemen olduğu torpil ve adam kayırmanın zirve yaptığı bir dönemden geçiyoruz. Sık sık değişen mevzuat, unvan dışı çalışmaya zorlanma, değersizleştirme alabildiğine sürmekte, çalışanlar rahat bir ortamda sağlık hizmeti verememektedirler." dedi

Serdar, sağlık hizmetlerinde görev alan doktorundan hemşiresine, ebesinden sağlık memuruna, sağlık teknisyenine, teknik personelden memura ve hizmetlisine kadar her birinin sorunu ve sıkıntısı olduğunu dile getirdi. Verilen ancak yerine getirilmeyen vaadler nedeniyle sağlık çalışanlarının sabır taşının çatladığını belirten Serdar, çözümden uzak açıklamaları ile iktidarın, sorunlara ne kadar uzak olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

"BAKANLIK HİÇBİR ZAMAN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA VEFA GÖSTERMEDİ"

Sağlık Bakanlığı'nın dün 'Şifa Veren Ele Vefa' adlı bir program düzenlediğini hatırlatan Serdar, "Öncelikle belirtmek isteriz ki Bakanlık hiçbir zaman sağlık çalışanlarına vefa göstermemiştir. Şifa veren elleri sorunları ve dertleri ile baş başa bırakmıştır. Süslü toplantılarla bu işi geçiştirmeyi adet edinmiştir. Bu toplantıda Sayın Başbakan, sağlık çalışanlarının hakları ile ilgili bazı açıklamalar yapmıştır. Nöbet ücretlerine yüzde 50 zam yapacağız demiştir. Bir saatlik nöbet ücreti bir doktor için şu anda 7 TL, ebe, hemşire, sağlık memuru ve diğer sağlık çalışanları için 4.7 TL' dir. Bu komik ücretlerin yüzde 50 artması çok büyük bir müjde midir?

Nöbet ücretlerinde gerçek bir müjde verilmek isteniyorsa o takdirde 160 saat mesai karşılığında alınan aylık maaş üzerinden bir saatlik çalışma karşılığı nöbet ücreti olarak ödenmelidir. Müjde olarak sunulan bu ücretlerle nöbet uygulaması bir cezalandırmadır. Hekimlerimiz 70 yaşına kadar isterse çalışılabilecekmiş, biz 70 yaşına kadar çalışma değil, hiç değilse emeklilikte biraz rahat ve onurlu bir insan gibi yaşamak için bir ücret almak istiyoruz. Hekim dışı sağlık çalışanları halen aldıkları maaşla geçinemezken, emeklilikte nasıl geçinecekler. Bunun için halen çalışırken alınan maaş dışı ek ödemeler ve döner sermayelerin emekliliğe yansıtılmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

CİHAN
13 Mart 2015 17:29
DİĞER HABERLER