SGK, bacağı kesilen emekliden 33 bin TL'yi tahsil etmek için kesintiye gitti

SGK, bacağı kesilen emekliden 33 bin TL'yi tahsil etmek için kesintiye gitti
Yozgat'ın Yenifakılı ilçesinde tek bacağı kesilen ve malulen emekli olan Mustafa Akkaş (52) isimli vatandaş, SGK'nın 33 bin TL tahsil etmek için maaşından kesintiye gitmesinin şokunu yaşıyor.

İlçede babadan kalma 22 dekar tarlayı ekip biçerek geçimini sağlayan ve 6 çocuğunu yetiştiren Mustafa Akkaş, 2010 yılında yakalandığı şeker hastalığı sebebiyle 2011 yılında sol bacağını kaybetti. İnsülin iğnesi ve çeşitli ilaçlar kullanarak yaşamını devam ettirmeye çalışan Akkaş, bugünlerde SGK tarafından kendisine çıkartılan 33 Bin TL borcun sıkıntısını çekiyor.

Mustafa Akkaş, kendisine çıkarılan 33 bin TL borcun neden kaynaklandığını öğrenmek için Yozgat SGK İl Müdürlüğüne gittiğini ve yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı: "2011 yılında bir yakalandığım hastalık sebebiyle bir bacağım kaybettim. Bacağımın kesilmesiyle o tarihte bende malulen emekli oldum. Aradan geçen 4 yılın sonun da SGK tarafından 33 bin TL borç çıkartıldı. Nasıl olduğunu öğrenmek için ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu'na gittim. Oradaki ilgili memur ilde kendisi gibi 22 kişiye de aynı oranlara yakın bir borç çıkarıldığını söyledi. SGK yetkilileri burada kendilerinin yapabilecek bir şeylerinin olmadığını hakkımı kanuni yönden hukuk çerçevesinde arayabileceğimi söylediler. Ben bu halde nasıl arayım."

"847 LİRA MAAŞIMDAN HAZİRAN AYINDA DÖRTTE BİR KESİNTİYE GİDİLDİ"

Maşının 847 lira olduğunu ve 33 bin lira borcun tahsili için ilk kesintiyi haziran ayı maaşından yapıldığını hatırlatan emekli, kendisine çıkartılan bu borcu ödemek için ömrünün yetmeyeceğini ifade etti.

Mustafa Akkaş, "17 Haziran 2015 yılında eşimi doktora götürdüm, maaşımın kesildiğini orada öğrendim ve eşimi muayene etmediler. Bunun üzerine durumu SGK'ya bildirdim onlarda Ziraat Odası'na kayıdımolduğunu o yüzden böyle bir sorun yaşadığımı söylediler. Benim babamdan kalma 22 dekar tarlam var başka hiçbir gelirim yok. Zaten tek bacağım kesik olduğu için bir işte yapamıyorum, malulen emekli oldum. O maaşla geçiniyordum. Bir çocuğum lisede okuyor, diğer çocuklarım başka yerde. Emekli olurken 14 bin lira para yatırarak emekli oldum. Emekli olurken benden Ziraat Odası'ndan bir kayıt var mı yok mu soran olmadığı gibi bir belgede istemediler. Ben nereden bileyim şimdi belge isteniyor. Gidiyorum Ziraat Odası'na geçmişe dönük istediğim belgeyi alamıyorum. Şimdi 33 bin lirayı ben nasıl ödeyeceğim. Aylık 847 lira maaş alıyorum, 210 lirasını bu borca kesiyorlar, 635 lira bana para veriyorlar. Benim bu 33 bin lirayı ödemeye ömrüm yetmez. Bana sorunu hukuki yönden çözebileceğimi söylüyorlar ama benim avukat tutacak param bile yok, nasıl hukuki mücadele edeceğim. Devlet büyüklerimiz emekliye, engelliye yardımcı olacağız diyorlar, engelli vatandaşın parasını kesiyorlar. Bir oğlum liseye gidiyor ona okul haçlığı dahi veremiyorum. Çok mağdurum. Bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyorum." diye konuştu.

Babadan kalma 22 dekar tarlasından 4 yıllık gelirinin masrafını bile karşılamadığını vurgulayan Akkaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Ziraat Odası'ndan bana gelir elde edilmiş deniyor. Bende İlçe Tarım Müdürlüğü'nden 3 yıllık yıl gelir tablosunu çıkardım. Benim 2012de yıllık gelirim 202 lira, 2013'de 755 lira, 2011'de ise yıllık gelirim 85 lira. Ben bu belgeyi de sundum kabul etmediler. Ziraat Odası'ndan muvafakat belgesini istediler. Ziraat Odası da geriye dönük bu belgeyi veremediği için ben mağdur oldum. Ayağım diz kapağımın üzerinden kesik olduğu için hiçbir şey yapamıyorum. Bu halde ben nasıl çalışıyım nasıl bu kadar gelir elde edeyim. Yozgat genelinde benim gibi 22 kişinin maaşını da kesmişler onlarda mağdur oldular. Benimle aynı durumda olan bir çiftçinin ise anadan doğma gözleri görmüyor. Yetkililerimizden bu mağduriyetlerimizin giderilmesi için yardım istiyoruz." CİHAN
02 Ekim 2015 12:32
DİĞER HABERLER