'Şiddet ile ilgili kurallar yasalarda değil, vicdanlarda yer almalıdır'

'Şiddet ile ilgili kurallar yasalarda değil, vicdanlarda yer almalıdır'
Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Derya Göksuçukur, bu yıl 39 kadının şiddet kurbanı olduğunu söyledi. Göksuçukur, "Şiddet ile ilgili kurallar yasalarda değil, vicdanlarda yer almalıdır." dedi.

Göksuçukur, her defasında son olmasını dilediklerini ancak hiç sonu gelmeyen şiddet olaylarının devam ettiğine dikkat çekerek, "Son örneği ilimizde yaşandı. Türkan Sarıkaya şu anda komada, beyin kanaması geçiriyor ve durumu kritik. Tüm kalbimizle herhangi bir hasar kalmadan iyileşmesini umut ediyoruz. Yine bugün Yıldız Tongul da Kocavezir'de erkek kardeşi tarafından öldürülmüştür." diye konuştu.

Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'nın vahşice katledilmesinin yıldönümü dolayısı ile Baro'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Göksuçukur, şunları kaydetti: "Olayın ardından bir erkek, 'Çünkü ona yapılanlar hepimizi sarstı ve bizi bu sorunla kolay kolay unutamayacağımız sertlikle yüzleştirdi.' der. Bu durum kocasından boşanmaya çalışırken benzer şekilde katledilen ve cesedi kıyıda köşede bulunan kadın cinayetlerinde 'erkek' bahanelerle işlenen trans cinayetlerinde bu sertliği neden hissetmemişlerdi. Çünkü bir tarafta onay gören bir masumiyet diğer tarafta ise onaylanmayan bir boşanma ve cinsel yönelim vardı da ondan."

"Hangi neden bir kadının öldürülmesini haklı kılabilir? Mini etek giymesi mi, kırmızı ruj sürmesi mi, boşanmak istemesi mi?" diye soran Derya Göksuçukur, "Hiçbiri ama hiçbiri bir kadının, bir insanın öldürülmesi için haklı neden oluşturmaz, oluşturamaz. Sisteme suçlu yetiştirmek yerine, kadına yönelik şiddet ile ilgili kuralların yasalarda satır aralarında değil vicdanlarda yer almasını sağlamalıyız. Her bir bireyin vicdanında başkasının sınırlarını ihlal etmek olduğu müddetçe tenhalarda yakalanmayacağı umudu ile suç işleyenlerin sayısı giderek artmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Erkek egemen toplumda kadınların taleplerinin kabul görmemesinin karşılığında öldürülmesinin üzücü ve vahim olduğunu belirten Göksuçukur, şöyle devam etti: "Kadının evi terk etmesi, ayrılmak ya da boşanmak istemesi, çalışmak istemesi gibi kadının birey olarak taleplerini dile getirmiş olmasının karşılığı ölüm olmaktadır. Kadının bu talebi karşısında kendisini rahatsız, mağdur veya aşağılanmış hisseden erkek, kadını eşiti görmediği ve insan olarak haklarını yok saydığı için öldürmeyi tercih etmektedir. Evet kadın cinayetlerinde öldürme eylemi bilerek, isteyerek ve tercih edilerek yerine getirilmektedir. Örneğin; TRT sanatçısı Hatice Kaçmaz, evlilik teklifini reddettiği için 16 yerinden bıçaklanarak öldürüldü. Bu bir kaza olamaz, bu bir anlık öfke sonucu hiç olamaz. 16 kez bıçağı saplayıp her seferinde geri çıkarıp yeniden bıçaklamayı hiçbir akla ve mantığa sığdıramazsınız. Bu davada mahkeme 'tasarlayarak öldürme' değil, sanığın 'tutku derecesindeki aşırı sevgi'den kaynaklı duygusallığın etkisiyle cinayeti işlediğine karar verdi. Erzurum'da boşanma davası süren eşini bıçaklayan erkek hakkında mahkeme, kadının 'tayt giymiş olmasını' tahrik nedeni saydı.Bir başka olayda sanığın kravat takması indirim nedeni sayıldı. Bu da erkek şiddetinin yargıda kendini ifade etmesidir. Erkek yargı erkeği yargılarken bir koruma içgüdüsüyle davranmakta. Bunun sonucunda da kadın cinayetlerinde uygulanan haksız tahrik ve iyi hal indirimleri, cezaların caydırıcılığını ortadan kaldırmaktadır."

Son 5 yılın toplamında 1134 kadın erkek şiddeti sonucu yaşamını kaybettiğini vurgulayan Göksuçukur, şu ifadeleri kullandı: "Öldürülenler arasında babaları tarafından öldürülen daha 1 yaşını doldurmamış kız çocukları da var, 84 yaşında kadın da. En çok öldürülenler ise 26-40 (30-59) yaş grubundaki kadınlar. Dünya Sağlık Örgütü'nün, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Avrupa bölgesindeki 41 ülke üzerinde de yaptığı araştırma sonucu hazırladığı 'Şiddetin Önlenmesinde Avrupa Gerçekleri ve Küresel Durum Raporu'nda, Türkiye, işlenen cinayetlerin sayıları bakımından 41 ülke arasında 13. sırada yer aldı. İngiliz Daily Mail Gazetesi 2015 yılında yani geçen yıl tatile gitmeyi düşünen kadınlar için riskli olabilecek ülkelerin bulunduğu bir liste yayımladı. Bıçaklandıktan sonra yakılarak öldürülen Özgecan Aslan örnek gösterilerek Türkiye bu listenin üçüncü sırasında yer aldı." CİHAN
12 Şubat 2016 17:13
DİĞER HABERLER