Silifke'de tarım işçilerinin yevmiyeleri belirlendi

Silifke'de tarım işçilerinin yevmiyeleri belirlendi
Silifke'de tarım işçilerinin yevmiyeleri tam gün (8 saat) 32, yarım gün (5 saat) 22 TL olarak belirlendi. Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir başkanlığında kaymakamlık toplantı salonunda yapılan toplantıya komisyon heyeti tam kadro katıldı.

İşçi yevmiyesinin bir asgari ücretin altında olmayacağı kanunu ile Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can 8 saat akşama kadar olan yevmiyelerin 32 TL, 5 saat öğleye kadar olan yevmiyelerin ise 22 TL olarak önerisini sundu.
Komisyon tarım işçisinin yevmiyelerinin asgari ücreti geçmeyecek şekilde karar alınması gerektiği maddesinin üzerinden yola çıkarak bu öneriyi kabul ederek tam gün 32 TL yarım gün ise 22 TL olarak 2015 yılı yevmiye fiyatlarını belirlemiş oldu.

10 BİNİN ÜZERİNDE TARIM İŞÇİSİ VAR

Sorunların da görüşüldüğü toplantıda, doğu ve güneydoğudan gelen tarım işçilerinin sorunları ele alındı. Silifkeli yaklaşık 4 bin 500 tarım işçisi bulunurken, dışarıdan gelen yaklaşık 10 binin üzerinde tarım işçisi olduğunun altı çizilirken, dışarıdan gelen tarım işçilerini sağlık eğitim ve su, temizlik gibi ihtiyaçları görüşüldü. Kaymakam Cinbir toplantıda, Buradaki komisyonun görevi öncelikle tarım işçilerinin istismar edilmemesi sağlamak. Burada tarım işçisini getirip çalıştıracak olan çiftçilerin bu kişilere barınma, sağlık ve diğer ihtiyaçlarının giderilmesini sağlamak. Yani işçisinin güvencesini işverenin sağlaması gerekiyor. Bunun dışında kalan tarım işçileri için ise devletin arazilerinde çadır kent oluşturup yine orada da devlete düşen sağlık, eğitim, su, temizlik gibi temel sorunlarını gidermek olacaktır. Öyle herkes kafasına göre bir yer bulup çadır kurmamalı bizim gösterdiğimiz alanlarda çadırlar kurulup isteyen işveren buradan işçileri alıp tarlasına götürmelidir." dedi.

Bunun yanı sıra işçinin yevmiyesinden pay alan işçi çavuşlarının işçinin hakkını alması da masaya yatırıldı.
İşçi çavuşlarının işçiden yevmiye almaması gerektiği ve işçinin parasının çavuş aracılığıyla değil doğrudan işçiye verilmesi önerisi sunuldu. Konuyla ilgili kaymakam Cinbir, "İşçi parasını kendisi işvereninden almalıdır. Neden çavuşa bağlı kalsın çalışan kendisidir. En güzeli sözleşme yapmaktır ama buna yanaşmayan kişilerin doğrudan parasını işvereninden almalıdır. Bu konuyla ilgili çalışma başlatılsın." ifadelerini kullandı.

ON KİŞİLİK ARAÇTA 30 KİŞİ GÖTÜRÜLEMEZ

"İşçilerin karga tulumba taşınmasına göz yummayacağız" buna karşı geniş önlem alacaklarını belirten Kaymakam Cinbir, "On kişilik araca 30 kişi bindirip insanların can sağlığını tehlikeye atamazsınız. Buna müsaade etmeyeceğiz. Bu konuda güvenlik güçlerimiz kesinlikle muamma göstermeyecektir." dedi. Cinbir, çocuk işci çalıştırmayacaklarını da sözlerine ekledi. CİHAN
09 Nisan 2015 15:52
DİĞER HABERLER