Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun kontrol altına alınması gerektiğini söylerken market ve pazardaki fiyat artışlarına ilişkin vatandaşların şikayetlerinde haklı olduğunu dile getirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında, market ve pazardaki fiyat artışlarına ilişkin vatandaşların şikayetlerinde haklı olduğunu söylerken enflasyonun kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.
MARKET VE PAZARDAKİ FİYATLAR HAKKINDAKİ ŞİKAYETLER
Mehmet Şimşek, markete ve pazara gittiğini belirterek vatandaşların geçim sıkıntısı yaşadığını kabul etti. "Enflasyon en kötü ve adaletsiz vergidir" diyen Şimşek, gelir dağılımını olumsuz etkileyen enflasyonun kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.
Şimşek, enflasyonun hızındaki düşüşün fiyatların artmasını durdurmadığını, ancak artışın daha yavaş gerçekleştiğini belirtti. Hızlı çözümler olmadığını söyleyen Şimşek, zamana ve sabra ihtiyaç olduğunu ifade etti. Konut arzını artırarak ve ekonomik tedbirlerle enflasyonu düşürmeyi hedeflediklerini açıkladı.
CNN Türk'te canlı yayına katılan Bakan Şimşek'in açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:
"Birincil önceliğimiz ülkenin dış kırılganlığını azaltmak. Geçen sene mayıs ayı itibarıyla 57 milyar dolarlık cari açığımız vardı. Cari açığı 19 milyar dolar civarına indirdik. Çok önemli bir kazanım. Cari açığı önemli ölçüde azalttık. Uluslararası rezervlerimiz bugün itibarıyla 147 milyar dolar civarına çıktı. 153 milyar dolar üzerinde rezerv olacak. Net rezervlerimiz 78 milyar dolar iyileşti. Yaklaşık 90 milyar dolar üzerinde cuma günü itibarıyla iyileşme var. Bu da kırılganlığımızı azalttı. Ülkemizin uluslararası rezervleri arttı.
"TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKTI"Türkiye gri listeden çıktı. Bu önemli bir kazanım. Yurtdışında hesap açmak zorunda kalırsanız o zaman gri listedeki ülkelerin vatandaşlarının şirketlerine özel bir inceleme süreci var. Bizim itibarımız arttı. Türkiye'nin itibarı arttı. Bunlar dış kırılganlığımızı azaltan, dayanıklılığımızı artıran unsurlar.
"BÜTÇE AÇIĞINI YÜZDE 5.2'DE TUTTUK"Enflasyonun kontrolden çıkmasını engelledik. Birincisi geçen sene Türkiye eşi benzeri görülmemiş en büyük deprem felaketini yaşadı. Sadece deprem değil tabii diğer faktörler de var. Ciddi bir bütçe açığıyla karşı karşıyaydık. Öyle bir büyük açığı bankacılık sektöründen finanse etmeye çalışırsaniz reel sektöre kaynak kalmaz. Biz tedbir aldık. Bütçe açığını yüzde 5.2'de tuttuk.
"ENFLASYONDA KALICI DÜŞÜŞ BAŞLADI"Enflasyonda kalıcı düşüş başladı. Dezenflasyon başladı, enflasyonda belirli bir kalıcı düşüşün içindeyiz. Gelecek yılın sonunda enflasyonu yüzde 20'nin altına indirebileceğimize samimi şekilde inanıyorum.
"IBAN'A PARA GÖNDERDİĞİNİZ HESAP, KARA PARA AKLIYOR OLABİLİR"IBAN'ın birkaç boyutu var. Gençlerimizin özellikle bilmedikleri şahıslara kendi ibanlarını kullandırtmalarının ciddi tehlikeleri var. Gönderdiğiniz hesap, kara para aklıyor olabilir. Terörün finansmanında kullanılabilir. Bizdeki en önemli konu kayıt dışılık. Mesela gidiyorsunuz bir yere kredi kartı geçmiyor diyorlar. Bunu hiçbir müessese diyemez, çünkü yazarkasa ile pos makinesini birleştirdik. Ticari bir IBAN ise zaten sorun yok. Bizde çok sofistike yazılımlar var. Bakıyoruz bir akrabalık mı var, yoksa ticari bir ilişki mi var? İlgisiz hesaplardan sürekli bir para akışı varsa o zaten şüpheli bir durumdur.
"KDV ORANLARINI ARTIRMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ"Şunu açık bir şekilde söyleyeyim. Şu anda bizim gündemimizde bugün itibarıyla ne KDV ne de genel bir artış düşüncesi yok. Vatandaşa yansıyacak, KDV genel oranlarında herhangi bir çalışmamız yok. Yani şu anda biz KDV oranlarını artırmayı düşünmüyoruz. Öncelikle şunu söyleyeyim, bu program üç kolon üzerinde inşa ediliyor. Birincisi fiyat istikrarı. Para politikası, maliye politikası tedbirleriyle alım gücünü kalıcı şekilde artırmaya çalışıyoruz. Birinci öncelik bu. İkincisi, yapısal dönüşüm için, depreme dirençli kentler için kaynak üretme. Ama asıl amaç reformlar ve yapısal dönüşüm. En büyük önceliklerimizden biri yeşil dönüşüm.
Son 21 yılda kümülatif enerji ithalatına ülkemiz 905 milyar dolar para ödedi. Enerji ithalatımız cari açığımızın 1.4 katı. Enerjide yeşil dönüşüm bir moda, bir fantezi değil bu bir zaruret. Bu bir mecburiyet. Bu bize ne sağlayacak? Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak demek. Geçen seneki bir araştırmada, yeşil dönüşüme hangi ülkeler katkı verebilir diye bakmışlar. Türkiye 6. sırada. Yani potansiyelimiz büyük. Biz muazzam bir dönüşüm gerçekleştirmiş olacağız. Karbon ayak izini de düşürmüş olacağız. Peki bunu nasıl yapacağız? Şu an en büyük önceliklerimizden birisi OSB'lerin trenlerle ve limanlarla bağlanması. Ulaştırmada yeni bir döneme giriyoruz. Artık karayolları ihtiyacı büyük oranda karşılandı. Dolayısıyla en büyük öncelliğimiz demiryolları. OSB'leri liman bağlantılarını yapacağız ve bu önemli bir yatırım."