Son yasa değişikliği maden işçilerini vurdu

Son yasa değişikliği maden işçilerini vurdu
Hü­kü­me­t­in emek­li ol­ma şart­la­rı­nı ağır­laş­tı­ra­rak sos­yal gü­ven­lik den­ge­si­ni dü­zelt­me­yi he­def­le­di­ği 2008 yı­lın­da­ki sos­yal gü­ven­lik re­for­mu, yer üs­tün­de­ki iş­çi­ler­le bir­lik­te ye­ral­tın­da ça­lı­şan ma­den­ci­le­ri de vur­du.

Ça­lı­şan­la­rın emek­li ol­ma şart­la­rı­nı ağır­laş­tı­ran 2008’de­ki sos­yal gü­ven­lik re­for­mu ye­ral­tın­da ça­lı­şan ma­den­ci­le­re si­gor­ta­lı­lık sü­re­si, prim gün sa­yı­sı ve emek­li­lik ya­şı yö­nün­den ağır yük ge­tir­di.

Bugün'ün haberine göre, 1 Ekim 2008’de ya­pı­lan dü­zen­le­mey­le ye­ral­tı ma­den iş­yer­le­rin­de ça­lı­şan­la­rın emek­li ola­bil­me­le­ri için en az 20 yıl si­gor­ta­lı­lık sü­re­si, 7 bin 200 gün prim gün sa­yı­sı ve 55 yaş şar­tı ge­ti­ril­di. Böy­le­ce ma­den­ci­le­rin emek­li ol­ma­la­rı için ge­re­ken yaş ve gün sa­yı­sı ar­tı­rı­lır­ken, sü­rek­li ve mü­na­ve­be­li ol­ma­sı­na ba­kıl­mak­sı­zın 20 yıl si­gor­ta­lı­lık sü­re­si şar­tı kon­du, al­ter­na­tif­ler ise kal­dı­rıl­dı.

YIPRANMA VAR ANCAK

Zor­lu­ğu bir neb­ze yu­mu­şat­mak için ay­nı ta­rih­te, ça­lı­şı­lan her yıl için 6 ay prim gün sa­yı­sı­na ila­ve ve ila­ve sü­re­nin ya­rı­sı ka­dar da yaş had­din­den in­di­rim hak­kı ge­ti­ri­le­rek yıp­ran­ma­da ila­ve des­tek­ler sağ­lan­dı. An­cak 20 yıl­lık sü­re ve prim gün sa­yı­sın­da­ki ar­tış ile ile­ri yaş kıs­ta­sı, ma­den­ci­le­rin emek­li ola­bil­mek için ma­den­ler­de da­ha faz­la ça­lış­ma­la­rı­nı zo­run­lu ha­le ge­tir­di.

Ma­den­ci­le­re sağ­la­nan yıp­ran­ma hak­kı ve bu hak­kı kul­lan­ma şart­la­rı ge­çen yıl ya­pı­lan baş­ka bir dü­zen­le­mey­le Mec­li­s’­te ça­lı­şan mil­let­ve­kil­le­ri­ne de ge­ti­ril­di.

2008 YILI ÖNCESİ

Madenciler 2008’den önceki düzenlemede ise hem daha az çalışarak emekli olabiliyor hem alternatif imkanlarını kullanabiliyordu. Örneğin 8 Eylül 1999 reformu sonrası işe girenlere 7 bin gün prim gün sayısı ve 50 yaş veya 25 yıl sigortalılık süresi ile en az 4 bin 500 gün prim gün sayısı ve 50 yaştan oluşan 2 ayrı alternatif sunuluyordu.

Gaz maskesi ve bunların ekipmanlarının ithalatı geçen yıl 9,3 milyon doları buldu. TÜİK verilerine sadece gaz maskesi ithalatı 8,6 milyon dolar. 28 ülkeden alım yaptık.

22 Mayıs 2014 08:35
DİĞER HABERLER