"Hukuk devletinden uzaklaşıp müsadere, çıplak arama, uzun gözaltı sürelerinin getirilmesi, internet yasakları ve vergi denetiminin siyasileşmesi yatırım iklimini bozdu. Bütün bu tuhaflıkların ardından doğal olarak 2014’ün son üç ayı ve 2015’in ilk üç ayında ekonomi üst üste küçülerek resesyona yani durgunluğa girdi. Buna büyüyememe krizi de diyebiliriz."
İktidar partisi AKP, seçim öncesi, eğer kendileri tek başına yine iktidar olmazlarsa istikrarın bozulacağı söylemini sık sık tekrarladı. Oysa ekonomide istikrar AKP’nin tek parti iktidarının son yıllarında bozuldu.
Özellikle son dönemin antidemokratik yasal düzenlemeleri yerli ve yabancı yatırımları durdurdu. Öngörülemeyen hukuk sitemi nedeniyle 2014 yılında 4,7 milyar dolar tutarında yerli sermaye diğer ülkelerde doğrudan yatırım yaptı. Kısaca Türkiye hukuk devletinden uzaklaşınca sermaye kaçtı. Tüketici güven endeksi 2014’ün mayıs ayından itibaren gerilemeye başladı. Ve seçim öncesi son yedi yılın en düşük düzeyi olan 64,3 seviyesine indi. İşsizlik yüzde 11’i aştı. İhracat bu yılın ilk beş ayında her ay üst üste geriledi. İşlenmemiş gıda enflasyonu yüzde 18,8’e yükseldi. Tarımda üretici fiyatları son beş ayda yüzde 13,8 arttı. Hattâ bir önemli fiyat artışını da hemen hatırlatalım; Ramazan pidesi bu yıl yüzde 20 oranında zamlandı. Bu zam bize 949 lira aylık alan asgari ücretlinin AKP hükümeti tarafından nasıl zor duruma düşürüldüğünü gösteriyor.
(...)