BM-Arap Birliği'nin yeni Suriye özel temsilcisi Cezayirli diplomat El Ahdar el İbrahimi, ülkedeki sorunu diplomatik yollarla çözmenin neredeyse imkansız olduğunu söyledi.
İngiliz BBC Televizyonu'na konuşan İbrahimi, "Bu göreve gözlerim açık olarak geliyorum, illüzyon görmeme gerek yok" ifadeleriyle konunun çözümünün diplomatik yollarla çözülmesinin zorluğuna işaret etti. İbrahimi, "Konunun ne kadar zor olduğunu biliyorum, neredeyse imkansız" diye konuştu. İbrahimi'nin selefi eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, görevinde başarılı olamayacağını anladığını belirterek geçtiğimiz ay istifa etmişti. Muhaliflerle hükümet güçleri arasındaki çatışmaların iyice tırmandığı, sadece geçtiğimiz ay 5 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bir dönemde zorlu görevi kabul eden İbrahimi, daha önce de BM'nin Afganistan ve Irak özel temsilcisi olarak çalışmıştı. İbrahimi Lübnan, Haiti, Güney Afrika gibi ülkelerde de krizlerin çözümü konusunda önemli görevler üstlenmişti.
İbrahimi'nin taraflarla daha yakın temas kurabilmek için Şam ya da Kahire'de ofis açması bekleniyor. 8 Eylül'de Suriye'ye giderek Devlet Başkanı Beşşar Esed ile bir araya gelmesi planlanan Cezayirli diplomatın daha önce Annan tarafından yürütülen politikaya benzer bir yol izleyeceği, ancak seçeneklerinin çok sınırlı olduğu ifade ediliyor. İbrahimi, kafasında bazı fikirler olduğunu, ancak henüz bunları bir plana dönüştürmediğini de anlattı. İbrahimi, cumartesi günü de El Cezire Televizyonu'na yaptığı açıklamada, Esed'e istifa çağrısında bulunmayı reddetmiş, tüm tarafların içinde bulunduğu bir çözüm önerisini desteklediğini dile getirmişti.
Suriye yönetiminin sivillere yönelik hava saldırıları ise devam ediyor. Esed'e bağlı birliklerin dün başkent Şam'ın kenar mahallelerinden birine gerçekleştirdiği hava saldırısında 1'i çocuk en az 18 kişi hayatını kaybederken, savaş uçakları ile vurulan Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıktaki El-Bab kasabasında ise 20 kişi öldü. Esed güçlerinin, Şam'da muhalif gösterilere sahne olan Tavahin, Harasta ve Kabun bölgelerinde buldozerlerle ev ve işyerlerini yıkarak halkı toplu cezalandırmaya giriştiği de bildiriliyor. Muhaliflere göre benzer bir yöntemin uygulandığı güneydeki Deraa şehrinde son birkaç gün içinde en az 200 ev yıkıldı veya yakıldı. Muhalifler, çatışmaların sürdüğü 1,5 yıllık süre boyunca 29 binden fazla kişinin öldüğünü ifade ediyor.