Suruç'ta 'mobese ve PTS sistemleri 6-7 Ekim'den beri çalışmıyor' iddiası

Suruç'ta 'mobese ve PTS sistemleri 6-7 Ekim'den beri çalışmıyor' iddiası
Canlı bombalı saldırısının yaşandığı Suruç'ta mobese ve Plaka Tanıma Sistemi (PTS) kameralarının çoğunun 50 kişinin hayatını kaybettiği Kobani olayları (6-7 Ekim olayları) sonrası çalışmadığı iddia edildi.

32 kişinin öldüğü 104 kişinin yaralandığı canlı bomba saldırısının yaşandığı Suruç'ta şok bir iddia ortaya atıldı. Yaklaşık 1 yıldır mobese ve Plaka Tanıma Sistemi olarak adlandırılan PTS kamera sisteminin çoğunun çalışmadığı öne sürüldü. Elde edilen bilgilere göre, Suruç'ta PTS ve 56 mobese kamerasından 30'a yakını Kobani eylemleri olarak bilinen 6-7 Ekim olaylarından beri çalışmadığı ve onarımı için Valilik'çe ödenek çıkarılamadığı için hala arızalı olduğu iddia edildi.

ŞANLIURFA İSTİHBARAT GÖREVLİSİ: SURUÇ'TA 30'A YAKIN MOBESE ÇALIŞMIYOR, PTS'LER İSE DEVRE DIŞI

Şanlıurfa İstihbarat Müdürlüğü'nde görevli bir istihbarat yetkilisi şu bilgileri paylaştı: "Suruç'ta 56 adet dikili mobese olarak adlandırılan güvenlik kamerasının 30'a yakını tamamen arıza nedeniyle devre dışı. PTS sistemine ait kameralar da aynı şekilde çalışmıyor. Bu kameralar ülkemizde Kobani olayları olarak bilinen 6-7 Ekim olaylarından beri yaklaşık 10 aydır çalışmıyor. Ödenek çıkarılmadığı için arızalar giderilmedi. Suruç'un güvenliği geriye kalan 20-25 kamera ile sağlanıyor."

ŞANLIURFA EMNİYETİ SURUÇ'A MOBESE KAMERASINI VEREN KAYSERİ FİRMASINDAN MOBESE GÖRÜNTÜLERİNİN GERİ GETİRİLMESİ İÇİN RESMİ YAZIYLA BAŞVURDU

6-7 Ekim olaylarından sonra Suruç'ta bozulan mobese kameralarının görüntülerinin geri getirilmesi için Şanlıurfa ve Suruç Emniyeti'nin mobeseleri satan Kayseri firması arasında resmi yazışmaların var olduğunu ifade eden yetkili, şunları kaydetti: "Şanlıurfa Emniyeti 6-7 Ekim sonrası arıza nedeniyle 30'a yakın çalışmayan mobese kameralarının görüntülerinin geri getirilmesi için mobeseleri satan Kayseri'deki firmaya başvurdu. Kayseri'deki mobese firması ise arıza olduğu gerekçesiyle kaydedilemeyen görüntüleri mobeselerde geri getiremeyeceğini belirterek Şanlıurfa Emniyeti'ne geri yazı yazdı. Resmi yazı arşivlerimiz de var ve dahası Şanlıurfa Emniyeti ile Kayseri'deki mobese sağlayıcı firma arasında çözülemeyen mobese sorununun resmi yazışmaları halen devam ediyor. Eğer bu skandal olay medyaya yansırsa Suruç'taki çalışmayan mobeselerin faturası Şanlıurfa Valiliği tarafından Kayseri'deki mobeseleri satan güvenlik firmasına yıkılacaktır."

AMARA KÜLTÜR MERKEZİ BİNASI ÖNÜNDEKİ KAMERA GEÇEN YIL DEĞİŞTİRİLDİ

32 kişinin öldüğü canlı bomba saldırısının yaşandığı Suruç'ta olay yeri karşısında bulunan mobese kamerasının daha dar görüşlü bir kamerayla değiştirildiğini savunan yetkili, "Canlı bomba saldırısının olduğu Amara Kültür Merkezi binası önünde eskiden 360 derece döner bir kamera vardı. Görüş açısını daha net ve daha iyi olan bu döner kamera geçen yıl sökülerek yerine görüş açısı daha dar ve daha kısıtlı olan 60 derecelik açıya sahip bir kamera kuruldu. Bu kamera da zaten saldırının yaşandığı yerde ağaçların bahçeyi örtmesi hasebiyle net görüş sağlamıyor." dedi.

BOMBACI MOBESE KAMERASINDAN DEĞİL, ESNAFIN İŞYERİ KAMERASINDAN TESPİT EDİLDİ

Amara Kültür Merkezi'nin bahçesinde 32 kişinin yaşamını yitirdiği intihar bombacısının görüntülerini polisin mobese kameralarının bozuk olduğu için esnafa ait işyeri kameralarından tespit edildiğini belirten yetkili, "Medyaya düşen canlı bombanın görüntüleri mobeselere değil, esnafa aittir. Zira saldırı günü Suruç ve Şanlıurfa Emniyet yetkilileri Ankara'dan gelen özel ekiple Amara Kültür Merkezi çevresinde bulunan esnafa ait işyeri kameralarını didik didik inceledi. Çünkü patlamanın gerçekleştiği cadde üzerindeki mobeseler bozuk olduğu için herhangi bir kayıt yoktu." ifadelerini kullandı. CİHAN
25 Temmuz 2015 15:02
DİĞER HABERLER