Tahşiye operasyonunu gerekçe gösterip Hidayet Karaca’yı tutuklayan Hakim Bekir Altun’un, Fethullah Gülen Hocaefendi hakkında verdiği yakalama kararının CMK’ya aykırı olduğu belirlendi. Kararın Hakim Altun’un önceki kararlarıyla da çeliştiği ortaya çıktı.
14 Aralık özgür medyaya darbe soruşturmasına kılıf yapılan Tahşiye davasındaki hukuk ihlallerine yenisi eklendi.Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve emniyet mensuplarının tutuklandığı, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın gözaltına alındığı, soruşturmada Fethullah Gülen Hocaefendi hakkında ise terör örgütü kurma suçundan CMK 100. Maddeye göre tutuklama anlamına gelen yakalama kararı çıkarıldı.
Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun’un verdiği kararın yasaya ve önceki kararlarına aykırı olduğu ortaya çıktı.
KENDİ KARARINI ÇİĞNEDİ
Gülen hakkında verilen kararın hukuksuz olduğunu gösteren söz konusu karar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kasten öldürme suçundan şüpheli Erhan T.’nin bir an önce yakalanması ve soruşturmanın tamamlanabilmesi için CMK’nın 94. Maddesine göre ‘tutuklamaya yönelik yakalama emir çıkarılması’ talebi üzerine verildi. Altun,sulh ceza hakimliğine atanmasından kısa süre sonra başsavcılığın 8 Eylül 2014 tarihli tutuklama talebini karara bağladı.
Altun, Başsavcılığın gıyaben tutuklama talebi hakkında ‘Tutuklamaya yönelik yakalama emrinin çıkartılmasının yasal olarak mümkün olmadığını, talebin yakalama emri olarak değerlendirileceğini’ hükmetti. Kasten adam öldürme suçundan yargılanan şüpheli hakkında tutuklama değil yakalama emri çıkarttı.
YASAL YOLU KULLANMADI
Hakim Altun, Tahşiye davasında yasayı ve önceki kararını da çiğnedi. ABD’de ikamet ettiği adresi belli olan Gülen hakkında Nuh Mete Yüksel’in açtığı davada Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yaptığı gibi ABD yargı makamları üzerinden ifadesini alma yoluna başvurmak yerine hakkında CMK 94 ve 100’üncü maddeler uyarınca tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarttı.
BUGÜN