Tanklar kışladan şehre iniyor

Tanklar kışladan şehre iniyor
On üç yıllık iktidar döneminde orduyu “kışlasına” sokmakla övünen, şimdilerde ise PKK'nın normal kolluk kuvvetleriyle durdurulamayacak şekilde güçlenmesine yol açan AKP iktidarının, PKK’nın şehir eylemlerine karşı askeri araçları kullanmayı planladığı iddia edildi.

Emniyet kadrolarını dağıtan, çözüm süreciyle birlikte PKK'ya geniş hareket alanı bırakan AKP'nin kontrolü tekrar sağlayabilmek için askeri birlikleri daha etkin kullanmak istediği ifade edildi. 

On üç yıllık iktidar döneminde orduyu “kışlasına” sokmakla övünen AKP, PKK’nın şehir eylemlerine karşı tankları kullanmayı planlıyor. Özellikle, şehirlerde yaşanması beklenen toplumsal eylemlerin bastırılmasında ordu birliklerinin görev alması ve hendeklerin de zıhlı araçlarla aşılması öngörüldü. Yeni konsept Ankara’da tartışmaya yol açtı. TSK’nın şehirlerde kullanılmasının sivillere de büyük zarar vermesinden endişe ediliyor. Ankara’nın yeni terörle mücadele konsepti şöyle:

PKK STRATEJİ DEĞİŞTİRDİ

Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre, Ankara’da ardı ardına toplanan güvenlik zirvelerinin altından şehir eylemlerinde TSK’yı kullanma planı çıktı. Güvenlik zirvelerinde, istihbarat birimleri tarafından hazırlanan bir çok rapor masaya yatırıldı. Güvenlik zirvesinde ele alınan istihbarat raporlarına göre, PKK eylem stratejisini değiştirdi. Geçmişte, daha çok kırsalda eylem yapan PKK yeni dönemde, “şehir eylemlerine” yöneldi. Örgüt, daha önce gerçekleştirmediği “şehir infazları”nı uygulamaya başladı. TSK’ya yönelik saldırılar ise daha çok şehir merkezlerine yakın karakollarda gerçekleşti. İstihbarat raporlarında özetle PKK’nın iki buçuk yıllık çözüm sürecini iyi değerlendirerek, şehir yapılanmasını tamamladığı vurgulandı. Ayrıca raporlarda PKK’nın önümüzdeki dönemde bölge il ve ilçelerinde halk ayaklanması başlatacağına yönelik birçok hazırlık yapıldığı da kaydedildi.

EMNİYET YETERLİ OLAMAZ

Şehir merkezlerinde güvenliğin sağlanmasından Emniyet Genel Müdürlüğü sorumlu. Ancak, emniyet birimlerinin toplumsal olayları bastırma ve şehir eylemlerini engelleme konusunda yeterli tecrübesi ve donamı bulunmuyor. Zirvede, emniyetin bu tür olayların bastırılmasında yeterli olamayacağı görüşünde birleşildi. Bunun üzerine, eylemlerin bastırılmasındaa TSK’nın da aktif olarak kullanılması kararlaştırıldı.

KOBANİ EYLEMLERİNDE KULLANILDI

AKP Hükümeti, geçmişte de ordu birliklerine Gezi Parkı Eylemleri ve Kobani eylemlerinin bastırılmasında görev vermişti. Mevcut durumda, jandarma kırsal alandaki PKK eylemlerine müdahale ediyor. Şehir içindeki eylemlerden ise emniyet birimleri sorumlu bulunuyor. PKK’nın, şehirlerde hendek kazarak eylemler yapması, ağır silahlar kullanması, eylemlerin bastırılmasını güçleştiriyor. Bu da terörle mücadelede zaafiyet oluşturuyor. Ordu birliklerinin şehir eylemlerinin bastırılmasında kullanılması bazı endişeleri de gündeme getirdi. Buna göre, tankların şehirlere girmesi halinde bir iç savaş görüntüsünün oluşmasından korkuluyor. Yine, bu tür müdahalelerde daha çok sivil kaybının oluşacağı tahmin ediliyor.

SIKIYÖNETİM İLAN EDİLECEK Mİ

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, “sıkıyönetim ilan edilsin” çağrısının ardından gözler, AKP Hükümeti’ne çevrildi. OHAL ve sıkıyönetim ilan edilmesinde yetki Bakanlar Kurulu’nda bulunuyor. Ancak hükümet, bu yönde atılacak adımın kendilerini zor durumda bırakacağını öne sürerek, OHAL ve sıkıyönetim kurallarının valiler aracağılı ile uygulanmasını istiyorlar. Yani bölgede yaşanacak istenmeyen olaylarda, sorumluluk valilere ait olacak. Valilerin, özel güvenlik bölgesi ilan etme yetkisi ile, sıkıyönetim kararları örtülü olarak hayata geçirilecek.

24 Ağustos 2015 11:07
DİĞER HABERLER