Taraf'tan şok bir iddia daha: İnfaz timi sahada

Taraf'tan şok bir iddia daha: İnfaz timi sahada
Biat etmeyen 100 bin şirketi fişleyen iktidar, bu firmaları bitirmek için infaz planını hayata geçirdi. Maliye koordinasyonunda 5 önemli bürokratik kurum, darbe operasyonlarına başladı.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından başlatılan paralel yapı operasyonu kapsamında oluşturulan Kozmik Çalışma Grubu’nun (KCG), ekonomi ayağına ilişkin yürüttüğü incelemenin ayrıntıları netleşti. Taraf Gazetesi'nin haberine göre, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “yok” dediği 100 bin şirketle ilgili inceleme için Maliye Bakanlığı bünyesinde beş ayrı ekip oluşturulduğu belirlendi. Bu çerçevede, 100 binlik listede yer alan bazı şirketler için kara para incelemesi de başlatıldı. Kara para incelemesine gerekçe olarak bu şirketlere yapılan, bağışlar gösterildi.

Maliye Bakanlığı’nın, 100 şirketle ilgili çalışma yürüten ekipleri şöyle:

MALİYE SEFERBER OLDU

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Kozmik Çalışma Grubu’nun (KCG), Maliye Bakanlığı’nın veri ambarında 26 Haziran’da gerçekleştirdiği toplantıda aldığı karar tek tek hayata geçirilmeye başlandı. Bu kapsamda, Türkiye genelinde tespit edilen ve büyük kısmını küçük işletmeler ile orta büyüklükteki esnafların oluşturduğu 100 bin işletmeye ait şirketle ilgili olarak Maliye Bakanlığı bünyesinde beş ayrı koldan inceleme başlatıldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “hayal ürünü” olarak nitelendirdiği çalışmalar, bakanlık içinde tüm bürokratlar tarafından biliniyor.

“MALUM TOPLANTI” OLARAK ANILIYOR

Bakanlık içinde, 100 bin şirketle ilgili olarak değişik birimlerle sık sık toplantı yapılıyor. Hatta bürokratlar arasında bu durum çeşitli esprilere de konu oluyor. Bürokratlar arasında bu tür toplantılar için, “malum toplantı” nitelendirilmesi yapılıyor. Geçtiğimiz günlerde, bir grup denetim elamanı Maliye Bakanlığı’nın üst düzey bürokratını ziyaret etti. Bu görüşmede, bakanlığın üst düzey bürokratı, fişlemelerle ilgili toplantıyı hatırlatarak, “Biliyorsunuz bu aralar işimiz çok. Toplantıdan toplantıya koşturuyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Bu durum, bazı bürokratlar tarafından tepkiyle karşılandı.

BAĞIŞLAR ŞÜPHELİ İŞLEM KABUL EDİLDİ

Maliye Bakanlığı bünyesinde yürütülen çalışmalar, Gelir İdaresi Başkanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Ayrıca dolaylı olarak bu çalışmalara Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da destek veriyor. Buna göre, 100 bin şirketle ilgili inceleme ve denetimler bir anlamda beş koldan devam ediyor. Özellikle kamuoyunda kara para kurulu olarak bilinen Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından yürütülen çalışmalar büyük önem taşıyor. MASAK uzmanları, 100 bin işletmenin yer aldığı listeden bazı şirketlerle ilgili bağışları şüpheli işlem kabul ederek, kara para incelemesi başlattı. Yani, başta eğitim kurumları olmak üzere, Gülen Cemaat’i üyesi işletmelerin bugüne kadar bazı iş adamı veya vatandaşlardan topladığı bağışlar veya aldığı yardımlar şüpheli işlem olarak değerlendirildi. Bu da, söz konusu işletmeleri kara para suçlaması ile karşı karşıya bıraktı. Halen incelemeler devam ediyor. Ancak hazırlanacak raporlara göre, söz konusu işletmelere kara para kapsamında el koyma riski de ortaya çıkacak. İncelemeler sırasında bazı uzmanları, bağışlanan kurban derilerini bile şüpheli işlem olarak nitelendirmesi, bakanlık içinde tartışmaları da beraberinde getirdi.

İşte Maliye bünyesinde yapılan çalışmalar

GİB: Gelir İdaresi Başkanlığı, 100 bin şirketle ilgili yapılan inceleme ve soruşturmaların koordinasyonunu yürütüyor. Bu kapsamda, GİB Başkanı Adnan Ertürk, çalışmaları bizzat kendisi takip ediyor. Bakanlık içinde, ‘Kral Adnan’ lakabı ile anılan ve mevzuat konusunda uzmanlığı ile bilinen Ertürk, tüm incelemeleri yakından takip ediyor.

VDK: İncelemelerin ikinci ayağını da Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı yürütüyor. Adnan Ertürk, kurumun halen gizli başkanlığını yürütüyor. Ertürk’ün ardından VDK Başkanlığı’na Hüseyin Karakum atandı. Bakanlık içinde Karukum’un, Ertürk’ün talimatlarının dışına çıkmadığı konuşuluyor. Bakanlık içinde, Siyasallılar Vakfı gönüllüsü olan Başkan Yardımcısı Semi Okumuş ile Daire Başkanları Abdullah Kiraz, Zekai Çenge, Yıldırım Bozbıyık, Zülfikar Küçükavcı, Emrah Günek’in çalışmaların içinde yar aldığı iddia edildi.

MASAK: 17 Aralık yolsuzluk operasyonu sonrasında ilk neşter MASAK’a vurulmuştu. Eski başkan Mürsel Kaplan’ın yerine İbrahim Hakkı Polat getirildi. MASAK halen listede yar alan şirketlerin hesaplarını inceliyor. Bu kapsamda, yapılan bağışlar, şüpheli işlem olarak değerlendiriliyor. MASAK aynı zamanda, BDDK, KOM, MİT ve SPK ile de ortak bazı çalışmalar yürütüyor. MASAK içinde de, kozmik alt bir ekip oluşturuldu. İ.A. isimli başkanlığında oluşturulan ekipte A.A. ve A.İ isimli bürokratlar da bulunuyor.

MİLLİ EMLAK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: Devletin hazine arazilerinin kontrolünü yapan Milli Emlak Genel Müdürlüğü de, şirketlere verilen arsaları inceliyor. Özellikle eğitim alanındaki işletmelere tahsis edilen Hazine arazileri ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Bu konudaki çalışmaları ise bizzat Genel Müdür Hacı Abdullah Kaya tarafından yürütülüyor.

BDDK VE SPK: 100 bin şirketle ilgili yapılan KÇG çalışmalarına SPK ve BDDK da destek veriyor. BDDK’dan bir başkan yardımcısı ile SPK’dan bir başkan yardımcısı, bu konuda yapılan çalışmalarda koordinasyon görevini üstlendi. BDDK yöneticileri ve SPK yöneticileri zaman zaman, emniyet yetkililerinin de katıldığı toplantılarda, finans kurumlarının işlemlerini değerlendiriyorlar.

18 Temmuz 2014 08:30
DİĞER HABERLER