Tarih böyle zulüm görmedi

Tarih böyle zulüm görmedi
Eğitim gönüllülerine yönelik başlatılan cadı avı ve nefret operasyonu dehşet verici boyutlara ulaştı.

SODES projesi ile sokak çocuklarına kol kanat geren B. A. isimli hayırsever kadın, evde bebeğini emzirdiği sırada gözaltına alındı. Nezarete atılınca bebeğini karakolda emzirmek zorunda kaldı.


Türkiye bir yandan terör belası ile mücadele ederken diğer yandan da geçmişte terörün önüne geçmek için proje üreten hayırseverlere yönelik operasyonlara şahitlik yapıyor.

Kars'ta 2012 yılında fakir ailelerin sokaklarda çalışan çocuklarını topluma kazandırmak için geliştirilen ‘Soğuk Sokaklardan Sıcak Dersliklere Projesi'ne katkı sunan vatandaşlar önceki gün gözaltına alındı. Kars Merkezli 13 ilde operasyonlar, Kars Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla başlatıldı. Sabah saat 6 sıralarında aralarında kalp hastası ve hamile olan bayanların bulunduğu 24 kişi İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekiplerince evlerine baskın yapılarak gözaltına alındı.

HAMİLE VE HASTA KADINLAR ALINDI

Gözaltına alınan kişilerin gün içerisinde emniyette ifade alma işlemleri tamamlanamadı. Aralarında hasta, çocuklu ve hamile kadınların bulunduğu kişiler geceyi nezarethanede geçirdi. Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan yazılı açıklamada, 2010-2013 yılları arasında 5 farklı dernek tarafından üstlenilen 8 ayrı SODES projesinin gözltına alınan kadınlar tarafından yürütüldüğü öne sürüldü.

HASTANEDE TEDAVİ OLACAKTI

Nefret operasyonunda gözaltına alınan 6 kadından B.A. isimli kadının 16 aylık kız çoçuğu N.A. emzirilmek için anneannesi tarafından Kars İl Emniyet Müdürlüğü binasına götürüldü. Anneanne Y.C. Kars İl Emniyet Müdürlüğü binasından çıkarken şu açıklama yapıldı: “Kızım polis gelince bana telefon etti. Çocuk tek başına kalmasın diye hemen evine gittim. Çocuğunu hala emziriyordu. Annesi götürülünce bebek de ağladı. Anlayacağınız bizi şu anda perişan etmiş durumdalar. Çocukla sabaha kadar oturacağız ne yapalım. Körpe çocuğuna bakmaya çalışan kızım da hasta zaten. Kansızlığı vardı. Kalbi de delik. Polisler onu aldığında Erzurum'a gidecekti muayene randevusu vardı. Aylık hastaneye gidiyordu. Ağladı annesinden ayrılırken. Evde de huzursuz durmuyor. Artık bu saçma sapan işlere son verilsin. Suçsuz günahsız insanlarla uğraşmasınlar. Kızımın hiçbir günahı yok.”

PİKNİK MİNİBÜSÜNDE NEDEN AMBLEM YOK

Gözaltına alınan isimlere sorular sorular da ilginç. Proje kapsamında gözaltındaki isimlere “İhaleyi vergi borcu olan şirkete neden verdiniz” gibi insanların daha önceden bilgi sahibi olamayacağı konular suç unsuru olarak gösterildi. Gözaltındaki isimlerin avukatı Mehmet Güzel, soruşturmanın 2012 yılına ait sosyal sorumluluk projelerine yönelik yürütüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Aradan 4 yıl geçtiği için müvekkillerim sorulan sorulardaki bilgileri bile hatırlamakta zorluk çekiyor. Zaten 80-100 bin TL değerinde iki ayrı proje söz konusu. İddiaya göre bu projelerde usulsüz harcama yapılmış. Ancak gözaltındaki bir kişiye “20 TL'nin hesabı soruluyor. Müvekkilim hatırlamıyor sehven yazmış olabileceğini söylüyor. Aradan dört yıl geçmiş. Yine Sarıkamış Kayak Merkezi'ne proje kapsamında Karslı kadınları geziye götürmüşler. Oraya giderken kiralanan minibüslerin üzerinde niye SODES yazısı bulunmadığını soruyorlar. Bunu da hatırlamıyorlar. SODES'ten böyle bir şey olması konusunda kendilerinin de uyarılmadığını belirtiliyorlar.” Öte yandan gözaltına alınan hayırsever vatandaşlara, sorguda öğrencilere dağıttıkları kitap ve yaprak testlerde SODES amblemi olup olmadığı soruları da yöneltildi.

PİKNİĞİN VELİ İZİNLERİ SORULDU

Sorguda yöneltilen bir başka dikkat çeken soru ise dört yıl önce çocuklar için düzenlenen bir pikniğe aitti. Pikniğe katılan çocukların veli izin belgeleri olup olmadığına yönelik sorulara muhatap olan hayırseverler polis sorgusunda pikniğe katılan çocukların sayısının ne olduğunu hatırlamaya çalıştı.

EĞİTiM ALAMAYAN 100 ÖĞRENCİYE DESTEK VERDİLER

‘Soğuk Sokaklardan Sıcak Dersliklere Projesi' kapsamında okuma salonunda öğrencilere ücretsiz eğitim veriliyor, halı saha turnuvaları gibi sosyal etkinliklerle topluma kazandırılmalarına katkı sunuluyordu. Proje kapsamında 2012'de il merkezi başta olmak üzere 7 ilçede bin 500'ün üzerinde öğrenciye yardıma koşulmuştu. Projede Kars merkez ve Sarıkamış'ta 2, Arpaçay, Akyaka, Digor, Kağızman, Selim ve Susuz ilçeleri ile toplamda 10 okuma salonu ile dershaneye gidemeyen, eğitim öğretim göremeyen bin 100 öğrencinin hayallerine ulaşmasında destek sunuldu.

ÖZGÜR DÜŞÜNCE-ERKAN ACAR

17 Mart 2016 07:15
DİĞER HABERLER