Tarihi Buruciye Medresesi, müftülüğe devredildi

10 yıldır valilik tarafından işletilen Buruciye Medresesi, Sivas Müftülüğe'ne devredildi.

Müftülük 744 yıllık Buruciye Medresesi'ni restorasyon sürecinde ve sonrasında kullanmaya devam edecek. Müftü Recep Şükrü Balkan, medresenin halka açık olarak hizmetlerine devam edeceğini bunun yanı sıra Alo Fetva hattının da medresede hizmet vereceğini söyledi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile müftülük arasında imzalanan protokolle 1271 yılında 3 Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Muzaffer Burucerdi tarafından yaptırılan Tarihi Buruciye Medresesi'nin devir işlemleri gerçekleştirildi. Müftü Recep Şükrü Balkan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'ın Milli Savunma Bakanlığı yaptığı dönemde Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile yaptığı görüşme sonrası kendilerine verilen talimat gereği medreseyi kullanmak için talepte bulunduklarını anlattı.

BURUCİYE MEDRESESİ İLİM VE KÜLTÜR MERKEZİ

Medreseyi devraldıklarını kaydeden Balkan Restorasyon sürecinin başlayacağını bu süreçte de medreseyi kullanmaya devam edeceklerini belirterek, şunları kaydetti: "Restorasyon sonrasında uygulamayı planladığımız şeyleri bu boş geçen süreçte başlayacağız. Buranın adı 'Buruciye Medresesi İlim ve Kültür Merkezi' olacak. Halka açık olarak hizmetlerine devam edecek. Eskiden nasıl işliyorsa aynı şekilde devam edecek. Vatandaşlar çaylarını içebilecek ve buradaki faaliyetleri yerinde takip edebilecek. Tüm resmi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları faaliyetleri için medreseden faydalanabilecek."

DİL KURSLARI DÜZENLEYECEĞİZ, İLMİHAL ÖĞRETECEĞİZ

"Diyanet İşleri'nin camilere ve müftülüklere gelmeyen vatandaşlara da ulaşmak gibi bir projesi olduğunu aktaran Müftü Balkan, şu ifadeleri kullandı: "Burası da bunun için önemli bir mihenk taşı olacak. Türbelerin bulunduğu odaları güzel bir şekilde tanzim ettikten sonra farklı hocalarımız tarafından Kur'an-ı Kerim okunacak. Her ay bir hatim indirilmiş olacak.

Müftülüğümüz bünyesindeki Aile ve Dini Rehberlik büromuzda faaliyet gösteren Alo 190 fetva hattını da Buruciye Medresesine alıyoruz. Odalardan biri erkeklere diğeri bayanlara olmak üzere, vaiz ve vaizelerimiz gelen dini sorulara cevap verecek. Diyanet yayınlarının bir tanıtım ofisi bulunacak. Büyük salonda vatandaşlara, üniversite öğrencilerine personellere yönelik Arapça, Osmanlıca, İngilizce, hadis, fıkıh, tefsir gibi dallarda kurslar vereceğiz. İlmihal konusunda vatandaşlara yönelik soru cevap şeklinde programlar düzenleyeceğiz.

El sanatlarına dönük ebru, hat ve diğer el sanatlarına dönük kurslar da düzenleyeceğiz. Her hafta sonu etkinliklerimiz olacak. Havalar ısındığında burada yazarlar, tarihçileri çağıracağız, şairlerimi, İlahiyatçılar gelecek. Tasavvuf musikisi konserleri olacak. Oranın manevi ortamına uygun olmak kaydıyla her türlü teklife açığız, diğer kurumlara ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerine de açık olacak. Haftalık olarak buradaki faaliyetleri internet sitemizden duyuracağız."

MEDRESE ASLINA UYGUN OLARAK FAALİYETİNİ SÜRDÜRECEK

Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca da Buruciye Medresesi'nin restorasyona ihtiyacı olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Daha önce yapılan faaliyetlerin hepsinin devam edeceğini söyledi. Medresedeki el sanatları ustalarının valilik ve İl Özel İdaresi bünyesinde el sanatlarını öğretmek amacıyla faaliyet gösterdiğini kaydeden Karaca, ustaların bağlı oldukları kurum tarafından değerlendirileceğini, diğer çalışanların ise yeni açılan çocuk oyun kütüphanesinde çalışmaya devam edeceğini İl Özel İdaresi Genel Sekterimiz ifade ettiler. Açıkta kalan kimse olmayacak. Medrese amacına uygun bir şekilde faaliyet göstermeye devam edecek."

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün aldığı karar gereği diğer illerdeki medreselerin de müftülüklere devredileceği bildirdi.
CİHAN
18 Kasım 2015 17:53
DİĞER HABERLER