'Tarımın kalkınması için kooperatifleşme şart'

'Tarımın kalkınması için kooperatifleşme şart'
İZMİR (CİHAN)- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Köy-Koop ile birlikte düzenlediği tarım çalıştayında konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Ne yaparsanız yapın, ne üretirseniz üretin pazarlayamıyor ve satamıyorsanız, yaptığınız iş yok olur." dedi. Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Muhittin Akbulut ise Türkiye'de ilk kez bir belediye başkanının tarımı kendisine dert edindiğini söyleyerek, Kocaoğlu'na teşekkür etti.

Türkiye'de ilk kez sözleşmeli üretim modelini uygulayarak kırsal kalkınmaya destek veren Büyükşehir Belediyesi, Köy-Koop İzmir Birliği ile "Yerel Yönetimler ve Kooperatifler El Ele Çalıştayı" düzenledi. Tarihi Havagazı Fabrikası'ndaki çalıştaya Başkan Kocaoğlu, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Köy-Koop Merkez Birliği Genel Başkanı Yakup Yıldız, İzmir Birlik Başkanı Akbulut ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinden kooperatif birlik başkanları katıldı. Açılış konuşmasında Kocaoğlu, tarım ve hayvancılıkla kooperatiflerin gelişimine büyük destek verdiklerini belirtti. 27 yaşına kadar çiftçilik yaptığını ve tarım sektörünün sıkıntılarını çok iyi bildiğini ifad eden Kocaoğlu, şöyle devam etti: "Amaç kalkınmak, insanımızın yaşam standartını, gelir düzeyini arttırmak ve lokmamızı büyütmek. Kendimize hedef belirledik, 'yerelde kalkınma' dedik. Çok önemli tarım alanlarına sahip bir bölgenin merkez kentinin belediye başkanı olarak, tarım ve hayvancılığa özel önem veriyoruz. Hangi çocuğunuz zayıfsa onu daha çok önemsersiniz. Tarım da bizde, 'sanayileşeceğiz' diye başlanan süreçte gözardı edildi. Tabii ki sanayileşme olacak ama tarım hiçbir zaman gözardı edilmemeli."

'KOOPERATİFLEŞMELİYİZ'

Tarım ve hayvancılığın kalkınması için kooperatifler bünyesinde birleşmek gerektiğinin altını çizen Kocaoğlu, şöyle devam etti: "Pazarda söz sahibi olmak için kooperatiflere girmek zorundayız. Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerinde tarım ve hayvancılık, kooperatif organizasyonlarıyla gerçekleştiriliyor. Biz de kooperatifleri kuracağız, destekleyip büyüteceğiz. Markalaşamadığımız müddetçe pazar payını arttıramıyoruz. Biz İzmir'de tesis kurduğumuz, yatırım yaptığımız kooperatiflerle protokol yaparak onların verimliliğini, ekonomik gücünü arttırmak için çalışacağız. Denetleyici olacağız ama müdahale etmeyeceğiz. Destekleyici, geliştirici olacağız. Nakliye masrafları nedeniyle İzmir'de tarım ürünlerinin rekabet gücü azaldı. Pazarımıza egemen olmamız lazım. Zamanımız kısıtlı, dünyada herkes birbiriyle yarışıyor. O zaman bizim de koşmamız gerekiyor. Koşmamız için de birlik ve beraberlik, dayanışma içinde olmamız gerekiyor. Biz İzmir'de çiftçiler ve üreticiler arasında kader birliği yaparak bir güven ortamı tesis ettik."

'ÇİFTÇİ TOPRAĞI EKİP BİÇMEKTEN VAZGEÇTİ'

Köy-Koop Birlik Başkanı Akbulut ise Türkiye'de küçük çiftçinin son 10 yıldır çok zor durumda olduğunu belirterek, maliyetlerin artması sebebiyle toprağını ekip biçmekten vazgeçtiğini söyledi. İzmirli çiftçilerin arkasında Büyükşehir Belediyesi gibi bir destek olduğunu belirten Akbulut, "Bizim yıllardır bir umudumuz var, o da İzmir Büyükşehir Belediyesi. Türkiye'de ilk kez bir belediye, tarım ürünleri toz, toprak, çamur olmasın diye arazi yollarını asfaltladı. Okul Sütü projesi ilk kez İzmir'den başladı. Devlet bu doğru hamleyi görerek, Türkiye genelinde okullarda çocuklara süt dağıtmaya başladı. İzmir, her şeyin öncüsü ve örneği olan bir kenttir." diye konuştu. CİHAN
04 Nisan 2015 16:29
DİĞER HABERLER