TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, zeytinyağı alımını durdurdu. Bu karar zeytinyağı fiyatlarını düşürdü. Sezon başında 17 TL olan zeytinyağının fiyatı 10,3 TL'ye geriledi. Üreticiler, fiyatlar düşmesine rağmen alıcı bulamadı ve ürünlerini evlerinde depolamaya başladı.
TARİŞ'in 2015-2016 hedefini tutturması nedeniyle zeytinyağı alımlarını durdurması, S.S. 133 Nolu Koçarlı Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi ortaklarıyla birlikte tüm zeytin üreticilerini mağdur etti. Zeytinyağının üreticinin elinde kalması, fiyatları da etkiledi. Piyasada zeytinyağının toptan fiyatı da 16,75 TL'den 10,3 TL'ye kadar geriledi. Zeytinyağını hak ettiği değerin çok altında tüccara satmak zorunda kalan üreticiler, TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne tepki gösterdi.
TARİŞ'in 'ben alımı durdurdum' deme lüksü olmadığını belirten Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk, üreticinin yaşadığı sıkıntıyı dile getirdi. Tariş'in biran önce zeytinyağı alım politikasını değiştirmesi gerektiğini savunan Öztürk, "TARİŞ, zeytinyağı alımını durdurarak, üreticiyi adeta tüccarın eline bıraktı. Piyasada zeytinyağı artınca da tüccar fiyat düşürdü. Tüccar zaten tonla değil kilo ile zeytinyağı alımı yapıyor. Bu durumda bile zeytinyağının kilosuna 9 TL veriyor. Ayrıca TARİŞ zeytin hasat sezonu öncesinde ortaklarından, zeytinyağı rekolte beyannameleri alıyor. Yani ne kadar zeytinyağı alacağı aylar öncesinden belli oluyor. Ortaklarının rekolte beyannamelerini gerçekleştirmeden Tariş'in 'Ben alımı durdurdum' deme lüksü yok. Keşke geçmiş yıllarda olduğu gibi Tariş, üreticinin zeytinyağını yüzde 30'u peşin, geri kalanı ise 4 veya 5 ay sonra ödemek şartıyla alsaydı. Böyle de 'üreticinin elinden tutmuş' olurdu. Şunu da unutmamak gerek; bu aylar, çiftçinin ödeme ayıdır. Ürününü satmayan çiftçi, ödemelerini nasıl yapacak? Benim Koçarlı'daki kooperatif ile bir sıkıntım yok. Onlar bu bölgede yaşanan sıkıntıyı genel merkezlerine iletmişlerdir. Bir an önce çözüm yolu bulunmasını istiyoruz." dedi.
"TARİŞ ALMAYINCA PİYASADA ALIMI DURDURDU"
Zeytinyağı fabrikası işleten Adnan İnce, "Şu anda zeytin üreticisi fiyatlar düşünce bir beklenti içine girdi. Fabrikada sıktırdığı zeytinlerden elde ettiği yağları satmıyor. Evlerinde stokluyor. TARİŞ'in ilk açılışta 16-17 TL fiyat açıklaması etkili oldu. Kendi stoklarını doldurunca alımı bıraktı. Piyasayı da başıboş bıraktı. Zeytin üreticisi de beklentiye girince böyle zincirleme oldu." dedi.
Zeytinyağı üreticisi Mustafa Orakçı da 22 yıldır ortağı olduğu kooperatifin ürününü almamasını eleştirdi. Koçarlı'da yaklaşık bin tane zeytin ağacı olduğunu belirten Orakçı, "Tariş, yılbaşından önce zeytin hasadı yapan çiftçinin dizem yağlarını 16,75 TL'den aldı. Hasadı yılbaşından sonraya bırakan çiftçinin yağlarını ise hiç almadı. Bu durumdan Milas, Çine, Karacasu, Nazilli ve Germencik'in içinde bulunduğu bölge mağdur oldu. Tariş Başkanı Cavit Çetin, kendi bölgesi olan körfezin yağını alırken bizim yağımızı neden almıyor, anlamış değilim. Bu adaletsizliktir. Cavit Çetin'in tutumundan rahatsızız. Hasat sezonu öncesi, kooperatife 4 ton zeytinyağı taahhüt ettim. Bize sürekli mesaj çekip rekolte beyannamesi isteyen kurum, şimdi yağımızı almıyor. Yağı almadığı gibi emanet de kabul etmiyor. Şuanda Tariş'te 3 ton yağım var ama onu 'götür git' diyorlar. Ben de almıyorum. Mağdur olduk, yetkililerden yardım talep ediyoruz." şeklinde konuştu.
Zeytin üreticisi Ali Galip Önay (62) ise "Duyduğumuza göre Tariş, 50 milyon TL kredi çekip körfez bölgesinin yağını peşin almış. Tariş bizim bölgemize gelince 'para bitti' diyor. Böyle mantıksızlık olamaz. Ben zeytinimi hep Tariş'te sıktırıyorum, kooperatifime 'katkım olsun' diye. Sen benim yağımı almadıktan sonra, beni tüccara mahkum ettikten sonra, ne kıymetin olacak. Tüccar da zaten alım yapmıyor." dedi.
Cihan CİHAN