2015 TEOG lise nakil sonuçları MEB (meb.gov.tr) üzerinden resmi olarak açıklandı.
Bugün MEB'in e-okul sistemi üzerinden ilk TEOG nakil başvuru sonuçları açıklandı. Ayrıca 2. TEOG nakil başvuru dönemi de başladı.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında geçen yıl yerleştirme ve nakillerde yaşanan kaosu önlemek için önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre, veliler nakil tercihlerinde tek bir okul yerine 3 tercihte bulunabilecek. 17 - 21 Ağustos, 24 - 28 Ağustos 2015 ve 31 Ağustos - 4 Eylül 2015 tarihlerinde yerleştirmeye esas nakil başvuru işlemi gerçekleştirilecek. TEOG nakil başvurusu MEB’in e-okul sistemi üzerinden yapılabilir. 2. Nakil dönemi 28 Ağustos’a kadar devam edecek. İşte bu sene 3 tane olan TEOG nakil başvuru dönemleri, başlangıç bitiş ve sonuçların açıklanma tarihleri ve kontenjanlarla ilgili detaylar…
Akademik takvime göre 17 - 21 Ağustos tarihlerinde yapılan ilk tercihler, 24 Ağustos Pazartesi yani bugün TEOG lise nakil sonuçları açıklanması bekleniyor. Öğrenciler bu tarihten itibaren hangi lisede okuyacaklarını öğrenecekler. Sonuçlar e-Okul üzerinden ve MEB üzerinden öğrenilecek.
2015 TEOG lise nakil sonuçlarınızı e-Okul üzerinden sorgulamak için aşağıdaki linke tıklayınız.
2015 TEOG lise nakil sonuçlarınızı MEB üzerinden öğrenmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanınız.
Nakillerde boş kontenjan şartı aranmadı.. Özel okulda okumak isteyenlerin yerleştirme havuzuna dahil olmadan kayıtları daha erken tarihlerde olacak. 8 Haziran'da ise 1 milyon 300 bin öğrencinin merakla beklediği TEOG sonuçları açıklandı. Yerleştirme puanları da 24 Haziran'da duyurulacak. TEOG'da bu yıl A ve B grubu diye 2 tercih listesi olmayacak.
Tercihler, tek liste üzerinde öğrenciler 25 tercihte bulunabildi. Tercih formları bu yıl herhangi bir ortaokul müdürlüğünde onaylatıldı. Kayıt, sistem tarafından otomatik olarak yapıldı.
Nakil sonuçları 7 Eylül'de duyuruldu. Yerleştirmeye esas nakil işleminde 3 tercih alınacak ve Yerleştirme Esas Puan (YEP) üstünlüğüne göre yerleştirme takvimi doğrultusunda merkezî olarak yapıldı. Okullar daha sonra kontenjan açabilecek.
TEOG kontenjan tabloları, 24 Haziran'da ilan edildi. Devlet okullarına tercih işlemleri 6-16 Temmuz'da saat 13.00'e kadar alınmıştı. Yerleştirme sonuçları, 14 Ağustos'ta yayınlandı. Tercih yapmayan ve tercihine yerleşemeyen öğrenciler, otomatik olarak açıköğretim lisesine yerleştirildi.
TEOG NAKİL BAŞVURU TARİHLERİ
Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından ilk nakil başvuruları 17 Ağustos Pazartesi günü başladı. 25 tercihinden birine yerleşemeyerek sistem tarafından otomatikman açık liseye kaydedilen öğrenciler, yerleştiği okuldan memnun olmayıp başka okula gitmek isteyen öğrenciler boş kontenjanlara nakil için başvurabiliyor. TEOG tercih ve yerleştirme kılavuzunda belirtildiği gibi 17-21 Ağustos, 24-28 Ağustos ve 31 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde olmak üzere üç tercih yapmak kaydıyla üç kez daha tercih ve yerleştirme başvurusu alınacak.
TERCİH VE NAKİL TAKVİMİ
Birinci dönem
17 – 21 Ağustos: Tercih başvurularının alınması
24 Ağustos: Sonuçların ilanı
İkinci dönem
24 – 28 Ağustos: Sonuçların ilanı
Üçüncü Dönem:
31 Ağustos – 4 Eylül: Tercih başvuru alması
7 Eylül: Sonuçların ilanı
Her üç dönemde de tercihlerinden her hangi birine yerleşemeyen ve kayıtları açık liseye yapılan öğrencilerin 7-10 Eylül tarihleri arasında il/ilçe nakil komisyonlarına başvurmaları gerekmektedir.
AÇIK KONTENJAN NASIL OLUŞUR?
Veli ve öğrencilerin tercih ve nakil başvurusunda bulunabilmeleri için tercih edebilecekleri okullarda kaç açık olduğunu görmeye ihtiyaçları var. Açık kontenjan oluşabilmesi için herhangi bir okula yerleştirilmiş öğrencinin herhangi başka bir okula geçmesi gerekiyor. Yerleştirilmiş öğrencilerden ne kadarı özel okullara, yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara veya Askeri Liselere geçerse o kadar açık kontenjan oluşacaktır. Aksi halde okul kontenjanlarında açık olması mümkün olmayacaktır.
ANADOLU LİSELERİNDE AÇIK KONTENJAN DÜŞÜK OLABİLİR
Bu yıl özel okulların kayıtlarının erkene alınmış olması ve özel okullara kayıt yaptıran öğrencilerin tercih sistemine girememeleri nedeni ile Anadolu liselerinde açık kontenjan olma ihtimali oldukça düşüktür.
YÜZDELİK DİLİMLERE DİKKAT!
Yerleşen öğrencilerin yüzdelik dilimleri incelendiğinde daha düşük yüzdelik dilimine sahip öğrencilerin, geçen yıla göre daha yüksek yüzdelik dilimindeki okula yerleştiği görülüyor. Örneğin geçtiğimiz yıl %17.25 diliminden öğrenci almış bir okula bu yıl %18.31 dilimindeki öğrenci yerleşmiş. Bu durum bu yüzdelik diliminde %1.06’lık bir düşüşü gösteriyor. Başka bir ifade ile %18’lik dilime kadar olan öğrencilerin yaklaşık %1’i özel veya farklı bir okul gurubunu tercih etmiş gibi görülüyor. (Toplam öğrenci sayısında geçen yıla göre az da olsa artış var.)