Araştırmacılar, sonar sistem ve robotlar kullanarak Titanik batığının ilk kez kapsamlı bir haritasını çıkardı.
Deniz tabanında 5 kilometreye 8 kilometrelik bir alanda yayılmış gemi parçalarının ve yüzlerce eşyanın yerini gösteren harita, aynı zamanda asla batmayacağı düşünülen Titanik'in 100 yıl önce ilk yolculuğunda bir buz kitlesine çarparak parçalandığı gece neler olduğuna dair de yeni kanıtlar sunuyor.
Araştırmacılar, haritanın geminin kıçının çarpışmadan sonra batmak yerine helikopter pervanesi gibi döndüğünü gösterdiğini söyledi.
Harita, geminin nasıl parçalandığı, nasıl battığı ve tasarımında önemli bir hata yapılıp yapılmadığı gibi sorulara da ışık tutacak.
Haritadan elde edilen bilgiler yardımıyla geminin batışının canlandırılacağını belirten araştırmacılar, geminin parçalarının yüzeye çıkarılarak birleştirileceğini ifade etti.
Harita çalışmasına 2010 yılında gemi enkazına yapılan dalışlar sırasında başlanmıştı.
İngiltere'nin Southampton kentinden 10 Nisan 1912'de New York'a yola çıkan Titanik, 15 Nisan'da bir buz dağına çarpıp 2 bin 228 yolcu ve mürettebatıyla Kuzey Atlantik'in buz gibi sularına gömülmüştü. Yaklaşık bin 500 kişiye mezar olan Titanik'in enkazı, 1985 yılında Kanada'nın Newfoundland bölgesinin 645 kilometre açığında denizbilimci Robert Ballard tarafından bulunmuştu.
AA