Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Eyüp Muhçu, Haydarpaşa Garı'nın otele çevrilmek istenmesi ile gündeme gelen Haydarpaşa projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin gar binası ve çevresini Harem'e kadar ranta açacağını öne süren Muhçu, belediyenin bunu Haydarpaşa Garı alanına komşu parsellerde adım atma kurnazlığıyla yaptığını dile getirdi.
TMMOB, Haydarpaşa Garı ve çevresiyle ilgili projeye karşı Kadıköy Khalkedon Moda Cafe'de basın açıklaması yaptı. İstanbul'un tarihi, kültürel ve doğal değerleri olan Haydarpaşa Garı, Kıyı ve Liman Alanı'nın 2004 yılından beri ısrarla yok edilmek istendiğini belirten TMMOB Başkanı Eyüp Muhçu, "Kamusal alan, hükümet emrindeki TCDD, Özelleştirme İdaresi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi 'yüksek rant' elde etmek amacıyla sayısız girişimde bulunulmuş, Torba Yasa çıkarılmış, Kıyı Yönetmeliği değiştirilmiş, planlar yapılmış, 2020 Olimpiyatları için tesis alanı gösterilmiş, küresel sermaye gruplarına arz edilmiştir. Ve nihayetinde önce işlevsizleştirilmek, sonra otele dönüştürmek için 1. Grup Tescilli Eser Haydarpaşa Garı 28 Kasım 2010 tarihinde yakılmıştır. Bu nedenle tarihi bina büyük zarar görmüş, çatısız, bakımsız kalmış ve bugüne kadar restorasyon yapılmamıştır." dedi.
Koruma kurullarında siyasi bir operasyonla görevden alma ve yeni atamalar yapıldığını iddia eden Muhçu, Haydarpaşa Garı ve çevresinin tahrip edilmesine neden olan 'koruma amaçlı' kanunun bu operasyondan sonra onaylandığını söyledi. Mahçu, "25 Kasım 2011 tarihinde İstanbul Büyük Şehir Belediye Meclisinde, gar binasına 'kültür, konaklama' yani 'otel' işlevi veren bölgeyi 'ticaret ve turizm alanına' dönüştüren 1/5000 ölçekli 'Haydarpaşa Garı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı' siyasi bir kararla ve oy çokluğu ile kabul edilmiştir." açıklamasında bulundu.
Haydarpaşa bölgesini ranta açma amacıyla bölgede ticari amaçlı otopark, yol düzenleme girişimleri ve hasar bahane edilerek Numune Hastanesi'nin taşınmak istendiğini söyleyen Muhçu şunları söyledi: "Marmara Üniversitesi (MÜ) Haydarpaşa Yerleşkesi'nin Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulması planlanan 'Sağlık Bilimleri Enstitüsü'ne devredilmesini içeren bir kanun 15 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Çıkarılan kanunla Haydarpaşa Garı ve çevresinde Haydarpaşa Limanı, MÜ Haydarpaşa Yerleşkesi, Harem Garı ve Limanı dahil alanda gerçekleştirilmek istenen projeye doğru bir adım daha atılmış bulunmaktadır. Son zamanlarda Haydarpaşa yağmasını gerçekleştirmek için alınan hukuksuz kararlar ve fiili uygulamalarla sürdürülen işlevsizleştirme operasyonları gerekçe gösterilerek bölgenin 'çöküntü alanı' ilan edilmesi yoluyla 'rant projeleri' meşrulaştırılmak istenmektedir."
2MARMARAY BAŞARISIZ'
19 Ağustos 1908'de başlayan tren seferleri Marmaray çalışmaları bahane edilerek 31 Ocak 2012'de ana hat trenleri, 19 Haziran 2013'de ise banliyö trenleri durdurulduğunu söyleyen Muhçu, trenlerin yeniden sefere başlaması için öngörülen 18 Haziran 2015 tarihine çok az bir zaman kaldığını ancak Pendik-Ayrılıkçeşme, Kazlıçeşme-Halkalı arasında yolların sökülmesinden başka ilerleme sağlanamadığını ifade etti. Mahçu, bu çalışmalara sırasında ana hat trenleri 7 milyon, banliyö trenleri ise 29 milyon yolcu olmak üzere toplamda 36 milyon insanın toplu ulaşımdan mahrum bırakıldığını dile getirdi.
Birleşik Taşımacılık Sendikası Başkanı Hasan Bekteş da, Marmaray projesinin İstanbul'un ulaşım sorununu çözmekten öte rant alanlarına heba edildiğini söyleyerek, "2007 yılında ihale edilen projenin hala 5/1 lik kısmı ulaşıma açılabilmiştir. 76 kilometrelik projenin sadece 13.6 kilometrelik kısmı ulaşıma açılmış ancak bu kısımda bile halen her gece testler yapılmaktadır. Milyonlarca dolar ödenerek alınan araçlar 440 tane araç büyük bir kısmı… sadece 70 tanesi şu ana kadar seferdedir. Geriye kalan büyük bir kısmı Haydarpaşa'daki parkta ve diğer parklarda çürümeye terk edilmiştir." şeklinde konuştu.
CİHAN