Toplu mesaj göndermek yasak ama...

Toplu mesaj göndermek yasak ama...
Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER), 1 Mayıs’ta yürürlüğe giren toplu mesaj yasağının, siyasi propaganda içeren taciz mesajlarını kapsamadığına karar verdi.

 BİMER, siyasetçilerin seçim öncelerinde, vatandaşın iznine gerek duymadan ülke genelinde atmış olduğu siyasi propaganda içerikli toplu mesaj tacizine ‘devam’ dedi.

Toplu mesaj yasağı uygulamasının devreye girmesi ile vatandaşı canından bezdiren mesajlar büyük oranda sona erdi. Ancak seçimlerden önce bazı siyasi parti temsilcileri tarafından atılan toplu mesajlara ise ‘dur’ denilmemesi vatandaşın tepkisine sebep oldu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından gönderilen 'bu akşam şu televizyon kanalında önemli açıklamalar yapacağım, izlemeniz dileğiyle' diye başlayan siyasi içerikli ve ülke geneli gönderilen mesajlarına tepki gösteren Murat Kara, konu hakkında BİMER’e şikayette bulundu. 1 Mayıs itibariyle çıkan 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki toplu mesaj kullanımını düzenleyen Kanun maddesi uyarınca, BİMER’e şikayet dilekçeleriyle başvuruda bulunan Kara, aldığı cevap karşısında şaşkınlığını koruyamadı.

Yapılan şikayetleri değerlendiren BİMER, "Kanun uyarınca mesleki veya ticari faaliyet kapsamında kazanç sağlamaya yönelik ve ticari amaçlarla gönderilen iletilerin Bakanlığın görev ve yetki alanı çerçevesinde değerlendirilmesi mümkün olabilecektir. Diğer yandan devlet ve mahalli idareler gibi kamu tüzel kişilerinin yetkili görevlilerinin, kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla 15/2/2011 tarihli ve 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanununa tabi yayınlara katılımlarına ilişkin gönderilen iletilerin 6563 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilemeyeceği kanaatine varılmıştır. Bilgilerinizi rica ederim." cevabını verdi.

Kara, gelen mesajlardan rahatsızlık duyduğunu ve BİMER’e şikayette bulunduğunu belirterek, "Gelen cevap karşısında şaşırdım. BİMER’e şikayet etmeden önce ilgili kanun maddesini okudum. Kanun maddelerini BİMER yetkililerinin de tekrar baştan okuyarak yeniden değerlendirme yapmaları gerekir diye düşünüyorum." dedi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Av. F.Cem Şenocak, şunları söyledi: "5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 50.maddesinde 01.05.2015 tarihi itibari ile yapılan değişiklik ile önceden izin alınmaksızın telefon abonelerine toplu mesaj gönderilmesi yasaklanmıştır. Yapılan bu düzenlemenin asıl amacı telefon abonelerinin mütemadiyen gelen kısa mesajlar ile rahatsız edilmelerinin önüne geçmektir. Düzenleme gerekçesinin abonelerin rahatsız edilmelerinin önüne geçilmesi olunca aynı durumun siyasi partiler için de genelleştirilmesi gerektiği açıktır. Herhangi bir siyasi görüşe sahip olan bir kişiye sürekli olarak farklı bir siyasi görüşü temsil eden parti ya da parti mensuplarından mesaj gelmesi de rahatsızlık sebebi olacaktır. Siyasi partilerin gönderdikleri kısa mesajlara ilişkin yasal boşluk bulunmaktadır. Konu ile ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulu devreye girebileceği gibi bu yönde uygulamadaki tereddütleri ortadan kaldıracak yasal bir düzenleme de yapılabilecektir. Şurası tartışmasızdır ki siyasi partilerin ya da mensuplarının önceden izin almaksızın mütemadiyen gönderdikleri kısa masajlar ile siyasi faaliyetlerde bulunmaları mesajların gönderildiği kişiler açısından hak ihlali anlamına gelmektedir." CİHAN

05 Temmuz 2015 14:41
DİĞER HABERLER