'Toplum dolaylı vergilerle cezalandırılmaktadır'

'Toplum dolaylı vergilerle cezalandırılmaktadır'
ERZURUM (CİHAN)- Türk Büro Sen Erzurum Şube Başkanı Gani Harmandar, ülkede vergi tahakkuk ve tahsilatında adaletsizlik yaşandığını belirterek, hükümetin dolaylı vergilerle toplumu cezalandırdığını söyledi.

Türk Büro Sen Şube Başkanı Harmandar, sendika binasında Vergi Haftası dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Harmandar, hükümetin memur ücretlerine yıllık yüzde 6 zam yapmasına karşılık dolaylı vergilerin yüzde 69'u bulmasını vergi adaletsizliği olarak nitelendirdi. Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama yüzde 27 sevilerinde olan dolaylı vergilerin Türkiye'de yüzde 69'a ulaşmasının, hükümetin toplumu 'vergi kamçısıyla' cezalandırması olduğuna dikkat çeken Harmandar, "Hükümet, bütçe açıklarını vergileri artırarak kapatma yolunu seçmiştir. Bu nedenle de tabiri caizse 'uçan kuştan' vergi almaktadır. Kaynağından vergi toplamakta oldukça zorlanan siyasi iktidar, dolaylı vergileri daha çok artırarak, başta memur ve işçiler olmak üzere, emeğiyle üretenlerden peşin vergi alarak cezalandırmaktadır. Sık sık çıkartılan vergi affı yasaları ve her geçen gün sayıları artırılarak çeşitlendirilen vergi kalemleri, ülkemizde büyük bir vergi adaletsizliğinin yaşandığının göstergesidir. Bu nedenle de en büyük vergi adaletsizliği olan dolaylı vergilerin, vergi gelirleri içindeki oranı her yıl artmaktadır. Artış rekoru da bu hükümete nasip olmuştur. Dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki oranı 1980 yılında yüzde 37 iken, 2013 yılında yüzde 69'a çıkmıştır. Ülkemizdeki dolaylı vergilerin, genel vergiler içindeki yüzde 69 oranıyla rekor seviyeye ulaştığı 2013 yılında, AB ülkelerinde ise dolaylı vergilerin ortalaması sadece yüzde 27'dir. Dolaylı vergilerin, vergiler içindeki oranı yükseldikçe vergi adaletsizliği de aynı oranda artmaktadır." dedi.

'MALİYE VE GELİR İDARESİ ÇALIŞANLARININ MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ'

Maliye ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nda çalışanların sosyoekonomik ve özlük haklarında iyileştirme beklediklerini de dile getiren Gani Harmandar, şunları söyledi: "Bilgi birikimi ve her türlü donanıma sahip olan Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi çalışanları bütün olumsuz şartlara rağmen vatandaşa hizmetin en iyisini vermeye çalışmaktadır. Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nda personel yetersizliği dolayısı ile her bir çalışan iki kişilik iş yapmak zorundadır. Kurumda boş kadrolara atama yapılmadığı için çalışanların çalışma koşulları oldukça ağır hale gelmiştir. Mesai kavramı unutulmuş, yoğun çalışma temposundan dolayı sosyal yaşantısı olmayan çalışanların, kişisel ve ailevi sorunları gittikçe artmıştır. Kanunları uygulayan, verginin tahakkuk ve tahsilatını gerçekleştiren yani devlet bütçesinin her kademesinde katkı sağlayan, bu işin asıl yükünü çeken çalışanların sorunları çözüme kavuşmadığı gibi gün geçtikçe sorunlar yumak halini almıştır. Çalışanlar mutsuz, motivasyonları yok denecek kadar azalmış ve çalışma barışı bozulmuştur. Hangi işin, hangi işe eşit olduğu belirlenmeden (iş tanımı yapılmadan ) çıkarılan 666 sayılı KHK ile aynı işi yapanlar arasında önemli ölçüde ücret farklılıkları ortaya çıkmıştır. Maliye ve GİB çalışanlarının özel hizmet tazminatları artırılarak diğer kamu kurumlarıyla eşitlenmeli ve adaletsizlik giderilmelidir. Kurumda aynı işi yapanlar arasında ücret adaletsizliği ve fırsat eşitsizliği devam etmektedir."

Harmandar, maliye ve gelir idaresi başkanlığında çalışanların çözüme kavuşturulması gereken sorunlarının vakit geçirilmeden nihayete erdirilmesi gerektiğini de dile getirdi. Harmandar, bu konudaki taleplerini ise şöyle sıraladı: "657 sayılı Kanunda mali hizmetler sınıfının oluşturulması, aynı iş yerinde aynı işi yapan çalışanlar arasındaki ücret adaletsizliğinin giderilmesi, personelin görev tanımları yeniden yapılması ve personelin, görevi dışında çalıştırılmaması, Maliye Bakanlığı ve GİB'de uzmanlık sınavlarının açılması ve sınavların sürekli hale getirilmesi, Maliye ve Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde personel sayısının yetersizliği nedeniyle merkez ve taşrada genel idari hizmetlerinin sınıfının görevini yerine getiren engelli ve yardımcı hizmetler sınıfında çalışan personele bir defaya mahsus olmak üzere genel idare ve teknik hizmetler sınıfına atanma hakkı verilmesi, Genel İdari Hizmetler sınıfına dâhil koruma ve güvenlik görevlisi ile şoförlerin talepleri halinde V.H.K.İ. kadrolarına atanması." CİHAN
02 Mart 2015 16:02
DİĞER HABERLER