TÜKODER Başkanı Altay: Hak aradıkça kalite artacaktır

ERZURUM (CİHAN)- 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Tüketici Hak Arama Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Nihat Altay, müşteri bilincinin geçmiş yıllara göre arttığını, güçlü, doğru ve etkili bir tüketici hareketinin tohumlarının atıldığını söyledi.

Altay, son yıllarda müşterilerin bilinçlenmesinin mal ve hizmetlerde kaliteyi de getirdiği ifade etti. Bilinçli müşteri sayısının artmasının, toplum adına önemli bir gelişme olduğunu vurgulayarak, "Özellikle tüketici örgütlerinin yoğun çalışmaları ile tüketiciler, arkalarında tüketici örgütleri olduğunu bildiğinden daha cesaretli davranmaya başladı. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre tüketici hakem heyetlerine 2002 yılında 33 bin kişi şikayette bulunurken 2010 yılında 135 bin, 2011 yılında 165 bin, 2012 yılında 446 bin, 2013 yılında 833 bin şikayette bulunulmuş. Tüketici mahkemelerinde ise 2003 yılında 6 bin 358, 2012 yılında 54 bin 571, 2013 yılında 135 bin 42 dava açılmış. Bu davaların yüzde 90'ı tüketici lehine sonuçlanmış. Bu veriler gösteriyor ki hak aramada, aşağı yukarı her yıl iki kat artış olmuş. Bu durum bizim için sevindiricidir ancak yine de yeterli olduğu kanaatinde değiliz. Her tüketicinin bilinçli olup hakkını araması gerekir. Hak arandıkça kalite ve hizmet artacağı gibi tüketiciyi kandırmaya çalışan işletmeler, bir kez daha düşünmek zorunda kalacaklardır. Örneğin ayıplı bir ürün alınan işletmeden hak aranmazsa o firma aynı hatayı tekrar yapacaktır. Hak aranırsa firma, yapacağı hatayı iki kez düşünecektir." dedi.

BANKALARDAN ŞİKAYET ÇOK

Dernek Genel Başkanı Altay, tüketici hakem heyetlerine en çok yapılan şikayetler arasında bankalarla ilgili olanların yer aldığını vurgulayarak, "Tüketici hakem heyetlerine ve telefonla bizlere gelen soruların başını bankalar çekmekte, bankaları ayıplı ürün ve mesafeli satış takip etmektedir. Sorunlarını bizlerle paylaşan tüketicilerin pek çoğu, 'Davayı kaybeder miyim? Kaybedersem sonucu ne olur?' düşüncesi içerisindedir. Haklı olan tüketicilere, haklarını aramaları için gereken bilgi ve belgeleri sunarak yardımcı olmamız, onları cesaretlendirmektedir. Tekrar hatırlatmakta yarar var, 0-2 bin 200 TL arasındaki meblağlar için ilçe hakem heyetlerine, bin 200-3 bin 300 TL arasındaki meblağlar için il hakem heyetlerine, 3 bin 300 TL üzeri meblağlar için tüketici mahkemelerine başvuru yapılması gerekiyor." diye konuştu. CİHAN
14 Mart 2015 13:44
DİĞER HABERLER