Türk demokrasisi Mesudiye'de masaya yatırılıyor

Türkiye Demokrasi Forumu Türkiye'de ve dünyada demokrasi ve kalkınma çıtasının yükseltilmesi için 18 Eylül'de Ordu'nun Mesudiye ilçesinde ikinci kez toplanıyor. Bu yılki ana teması 'Doğrudan demokrasi ve yerel kalkınma çabaları' olan forumu 700 katılımcının izlemesi bekleniyor. İkinci Türkiye Demokrasi Forumu Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi Türkiye'nin demokrasi notunun düşük olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin demokrasi notu 10 üzerinden 5.7 ve henüz daha melez rejim sayılıyor. Bunun gibi, demokrasi indeksine göre 69'uncu ve insani gelişmişlik indeksi açısından ise 88'inci sırada yer alıyor. Dolayısı ile Türkiye'deki demokrasi uygulamalarının da tartışılması ve geliştirilmesi gerekiyor. Bu açıdan forumun amacını yerelde, ülkede ve dünyada demokrasinin güçlenmesine, kalkınmanın yaygınlaşmasına ve toplumsal uzlaşmaya katkıda bulunmak oluşturuyor." dedi.

Başbakanlık Tanıtma Fonu'yla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen proje ile Ordu'nun Mesudiye ilçesi, 2018'de Avrasya Demokrasi Forumu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılı olan 2023'de Dünya Demokrasi Forumu'na ev sahipliği yapacak. Bu yıl ikincisi düzenlenen forum, 18 Eylül'de başlayan üç günlük bir programı içeriyor. Çeşitli konuların ele alınacağı programa yerel yönetimler, meslek odaları, kalkınma kooperatifleri, kalkınma ajansları, kent konseyleri, kalkınma amaçlı vakıf ve dernekler, sendikalar, üniversiteler ve medyadan yaklaşık 700 temsilcinin katılması bekleniyor.

Herkesin katılımına açık ve önerilerin özgürce söylendiği 'Mesudiye Kurultayı'nın 25 yıldır sürdüğüne dikkat çeken İkinci Türkiye Demokrasi Forumu Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi, Türkiye Demokrasi Forumu için Mesudiye'nin seçilmesinin son derece anlamlı olduğunu vurguladı. Prof. Ekşi, demokrasinin hem Dünya hem de Türkiye'de yeterince gelişmediğinin ve buna itirazları olduğunun altını çizerek, "Demokrasinin en iyisi ise doğrudan olanıdır. Doğrudan demokrasinin tipik özelliği ise katılımın maksimum düzeyde olmasıdır. Katılım demokrasinin özüdür ve katılım olmadan kalkınma çabalarının kalıcı olması söz konusu değildir." Dedi.

Türkiye'nin ekonomik büyüklük açısından dünyanın ilk 18 ekonomisi arasında yer aldığını ifade eden Ekşi şunları ekledi: "Ancak demokrasi notu 10 üzerinden 5.7 ve henüz daha melez rejim sayılıyor. Bunun gibi, demokrasi indeksine göre 69'uncu ve insani gelişmişlik indeksi açısından ise 88'inci sırada yer alıyor. Dolayısı ile Türkiye'deki demokrasi uygulamalarının da tartışılması ve geliştirilmesi gerekiyor. Bu açıdan forumun amacını yerelde, ülkede ve dünyada demokrasinin güçlenmesine, kalkınmanın yaygınlaşmasına ve toplumsal uzlaşmaya katkıda bulunmak oluşturuyor."

Demokratikleşmenin parçası sayılan çeşitli meselelerde 25 bildirinin sunulacağı programdaki diğer önemli başlıkları; 'Yeşilyol'dan Hes'lere Doğu Karadeniz'de Çevresel Sorunlar', 'Demokrasi ve Basın Özgürlüğü' gibi konular oluşturuyor. Ayrıca, Anadolu'da kadınların öncülüğünde gerçekleşen kalkınma hikayeleri de bizzat bunları hayata geçiren kadın katılımcılar tarafından anlatılacak.
CİHAN
31 Ağustos 2015 14:32
DİĞER HABERLER