Türk Eğitim Sen, uygulanmayan mahkeme kararı için mahkemeye gitti

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı atamalarındaki skandallar bitmek bilmiyor. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun (İDDK) okul müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının atanmalarında müdür teklifini hukuka aykırı bularak iptal etmesine rağmen bakanlık direnmeyi sürdürüyor.

Türk Eğitim Sen Adana 1 Nolu Şubesi, bakanlığın yaptığının 'suçta ısrar' olduğunu ifade ederek, durumu mahkemeye götürdü. Türk Eğitim Sen Adana 1 Nolu Şube Sekreteri Durdu Mehmet Girgeç, Türkiye'nin mahkemelerin kararlarının uygulanmadığı bir sözde hukuk devletine döndüğünü söyleyerek, uygulanmayan mahkeme kararı için mahkemeye gittiklerini açıkladı.

Girgeç, İDDK'nın, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı atamalarında müdür teklifi uygulamasını birçok yönden hukuka aykırı bularak iptal ettiğini ancak Adana Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu kararı uygulamaya koymadığını anlattı. Karar sonrası, bakanlığın müdür teklifiyle atanan müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı atamalarını iptal etmesi gerektiğini anlatan Girgeç, buna rağmen bir düzenleme yapılmadığını ifade etti. Bunun üzerine kendilerinin de İdare Mahkemesi'ne gittiklerinin altını çizen Girgeç, "Mahkeme verdiği ara kararda, resmi yazı ile yürütmenin durdurulması kararından önce kaç tane müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı atamasının yapıldığını sordu. Aynı yazıda ataması yapılıp da yürütmenin durdurulması kararı nedeniyle atamaları iptal edilen müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı bulunup bulunmadığı da soruldu. Gelecek cevaba göre nihai karar verilecek." dedi.

İDDK'nın kararında atamalarda hiçbir objektif kıstas öngörmediği için yönetmeliği iptal ettiğinin altını çizen Girgeç, kariyer ve liyakat ilkelerinin gözetilmeyerek kamu personeli açısından güvencesiz bir ortam oluşturulduğuna da dikkat çekildi. Girgeç, İDDK'nın ayrıca, görevin getirdiği niteliklere sahip en uygun personelin seçimini ve adayların görevlendirmelerden haberdar olmasını sağlayacak duyuruya yer vermeyerek geniş katılımı ve fırsat eşitliğini ortadan kaldırması nedenleriyle yönetmeliği hukuka aykırı bulduğunu anlattı. Türkiye'de hukukun ayaklar altında olduğunu ileri süren Girgeç, şöyle dedi: "Artık mahkeme kararlarını uygulatmak için bile mahkemeye gidiyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne, mahkemenin iptal ettiği yönetmelikle yapılan görevlendirmelerin iptal edilmesi için yazı yazdık. Ancak gönderilen cevapta görevlendirmelerin iptal olmayacağı, yeni bir yönetmelik çıktığı, mahkeme kararının eski yönetmeliği canlandırmayacağından bahsediliyor. Bu çok komik, hukuk adına utanç verici bir durum."
CİHAN
17 Şubat 2016 12:19
DİĞER HABERLER