Avrupa Komisyonu Başkanlığı’na seçilen Ursula von der Leyen, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olma yolunda ilerleme bir tarafa gerileme içinde olduğunu dile getirdi.
Avrupa Komisyonu Başkanlığı’na seçilen Ursula von der Leyen, Türkiye’nin son yıllarda Avrupa Birliği (AB) üyesi olma yolunda bir ilerleme göstermediğini söyledi.
Avrupa Komisyonu Başkanlığı’nı 1 Kasım’da devralacak olan Alman siyasetçi Leyen, önümüzdeki dönemde takip edeceği programı ve kendisine eşlik edecek komisyon üyelerine dair taslak listeyi açıkladı.
TÜRKİYE’DE SON YILLARDA İLERLEME GÖRMEDİM
Türkiye’nin üyeliği konusunda ne düşündüğü sorulan yeni Komisyon Başkanı, üye olmak isteyen ülkelere yaklaşımlarının bu ülkelerin tavrına göre şekilleneceğini belirtti.
Leyen, “Bu ülkelerin bize, Avrupa Birliği üyesi olmaya hazır olduklarını göstermeleri gerekiyor. Türkiye hakkında son yıllarda bu yönde bir ilerleme görmedim. Hatta tersi bir durum söz konusu. Avrupa değerlerine ve kurallarına yaklaştıklarını gösterme görevi, üye olmak isteyen ülkelere düşüyor.” açıklamasında bulundu.
AB’NİN TÜRKİYE GÖÇMEN YARDIMLARI
“Avrupa Birliği, Suriyeli sığınmacılar için Türkiye’ye milyarlarca euro vermeye devam edecek mi?” şeklindeki soruya cevap veren Leyen, göçmen sayısının 2016’da yapılan anlaşma öncesinde çok yüksek olduğunu ve bu nedenle anlaşmanın kendileri için önemli olduğunu belirtti.
Ursula von der Leyen, “AB sığınmacı kamplarına yatırım amaçlı Türkiye’ye 6 milyar euro verdi. Bu para, kamplardaki çocukların eğitimi gibi konularda kullanılması için verildi. Miktarın ne kadarının teslim edildiği konusu son zamanlarda tartışılıyor, bence bu sayının kesinleştirilmesi önemli çünkü bundan sorumluyuz.” ifadelerini kullandı.
MACAR TROCSANYİ TÜRKİYE’Yİ TAKİP EDECEK
Bu arada Ursula von der Leyen’in sunduğu yeni taslak listeye göre Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecini takip edecek komisyon üyesi, Macar aşırı sağcı siyasetçi Laszlo Trocsanyi olarak belirlendi.
Trocsanyi’nin göçmen karşıtı söylemeleriyle tanınan bir isim olarak biliniyor.
Ursula von der Leyen başkanlığında hazırlanan listenin AB Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor.
Ardından adaylar Avrupa Parlamentosu’nun ilgili komiteleri tarafından mülakata alınacak ve Parlamento Avrupa Komisyonu listesinin tamamını oylayacak.
Parlamentoda yeterli çoğunluk sağlanırsa yeni üyeler AB Konseyi tarafından resmi olarak atanarak yeni görevlerine başlayabilecek.