Türkiye'den KKTC'ye verilmeye başlanan suyun maliyeti 1,255 milyar lira

Türkiye'den KKTC'ye verilmeye başlanan suyun arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil maliyetinin 1 milyar 255 milyon lira olduğu bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, proje ile KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanacağını ifade edildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon m3 suyun, Akdeniz'e döşenecek boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajına aktarılacağını ve KKTC'nin istifadesine sunulacağını belirtti.

"DÜNYADA BİR İLK"

KKTC İçmesuyu Temini Projesi'nde uygulanacak olan deniz geçişinin dünyada bir ilk olduğunu ifade eden Eroğlu "KKTC İçmesuyu Temini Projesi çerçevesinde Dünya'da ilk kez uygulanan ve son parçanın yerleştirilmesi ile tamamlanan deniz geçişi 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor. Deniz geçişi 1600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. Proje kapsamında Anamur - Alaköprü Barajı'ndan alınan su, Anamuryum Dengeleme Deposuna getirilerek buradan kontrollü bir şekilde Deniz Geçişi İsale Hattı'na verilmeye başlandı ve adaya su ulaştı." açıklamalarında bulundu.

Veysel Eroğlu "İçmesuyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil maliyeti 1,255 milyar TL olan bu proje ile adaya su verilmeye başlandı." şeklinde konuştu. CİHAN
09 Ekim 2015 12:32
DİĞER HABERLER