Türkiye, global virüsün en çok hedef aldığı 14’üncü ülke...

Türkiye, global virüsün en çok hedef aldığı 14’üncü ülke...
Global düzeyde tarihin en büyük fidye yazılımı saldırısında en çok etkilenen Rusya oldu Saldırı sayısı açısından Rusya’yı, Tayvan ve Ukrayna izledi. Türkiye 14. sırada yer aldı

Global düzeyde tarihin en büyük fidye yazılımı saldırısı gerçekleşti. Dünyada 150’e yakın ülke ve 200 bine yakın sistem 12 Mayıs Cuma günü “WannaCry“ adlı zararlı yazılımının saldırısına uğradı. Ağırlıklı olarak kurumların hedef alındığı siber saldırıda en ağır hasarı, İçişleri Bakanlığı‘ndaki bine yakın bilgisayarı etkilenen Rusya almış görünüyor. Saldırı sayısı açısından Rusya’yı, Tayvan ve Ukrayna izledi. Sayısal olarak daha az saldırıya maruz kalmasına karşın İngiltere, saldırılardan daha ağır etkilendi ve sağlık sistemi çöktü. Türkiye ise 150 ülke arasında en yoğun saldırıya maruz kalan 14’üncü ülke oldu. Ancak Türkiye’de hasar, haftasonunun da etkisiyle diğer ülkelere göre sınırlı kalmış görünüyor. Bugüne kadar görülen en büyük fidye yazılımı saldırısı 12 Mayıs tarihinde başladı ve bir anda önce 74 sonra 100, son bilgilere göre de 150’ye yakın ülkede 200 bini aşkın sistemi etkiledi. Söz konusu saldırıda, bilgisayarlardaki verileri şifreleyip, verilerin şifresini çözme karşılığında 300 ila 600 dolar arasında fidye talep eden “WannaCry“ isimli zararlı yazılım kullanıldı.

Fidye yazılımlarında solucan dönemi

WannaCry, genellikle spam e-postaların ekinde bulunan virüslü dosyalar üzerinden yayılıyor. Ancak onu diğer fidye yazılımlarından farklı yapan şey ise, bir windows güvenlik açığını kullanarak bulunduğu ağdaki tüm makinelere kendini bulaştırabilmesi. Yarı solucan (worm) gibi davranarak, kendini farklı sistemlere taşıyabiliyor. ESET Türkiye Güvenlik Uzmanı Yemliha İpek’nin verdiği bilgiye göre, zararlı yazılımın bunu yaparken kullandığı güvenlik açığı tüm Windows işletim sistemlerinde mevcuttu. Microsoft, bir güncelleme yayınlayarak söz konusu açığı kapattı. Ancak Yemliha İpek uyarıyor: “Bu güncellemeyi almayan bilgisayarlar hâlâ saldırıya açık.“

Saldırı sayısı ile saldırıların etkisi aynı oranda değil

Sayısal olarak “WannaCry“ zararlı yazılımına daha az maruz kalmasına karşın saldırıdan en ağır etkilenen ülkelerden biri İngiltere oldu. Burada Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) çöktü. Yine İngiltere ve Fransa’da bazı otomotiv işletmeleri üretimlerini durdurdu. Türkiye’de de bazı otomotiv şirketleri üretimlerine geçici olarak ara verdi.

Türkiye şu an 14’üncü sırada

Türkiye, diğer ülkelere göre daha az etkilenmesine karşın, saldırıya maruz kalan ülkeler açısından sayısal olarak şu an 14’üncü sırada yer alıyor görünüyor. Virüsün yayıldığı ilk iki saat içerisinde Türkiye en çok etkilenen 3’üncü ülke konumundaydı. 12 Mayıs akşamı 8’inci sıraya oturan Türkiye, haftabaşı itibarıyla 14’üncü sırada yer alıyor. ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcı Alev Akkoyunlu’ya, Türkiye’nin en çok hedef olan ülkeler arasında yer almasının temel sebebi, güncel olmayan yazılımların yaygınlığı. Akkoyunlu, şu bilgiyi paylaştı: “Maalesef hem kurumsal hem de bireysel düzeyde, güncel olmayan işletim sistemi ve güvenlik yazılımı kullanımı çok yaygın. Aynı şekilde korsan yazılım kullanımı da çok fazla. Durum böyle olunca, Türkiye her tür global saldırıdan fazla etkileniyor. Bu tarz siber saldırı dalgalarında, korunmasız bilgisayarlar, bir botnetin parçası olarak birer saldırı aracına dönüşüyor. Zaten WannaCry saldırısında da bunu gözlemliyoruz. Korunmasız bireysel bilgisayarlardan botnet oluşturularak, global düzeyde kurumsal sistemler hedef alındı.“

ESET kullanıcıları korunuyor

Güncel ve lisanslı ESET kullanıcıları, bu saldırıya karşı koruma altında. ESET daha önce söz konusu zararlı yazılımı “Win32/Filecoder.WannaCryptor“ adıyla etiketlemiş ve kullanıcılarını koruma altına almıştı.

Bu saldırının kaynağı neresi veya kim?

Bu maalesef henüz bilinmiyor. Fidye yazılımları, siber hırsızların giderek artan bir sıklıkla kullandığı yöntem olarak öne çıkıyor. İzi sürülmesi zor olan sanal para birimi Bitcoin sayesinde de ödemeleri alabiliyorlar.
06 Haziran 2017 00:44
DİĞER HABERLER