Ekonomik programını istemediğimiz IMF’nin 24 sandalyeli yönetimine giriyoruz. IMF Başkanı “Yönetimde Türkiye gibi ülkeler etkin rol oynamalı. Avrupa sandalyelerden vazgeçmeli” dedi
IMF ile anlaşma yapmadan küresel krizden en güçlü çıkan ülkelerin başında gelen Türkiye, Para Fonu’nun yönetiminde koltuk sahibi olmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin uzun süreden bu yana süren temsil talebine Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn’dan olumlu mesaj geldi. Straus-Kahn “IMF yönetiminde G20 ve Türkiye gibi ülkeler daha etkin rol oynamalı” dedi. Strauss-Kahn, üye ülkelerin Fon yönetimindeki söz hakları konusunda Avrupa ekonomilerinin, gelişmekte olan ülkelere yer açmak için yönetimde bazı sandalyelerden vazgeçmelerinin doğru olduğunu ve Türkiye gibi ülkelerin daha önemli bir rol oynaması gerektiğini söyledi.
8-9 Ekim tarihlerinde Washington’da yapılacak IMF-Dünya Bankası ortak toplantısı öncesi bir basın toplantısı düzenleyen Strauss-Kahn, Avrupa ülkelerinin önümüzdeki günlerde Brüksel’de toplanarak bu konuda tavır belirleyeceklerini söyledi.
KARAR 31 EKİM’DEN ÖNCE
Eski IMF yöneticisi Domenico Lombardi de, Avrupa ülkelerinin Türkiye’nin bir koltuğu Belçika ile sıralı olarak kullanacağı bir teklif hazırlığında olduklarını belirtmişti. IMF’nin 24 sandalyeli yönetiminde bazı ülkelerin daimi üyelikleri var. Avrupa ülkeleri her dönemde sekiz ya da dokuz sandalyeye sahip oluyorlar. Şu andaki icra kurulunun görev süresi 31 Ekim’de sona ermeden önce, Fon’un bu konuda bir karara varması gerekiyor. • EKONOMİ SERVİSİ
En iddialı büyüme tahmini: yüzde 9.4
Türkiye ekonomisine yönelik yabancı kuruluşlardan en iddalı tahmin Avrupa’nın önde gelen bankalarından Danskebank’tan geldi. Danskebank, Türkiye için 2010 büyüme tahminini yüzde 7.9’dan yüzde 9.4’e yükseltti.
Yabancılar akın etti, dolar 1.45’e düştü
Referandum sonrası siyasi istikrarı satın alan piyasalarda ralli tüm hızıyla sürerken Türk varlıklarına yoğun talep yaşanıyor. Hazine’nin önceki günkü ihalesine gelen 37.7 milyarlık taleple birlikte son dönemde yurt dışından para girişinin artması ve ABD Merkez Bankası’nın parada gevşemeye gideceğine yönelik beklentiler doların değer kaybetmesine neden oluyor. Euro/dolar paritesi 1.3623 ile nisan ortasından bu yana en yüksek seviyeyi görürken, yurt içinde dolar ocaktan beri ilk kez 1.46 seviyesinin altına geriledi. Yabancı yatırımcıların Türk piyasalarına olan ilgisindeki artışla son iki günde 1 milyar doların piyasaya girdiği belirtiliyor. Yoğun yabancı girişiyle dolar dün 1.4530 seviyesine düştü. Bono piyasasında da faizleri yüzde 8.03’e kadar çekti.
Türkiye temsilciliğine Ermenistan’dan transfer
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye temsilciliğine Mark White Lewis getirildi. IMF’nin bundan önceki temsilcisi Hüseyin Samei, görev süresinin dolmasının ardından temmuzda Türkiye’den ayrılmıştı.13 Eylül’de, Türkiye’deki resmi görevine başlayan Lewis, Türkiye’den önce, IMF’nin Ermenistan heyeti başkanlığını yürütüyordu. Lewis başkanlığındaki IMF heyeti, Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokole atıfta bulunarak, bölgesel işbirliğinin, ekonomik kalkınmaya katkıda bulunacağını bildirmişti. Lewis, Türkiye’nin, ilk kez IMF ile bir program yürütmediği bir dönemde temsilcilik görevinde bulunacak.