"Türkiye'ye barış sürecine dönülmesinde rol alabileceğimizi bildirdik"

Geçtiğimiz günlerde beş gün boyunca Türkiye'de çeşitli resmi temaslarda bulunan 9 kişilik İsveçli politikacı heyeti arasında bulunan Sosyal Demokrat Partili Milletvekili Serkan Köse, Türkiye'ye tekrar barış sürecine dönülmesinde arabulucu olma teklifinde bulunduklarını söyledi.

Partisinin Dış İlişkiler Komisyonu ile İnsan Hakları Sözcülüğünü de yapan Serkan Köse, İsveç hükümetinin insan hakları ve özgürlükler temelinde bir dış politika yürüttüğünü belirterek, "Türkiye ve Orta Doğu'da cereyan eden meselelerle de ilgileniyoruz. Bu çerçevede, Türkiye'deki gelişmeleri daha iyi anlayabilmek ve kendimize yakın hissettiğimiz kardeş siyasi partileri, CHP ve HDP'yi, ziyaret ederek ilişkilerimizi geliştirmek ve iktidar da bulunan AKP ile de görüş alışverişinde bulunmak amacıyla bu ziyareti gerçekleştirdik." dedi.

Türkiye dönüşü Cihan Haber Ajansı'na izlenimlerini aktaran Milletvekili Serkan Köse, temasları çerçevesinde AKP'den Başbakan Yardımcı Numan Kurtulmuş, CHP'den Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Sezgin Tanrıkulu, HDP'den de Genel Eşbaşkan Figen Yüksekdağ ve Grup Başkanvekili İdris Baluken ile görüştüklerini belirterek, "Bütün siyasi partilerle olumlu görüşmelerimiz oldu. Ankara'daki görüşmelerden sonra Diyarbakır'a geçtik. Oradaki gelişmeleri yerinde görmek ve dinlemek istedik. Diyarbakır Belediye Başkanı Gülten Kışanak'la görüştük. Baro birlikleri, çeşitli sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldik. Muhataplarımıza İsveç devleti ve Sosyal Demokratlar olarak tekrar barış sürecine dönülmesine bir katkımız olacaksa, buna her zaman hazırız dedik. İsveç geçmişten bu yana böyle roller üstleniyor. Bunu yaparken bir çıkar peşinde olmadığını da herkes biliyor." dedi.

7 HAZİRAN SONUÇLARINI BEĞENMEYEN BİRİLERİ UCUZ HESAP PEŞİNDE

İsveç heyetinin bütün ikili görüşmelerde 'neden çözüm sürecinden vaz geçildiği' sorusuna yanıt aradığını dile getiren Milletvekili Köse, "Hükümet kanadından bu soruyu Başbakan Yardımcı Numan Kurtulmuş'a sorduk. Bize, PKK ve IŞİD gibi terörist grupların Türkiye'nin güvenliğini tehdit ettiğini, devletin bunlara gerekli cevabı vermesi gerektiğini söyledi. Muhalefet partileri ve STK'lar ise 7 Haziran seçimlerinden sonra sonuçları beğenmeyen birilerinin ucuz hesap peşinde olduğunu, korku salıp iktidar hesabı yaptığını söyledi." diye konuştu.

İnsanlarda büyük bir hayal kırıklığı ve tepki olduğunu dile getiren Serkan Köse, "Ama henüz umutlarını tam yetirmiş değiller. Silahların susmasını, tekrar barış ortamına dönülmesini istiyorlar. Biz de görüştüğümüz herkese tutuklamalarla, olağanüstü hallerle, öldürmekle, insan hakları ihlalleri ile, gazetecileri tutuklamakla, demokrasi ve düşünce özgürlüğüne kilit vurmakla bu işi çözemeyeceklerini anlattık. Bu konudaki kaygılarımızı özellikle hükümet yetkililerine bildirdik. Biz taraflara, hiç bir ön koşul ileri sürmeksizin bir an önce silahları susturup tekrar masaya dönmeleri gerektiğini söylüyoruz. Öldürmekle bu sorunun çözülemeyeceği ortada." şeklinde konuştu.

Türkiye'yi AB'de en çok isteyen ve bunun için desteğini esirgemeyen İsveç'te, son dönemde Türkiye'ye yönelik ciddi kaygılar olduğunun altını çizen Köse şunları söyledi:

"İsveçliler Türkiye'de insan hakları ihlallerinin had safhada olduğunu düşünüyor. Meclisteki siyasi partilerin büyük bir bölümünde bu kaygılar mevcut. Biz de ziyaretimizde bu ihlallerin çök geniş olduğunu gördük. Bugün Türkiye baktığınızda maalesef dünyada hapishanede en çok gazeteci bulunduran ülkedir. Siz kendiniz gibi düşünmeyen bütün gazetecileri içeri atarsanız; iş dünyasına baskı kurarsanız bunu burada hiç bir şekilde izah edemezsiniz."

"BÜTÜN DÜNYA YAŞANANLARI GÖRÜYOR"

İsveç'le birlikte bütün dünya yaşananları görüyor diye konuşan Sosyal Demokrat Partili Milletvekili, "Suç işleyeni, tarafsız bir hukuk ile yargılamazsanız, insan haklarını görmezden gelirseniz, farklı düşünenlere fikir özgürlüğü tanımazsanız, insanları bağlı bulunduğu etnik kökene, gruba, cemaate göre yargılarsanız o ülkede düzen olmaz, kargaşa olur. Gerçek demokrasilerde, varsayımlardan yola çıkarak ve ya kişinin bir yerlere bağlı olduğunu öne sürerek bir insanı yargılayamazsınız. Önce suçunu ortaya çıkarır, haklarını ihlal etmeden adil yargılarsınız." ifadesini kullandı.

Türkiye'de yargı konusunda büyük ihlaller olduğuna işaret eden Köse, "Bunları söylerken bazıları Türk düşmanlığı gibi algılıyor. Tam tersine Türkiye toplumuna ne kadar katkı sunabilirizin gayretidir bu. Biz Türkiye'nin demokrasisinin gelişmesi istiyoruz, düşünce özgürlüğü önündeki bütün engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Düşünebiliyor musunuz, Türkiye günümüzde hala bir askeri darbe ürünü olan bir anayasa ile yönetiliyor. Türkiye'de demokrasi güçlerinin, alternatifin daha sıkı çalışması gerektiğine inanıyorum. Herkesin bir araya gelerek bu gidişata dur demesi lazım. Demokrasi mücadelesi çetindir, zordur. Ama pes etmemek lazım. Sivil toplum daha yüksek sesle bu mücadeleye destek vermeli." şeklinde konuştu. CİHAN
13 Eylül 2015 18:14
DİĞER HABERLER