İslâm dünyasındaki örneklerinden sonra şimdi Türkiye’de, hem namaz kılınabiliyor hem de rahatlıkla Kur’an okunabiliyor.
Define Yayınları tarafından çıkarılan Teheccüd Mushafı, bilgisayar hattıyla yazılan, iki buçuk sayfanın tek sayfada yazılmasıyla, uzaktan rahatlıkla okunabilecek ebatta çıkarılan ilk Kur’ân-ı Kerim olma özelliği taşıyor.
Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdular ki: “Size geceleyin kalkmayı tavsiye ederim. Çünkü o, sizden önce yaşayan salihlerin âdetidir; Rabbinize yakınlık vesîlesidir; günahlardan koruyucudur; kötülüklere keffarettir, bedenden hastalığı kovucudur.” Hadis-i Şerif [Tirmizî, Deavât]
İslâm âlimleri, teheccüd, kuşluk, evvabin gibi nafile namazların, Kur’ân-ı Kerim sayfasından okunarak kılınabileceğine hükmetmişlerdir. Bu şekilde kılınacak bir namaz, sadece ezberlenmiş olan âyet-i kerimelerin dışında bir okumaya da imkân tanıyacak ve her mümine, namazlarında Kur’ân-ı Kerim okuyarak hatmetmenin huzurunu yaşatacaktır.
GECE KILINAN NAMAZ TEHECCÜD
Teheccüd kelimesi uyumak ve uyanmak; zorlanarak uykuyu terk etmek gibi anlamlara gelir. Teheccüd, namaz için uykudan uyanmaya dendiği gibi, uyuyup uyandıktan sonra gece kılınan namaza da denir. Gazzalî, “Eğer bir kimse, gece uyanıp namaz kılmayı itiyad hâline getirmemiş ise yatsının son sünnetinden sonra sekiz rekât kılar, sonra üç rekât vitir ekler ve uyur. Buna gece namazı denir. Ama kalkmayı itiyad hâline getirmişse, yatsı namazından sonra iki rekât sünnet kılar ve uyur. Gece kalkar vitirle birlikte on bir rekât kılar ki, buna teheccüd denir ve daha faziletlidir” der.
Teheccüd Namazı Ne Zaman Ve Nasıl Kılınır?
Teheccüd namazının vakti biraz uyuyup uyandıktan sonra başlayıp imsak vaktine kadar devam eder. En faziletlisi, gecenin son üçte biridir. Teheccüd namazına, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazını kılmaya” diye niyet edilir. İki, dört veya sekiz rekât olarak kılınabilir. Çok faziletli bir sünnettir. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bir hadis-i şeriflerinde “Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.” [Müslim] buyurmuşlardır.